Fremia bygger upp ett branscharbete inom vård och social omsorg för idéburna medlemmar och andra fristående vård- och omsorgsgivare. Kontakta Karin om du har erfarenheter, synpunkter eller förslag som du vill dela med dig av.

- Titel
- Branschexpert idéburen välfärd
- Telefon
- 08-702 54 92
- Mejladress
-
karin.liljeblad@
fremia.se
Idéburen välfärd
Det finns många mervärden, både för den enskilde och för samhället, att vård och social omsorg drivs i idéburen regi. Fremias branscharbete syftar till att lyfta fram idéburna vård- och omsorgsgivares bidrag i välfärden och stärka förutsättningarna för våra medlemmar att verka och växa. Det gör vi i nära samverkan med Famna, riksorganisationen för idéburen välfärd.
Ambitionen är att, i dialog med våra medlemmar, bevaka och driva prioriterade frågor. På så vis kan vi bidra till att stärka den idéburna sektorn inom vård och social omsorg.
Det gör vi på tre sätt:
- Kommunikation och opinionsbildning
- Intressebevakning och påverkan
- Erfarenhetsutbyte och utbildning
Aktuella frågor
Publicerat av Karin Liljeblad
-
Webbinarium: Den skyddade yrkestiteln undersköterska
Från den 1 juli 2023 införs den skyddade yrkestiteln undersköterska. Det är en stor förändring som påverkar i stort sett alla Fremias medlemmar som driver vård och omsorg, och väldigt många medarbetare. Förbered dig inför förändringen, delta i något av våra webbinarium.
-
Idéburna äldreboenden toppar kvalitetsjämförelse
Äldreboenden som drivs av idéburna aktörer har högst kvalitetsresultat, enligt en forskningsstudie från Göteborgs universitet. I studien jämförs kvaliteten vid idéburna äldreboenden med äldreboenden i kommunal och annan privat regi. Resultaten ger kommun- och regionpolitiker ytterligare argument att se till att idéburen välfärd växer i Sverige.
-
Skyddad yrkestitel för undersköterska
I sommar sker en stor förändring som påverkar i stort sett alla våra medlemmar som driver vård och omsorg. Då införs den skyddade yrkestiteln undersköterska. Fremia rekommenderar alla berörda medlemmar att förbereda er och era medarbetare, om ni inte redan har gjort det.
-
”Kammarkollegiets förslag till avgift är alldeles för hög”
Få idéburna organisationer kommer att vilja registrera sig hos Kammarkollegiet om avgiften blir så hög som myndigheten nu föreslår. Det förfelar hela syftet med registret. Nu behövs en politisk lösning. Fremia föreslår därför att regeringen snabbt återtar frågan.
-
Kammarkollegiets förslag till avgifter för registrering idéburna organisationer
Fremia har lämnat synpunkter på Kammarkollegiets förslag till föreskrifter om avgifter vid registrering av idéburna organisationer.
-
Budgetbeslut i Stockholm drabbar idéburna äldreboenden
Det budgetförslag som nu ligger för beslut i Stockholm får stora konsekvenser för stadens idéburna verksamheter, bland annat inom äldreomsorgen. Det påverkar deras medarbetare och brukarna som verksamheterna är till för. Det finns risk för att beslutet leder till ökad utsatthet för de äldre och nedlagda verksamheter.
-
Ny äldreomsorgslag
Famna och Fremia har gemensamt svarat på den statliga utredningens betänkande Nästa steg – Ökad kvalitet och jämlikhet i vård och omsorg för äldre personer (SOU 2022:41), om en ny äldreomsorgslag och stärkt medicinsk kompetens i kommunerna.
-
Ansträngt ekonomiskt läge påverkar idéburen vård och omsorg
Regeringens strama budget och det ekonomiska läget i kommuner och regioner kommer att påverka idéburna och andra fristående vård- och omsorgsgivares verksamheter, som också själva har kostnadsökningar som de inte rår över. I vår genomgång av de viktigaste punkterna för vården och den sociala omsorgen i regeringens budget saknar Fremia vidare en långsiktig satsning på kompetensförsörjningen i äldreomsorgen.
