Mitt uppdrag är att, i nära samverkan med Famna, bygga upp ett branscharbete inom vård och social omsorg för idéburna medlemmar och andra fristående, värderingsstyrda vård- och omsorgsgivare som är medlemmar hos Fremia. Kontakta mig om du har erfarenheter, synpunkter eller förslag som du vill dela med dig av.

- Titel
- Branschexpert idéburen välfärd
- Telefon
- 08-702 54 92
- Mejladress
-
karin.liljeblad@
fremia.se
Idéburnas ställning måste stärkas
Fremia har tillsammans med Famna och Forum identifierat att idéburna välfärdsaktörer har en svag och delvis bristfällig infrastruktur i relation till den offentliga och privata sektorn.Detsamma gäller i jämförelse med hur våra skandinaviska grannländer Norge och Danmark valt att organisera sig.
Öka antalet idéburna välfärdsaktörer
Idéburen välfärd behöver en långsiktigt hållbar ekonomisk infrastruktur för att kunna bedriva ett uthålligt påverkansarbete som inte är ensidigt beroende av statsbidrag och projektmedel. Vårt arbete ska bidra till att andelen av idéburna välfärdsaktörer inom den totala välfärden ökar från dagens tre procent till 10 procent år 2030.
Vård och social omsorg är ett brett område. Min ambition är att, i dialog med våra medlemmar och med Famna, utveckla vårt branscharbete, så att vi bevakar och driver medlemmarnas gemensamma intressen på prioriterade områden. På så vis kan vi bidra till att stärka den idéburna sektorn inom vård och social omsorg.
Inledningsvis är dessa frågor vårt fokus
Publicerat av Karin Liljeblad
-
IOP-initiativ för ukrainska flyktingar
Tillsammans med Famna tar nu Fremia ett initiativ för att få fler kommuner att samarbeta med civilsamhället och idéburna aktörer i mottagandet av ukrainska flyktingar. Vi hoppas att de får upp ögonen för möjligheterna med idéburna offentliga partnerskap, IOP.
-
Lagkrav om fast omsorgskontakt i hemtjänsten från 1 juli
Den 1 juli införs lagkrav om fast omsorgskontakt i hemtjänsten och från nästa sommar ställs krav på att denne ska ha den skyddade yrkestiteln undersköterska. Det är viktigt för Fremias medlemmar inom äldreomsorgen att känna till, och eventuellt anpassa er verksamhet för att kunna leva upp till lagkraven. Om de politiska beslutsfattarna hade lyssnat på Fremia hade regelverket blivit bättre anpassat till förutsättningarna i äldreomsorgen.
-
”Efterlängtat förslag av många i civilsamhället”
Den 10 mars fattade regeringen beslut om en proposition som syftar till att underlätta för idéburna verksamheter att bidra till välfärden. Förslagen innebär bland annat att offentliga upphandlingar ska kunna riktas särskilt till idéburna organisationer.
-
Medel för kompetensutveckling för medarbetare i äldreomsorgen
Via Äldreomsorgslyftet kan våra medlemmar som bedriver äldreomsorg få del av statliga medel för att höja kompetensen bland era medarbetare. Hör av er till er kommun för att ta del av satsningen.
-
Fler bör kunna bli fast omsorgskontakt i hemtjänsten
I äldreomsorgen finns många medarbetare utan undersköterskeutbildning, men med lång erfarenhet i yrket. Om dessa medarbetare utestängs från att kunna vara fast omsorgskontakt i hemtjänsten, riskerar vi att den kommande reformen i praktiken inte blir genomförd. Det varnar Fremia för inför riksdagens behandling av regeringens lagförslag.
-
”Ett viktigt steg för att bredda mångfalden i välfärden”
I går presenterade regeringen förslag som ska underlätta för idéburna verksamheter att bidra till välfärden. Förslagen innebär bland annat att offentliga upphandlingar ska kunna riktas särskilt till idéburna organisationer.
-
Arbetsvillkor i äldreomsorgen: nyanser behövs
De som arbetar i kommunal äldreomsorg har bättre villkor än anställda i privat driven äldreomsorg. Det menar Kommunal i en ny rapport. Men den bilden behöver breddas och nyanseras. Den idéburna äldreomsorgen synliggörs inte i analysen.
-
Famnas tillväxtrapport bör stämma till eftertanke
Den ersättning som idéburna verksamheter får för sitt arbete täcker inte kostnaderna. Det visar en rapport från Famna, som bör stämma till eftertanke hos landets kommun- och regionpolitiker. Om vården och omsorgen ska utvecklas behövs långsiktigt hållbara förutsättningar för alla verksamheter, oavsett regi.
-
Säkerställ att Äldreomsorgslyftet omfattar idéburna aktörer
Äldreomsorgslyftet behöver omfatta hela äldreomsorgen så att alla medarbetare får chansen att vidareutbilda sig – oavsett arbetsgivare, anställningsform eller anställningsgrad, skriver Karin Liljeblad, senior branschexpert för idéburen välfärd hos Fremia i Dagens Samhälle.