Regeringen förlänger Äldreomsorgslyftet

”Efterlängtat besked men förändringar i upplägget behövs”

I dag kom beskedet att regeringen förlänger Äldreomsorgslyftet med 1,7 miljarder kronor per år. Satsningen sträcker sig över tre år.

Nyheten presenterades av statsminister Ulf Kristersson (M) och äldreminister Anna Tenje (M) vid en pressträff i dag.

– Det är ett efterlängtat besked eftersom behovet av kompetensutveckling är så stort i äldreomsorgen, inte minst relaterat till den skyddade yrkestiteln undersköterska som trädde i kraft 1 juli i år, säger Karin Liljeblad, senior branschexpert hos Fremia.

Samtidigt menar hon att det behövs en del förändringar i upplägget för att satsningen ska fungera bättre för Fremias medlemmar. Framför allt att det blir möjligt att finansiera uppdragsutbildningar.

– När det gäller beloppet, 1,7 miljarder kronor per år, hoppas vi att det är tillräckligt för att möta behoven. Vi ser allvarligt på att årets medel från Äldreomsorgslyftet i Stockholm tog slut redan före sommaren. I Stockholm finns det alltså inte en enda krona kvar för de medarbetare som skulle vilja vidareutbilda sig nu i höst. Det är extra dålig tajming, med tanke på att den skyddade yrkestiteln infördes 1 juli, säger Karin Liljeblad.