-
”Nya regler kan förvärra bristen på undersköterskor”
När skyddad yrkestitel för undersköterskor börjar gälla i sommar finns risk för kompetensbrist i äldreomsorgen, skriver Karin Liljeblad, Fremia, och Ulrika Stuart Hamilton, Famna, i Dagens Samhälle.
-
Det nya registret för idéburna i välfärden
Om ett par månader införs det frivilliga nationella registret för idéburna organisationer i välfärden. Syftet är att underlätta för staten, regioner och kommuner som vill rikta upphandlingar till idéburen sektor. Registret blir också viktigt för att synliggöra den idéburna sektorn i välfärden. Famna och Fremia har tagit fram information om hur våra idéburna medlemmar kan förbereda sig.
-
IVO:s redovisning av regeringsuppdraget om ett nationellt register över HVB och stödboenden för barn och unga
Fremia har, tillsammans med Famna, lämnat synpunkter till Socialdepartementet angående IVO:s redovisning av regeringsuppdraget att upprätta och tillgängliggöra ett nationellt register för HVB och stödboenden för barn och unga, samt särskilda ungdomshem.
-
Frågorna som nya socialministern måste lyfta
Välfärdsfrågorna försvann nästan helt från valdebatten. Den tillträdande socialministern måste se till att de åter lyfts upp på dagordningen. Det skriver Fremias Karin Liljeblad och Henrik Petrén på Altinget debatt.
-
Fremias medskick till landets nya makthavare inom vård och omsorg
De nya riksdagsledamöterna har samlats efter en valrörelse där välfärdsfrågorna var osynliga i debatten. Nu måste de åter upp på dagordningen. Den tillträdande socialministern är viktig för Fremias medlemmar inom vård och social omsorg, liksom de kommande politiska ledningarna i regioner och kommuner. Det här är Fremias medskick till våra nya makthavare inom vård och omsorg.
-
Skyddad yrkestitel undersköterska
Från och med nästa sommar blir undersköterska en skyddad yrkestitel. Här kan du ta del av Socialstyrelsens förslag till föreskrifter.
-
Fremia på plats när Sveriges stadsmissioner samlades
I dagarna samlades Sveriges stadsmissioner till utvecklingskonferens i Falköping. Fremia var på plats och bidrog med vår kompetens i arbetsgivarfrågor.
-
Välkommen till Falköpingskonferensen 2022
9–10 november 2022 är det äntligen dags för den uppskattade konferensen om idéburen välfärd i Falköping. Årets tema är tillväxt och utveckling, i ett brett perspektiv. Vi kommer att ha ett digert program, både i plenum och mindre seminarier. På kvällen 9 november väntar en härlig trerätters middag på Kurorten Mösseberg och underhållning av Ersta Rock. Deadline för anmälan har varit, men vi har en väntelista.
-
EU-dom ger stöd för riktade upphandlingar
EU-domstolen har bekräftat att kommuner och regioner kan rikta upphandlingar till idéburen sektor. Fremia uppmanar landets kommun- och regionpolitiker att i höst bjuda in våra idéburna medlemmar till dialog om möjligheterna. Hur kan våra medlemmar bäst bidra till utvecklingen av välfärden?
-
Idéburna aktörer viktiga partners i välfärden
Idéburen sektor utgör en liten del av den totala välfärden i Sverige. Samtidigt finns idéburna aktörer som bidrar i stor omfattning till det offentliga. Även mindre idéburna aktörer är viktiga samarbetspartners till kommuner och regioner och gör ovärderliga insatser varje dag. Ett medskick till årets valrörelse är att förutsättningarna nu är på plats för idéburen sektor att växa.
-
IOP i Göteborg ger bättre mottagande av flyktingar från Ukraina
Göteborgs stad har ingått idéburet offentligt partnerskap (IOP) med fem idéburna organisationer i mottagandet av flyktingar från Ukraina. Fremia hoppas att fler kommuner ser värdet av samverkan med civilsamhället och den idéburna sektorn och nu följer Göteborgs exempel.
-
”Fler regleringar för äldreomsorgen är fel väg”
Stelbenta krav som inte är anpassade till verksamhetens förutsättningar riskerar att gå ut över kvaliteten i äldreomsorgen. Det skriver Jasmina Helander och Karin Liljeblad, Fremia, i en debattreplik på Kommunal, som publicerats i Dagens Samhälle.
