Äldreboenden som drivs av idéburna aktörer har högst kvalitetsresultat, enligt en forskningsstudie från Göteborgs universitet. I studien jämförs kvaliteten vid idéburna äldreboenden med äldreboenden i kommunal och annan privat regi. Resultaten ger kommun- och regionpolitiker ytterligare argument att se till att idéburen välfärd växer i Sverige.
Forskarna Rasmus Broms, Carl Dahlström och Marina Nistotskaya vid Institutet för forskning om korruption och samhällsstyrningens kvalitet, Göteborgs universitet, har undersökt hur driftsform påverkar vårdkvaliteten. De jämför kvalitetsdata för äldreboenden i fyra olika fristående driftsformer: idéburen regi, privatägda bolag, riskkapitalbolag och börsnoterade bolag. Motsvarande kvalitetsdata för kommunalt drivna äldreboenden presenteras också.
Kvalitetsindikatorer och data är hämtade från Socialstyrelsens nationella enhets- och brukarundersökningar för särskilda boenden för äldre under perioden 2012–2019.
De övergripande resultaten i studien är:
- Äldreboenden som drivs av idéburna aktörer hade sammantaget högst kvalitetsresultat på de undersökta kvalitetsparametrarna.
- Forskarna drar slutsatsen att kvaliteten vid äldreboenden i kommunal regi ligger mellan idéburna och privat drivna äldreboenden.
- I en fördjupad analys bland enbart fristående aktörer drar forskarna slutsatsen att idéburna äldreboenden har bättre kvalitetsresultat än äldreboenden som drivs av vinstdrivande företag.
- I den fördjupade analysen hade idéburna äldreboenden högst personaltäthet, högst andel omsorgspersonal med adekvat utbildning och de nöjdaste brukarna av de fristående aktörerna. Idéburna äldreboenden hade vidare, tillsammans med äldreboenden i privatägd regi, bäst tillgång till sjuksköterskor.
Fremia skulle gärna se fler studier som jämför kvaliteten vid verksamheter i olika driftsformer.
Se till att idéburen välfärd växer
– Resultaten i forskarnas studie visar att kvaliteten vid idéburna äldreboenden står sig mycket väl, jämfört med både kommunala äldreboenden och verksamheter som drivs i annan privat regi. Det är ytterligare ett starkt argument för landets kommunpolitiker att se till att idéburen vård och omsorg växer. Tillsammans med de nya möjligheter som öppnades i och med lagändringarna som trädde i kraft 1 januari, finns det inga ursäkter längre, säger Karin Liljeblad, senior branschexpert hos Fremia.
Fremia har i en presentation sammanställt resultaten i forskningsstudien, där vi presenterar de jämförande resultaten per indikator. Ta gärna del av den nedan.