-
Lagändringar om idéburen välfärd på plats
Igår fattade riksdagen beslut om lagändringar för att utveckla den idéburna välfärden. Fremia uppmanar regioner och kommuner att nu använda lagändringarna till att utveckla mångfalden i den svenska välfärden, genom mer verksamhet i idéburen regi.
-
”Värna det psykosociala perspektivet”
Samsjuklighetsutredningens ambitioner är goda. Men knappa resurser får inte leda till en ensidig medicinering, skriver företrädare för Famna, Fremia och Sveriges stadsmissioner i Dagens Samhälle.
-
IOP-initiativ för ukrainska flyktingar
Tillsammans med Famna tar nu Fremia ett initiativ för att få fler kommuner att samarbeta med civilsamhället och idéburna aktörer i mottagandet av ukrainska flyktingar. Vi hoppas att de får upp ögonen för möjligheterna med idéburna offentliga partnerskap, IOP.
-
Fremia – en aktiv part i Vård- och omsorgscollege
Vård- och omsorgscollege är en viktig arena för att stärka kompetensförsörjningen inom vård och omsorg genom samverkan mellan arbetsliv och utbildning. Jasmina Helander och Karin Liljeblad har just valts att företräda Fremia i det nationella arbetet i Vård- och omsorgscollege.
-
Lagkrav om fast omsorgskontakt i hemtjänsten från 1 juli
Den 1 juli införs lagkrav om fast omsorgskontakt i hemtjänsten och från nästa sommar ställs krav på att denne ska ha den skyddade yrkestiteln undersköterska. Det är viktigt för Fremias medlemmar inom äldreomsorgen att känna till, och eventuellt anpassa er verksamhet för att kunna leva upp till lagkraven. Om de politiska beslutsfattarna hade lyssnat på Fremia hade regelverket blivit bättre anpassat till förutsättningarna i äldreomsorgen.
-
Förändringar behövs i tillståndsgivning och tillsyn från IVO
Fremia har, tillsammans med de andra branschorganisationerna inom vård och omsorg, skrivit till regeringen och socialutskottet i riksdagen om brister i IVO:s tillståndsgivning och tillsyn. Det behövs förändringar på flera punkter.
-
Att finansiera tillväxt inom idéburen sektor
Att hitta finansiering är en stor utmaning för många i den idéburna sektorn. Som en del i Fremias och Famnas arbete med att stötta våra idéburna verksamheter i utvecklingsfrågor, arrangerade vi nyligen ett gemensamt seminarium om finansiering för tillväxt.
-
Samsjuklighetsutredningen
Fremia har, tillsammans med Famna, lämnat remissvar till socialdepartementets betänkande Från delar till helhet – En reform för samordnade, behovsanpassade och personcentrerade insatser till personer med samsjuklighet (SOU 2021:93).
-
Delta i SKR:s nationella brukarundersökning
Den 13 april öppnar SKR anmälan till två olika nationella brukarundersökningar, dels på funktionshinderområdet, dels inom konsulentstödda familjehem/stödboenden/HVB för unga. Genom att delta kan ni följa upp vad brukarna tycker om er verksamhet och jämföra era resultat med andra. Själva undersökningen genomförs under september och oktober. Vi på Fremia uppmuntrar våra berörda medlemmar att delta.
-
Kommuner håller på ersättning till idéburen verksamhet
Den idéburna vården och omsorgen ställde om och har hanterat nya behov under pandemin. Men det löfte som regeringen gav oss i början av pandemin – att alla extra kostnader skulle kompenseras – återstår att uppfylla, konstaterar Fremia och Famna på Dagens Samhälle debatt.
-
”Efterlängtat förslag av många i civilsamhället”
Den 10 mars fattade regeringen beslut om en proposition som syftar till att underlätta för idéburna verksamheter att bidra till välfärden. Förslagen innebär bland annat att offentliga upphandlingar ska kunna riktas särskilt till idéburna organisationer.
-
Medel för kompetensutveckling för medarbetare i äldreomsorgen
Via Äldreomsorgslyftet kan våra medlemmar som bedriver äldreomsorg få del av statliga medel för att höja kompetensen bland era medarbetare. Hör av er till er kommun för att ta del av satsningen.
-
Fler bör kunna bli fast omsorgskontakt i hemtjänsten
I äldreomsorgen finns många medarbetare utan undersköterskeutbildning, men med lång erfarenhet i yrket. Om dessa medarbetare utestängs från att kunna vara fast omsorgskontakt i hemtjänsten, riskerar vi att den kommande reformen i praktiken inte blir genomförd. Det varnar Fremia för inför riksdagens behandling av regeringens lagförslag.
-
”Ett viktigt steg för att bredda mångfalden i välfärden”
I går presenterade regeringen förslag som ska underlätta för idéburna verksamheter att bidra till välfärden. Förslagen innebär bland annat att offentliga upphandlingar ska kunna riktas särskilt till idéburna organisationer.
-
Arbetsvillkor i äldreomsorgen: nyanser behövs
De som arbetar i kommunal äldreomsorg har bättre villkor än anställda i privat driven äldreomsorg. Det menar Kommunal i en ny rapport. Men den bilden behöver breddas och nyanseras. Den idéburna äldreomsorgen synliggörs inte i analysen.
-
Fremia uppmanar regeringen: korta IVO:s handläggning och slopa ändringsavgifter
IVO:s långa handläggning av tillstånd samt höga ändringsavgifter skapar problem både för Fremias medlemmar och för kommunerna. Fremia har nu, tillsammans med SKR, Vårdföretagarna och Famna, skrivit till socialminister Lena Hallengren. Vi uppmanar regeringen att tillföra resurser för att korta handläggningstiderna hos IVO, och att helt slopa ändringsavgifterna.
-
Viktigt ha tät dialog med kommunen i det eskalerande smittläget
Smittspridningen av covid-19 skapar stora påfrestningar för verksamheter inom vård och omsorg. Många medarbetare är frånvarande på grund av egen eller anhörigas sjukdom. Därtill finns det medarbetare som inte är vaccinerade. Sammantaget kan det leda till personalbrist. Innan åtgärder vidtas bör dialog föras med kommunen.
-
Famnas tillväxtrapport bör stämma till eftertanke
Den ersättning som idéburna verksamheter får för sitt arbete täcker inte kostnaderna. Det visar en rapport från Famna, som bör stämma till eftertanke hos landets kommun- och regionpolitiker. Om vården och omsorgen ska utvecklas behövs långsiktigt hållbara förutsättningar för alla verksamheter, oavsett regi.
-
Kompetensförsörjning måste nå även idéburen äldreomsorg
Det är bra att staten vill bidra till att stärka kompetensförsörjningen i äldreomsorgen, men satsningarna måste vara långsiktiga och ske i nära samarbete med verksamheterna. Det skriver arbetsgivarföreningen Fremia i ett remissvar till socialdepartementet på betänkande Vilja välja vård och omsorg.
-
Konkreta lösningar får politikerna att lyssna
Tänk långsiktigt. Var relevant, konsekvent och aktuell. Och visa hur ni kan lösa viktiga samhällsutmaningar. Det är några av framgångsrecepten för att få politiker att lyssna – och agera. Det framkom under en utbildning i politiskt påverkansarbete på regional och lokal nivå, som Fremia och Famna arrangerade 8 december.
-
Säkerställ att Äldreomsorgslyftet omfattar idéburna aktörer
Äldreomsorgslyftet behöver omfatta hela äldreomsorgen så att alla medarbetare får chansen att vidareutbilda sig – oavsett arbetsgivare, anställningsform eller anställningsgrad, skriver Karin Liljeblad, senior branschexpert för idéburen välfärd hos Fremia i Dagens Samhälle.
-
Fremia satsar inom idéburen välfärd
Fremia befinner sig i ett intensivt utvecklingsskede och förstärker nu organisationen inom idéburen välfärd med rekryteringen av Karin Liljeblad som senior branschexpert. Syftet är att leverera mer medlemsnytta och förbättra förutsättningarna för idéburna aktörer i den svenska välfärden.
-
Stärkt kompetens i vård och omsorg
Arbetsgivarföreningen KFO har lämnat remissvar på socialdepartementets remiss Stärkt kompetens i vård och omsorg (SOU 2019:20).