
- Titel
- Samordnare/sakkunnig civilsamhälle
- Telefon
- 08-702 54 06
- Mejladress
-
patrik.schroder@
fremia.se
Publicerat av Patrik Schröder
-
Hur blir det med internmomsen?
Fremia applåderade regeringens och civilsamhällesminister Jakob Forssmeds tidigare meddelade om nya regler kring internmomsen. Det uttalade målet från regeringen är att lagstiftningen ska vara så generös som möjligt inom ramarna för EU:s momsregler. Men enligt Skatteverket gör det förslag som nu ligger på bordet ingen skillnad i praktiken.
-
Fremia inleder samarbete med regionala civilsamhällesnätverk
I mitten av januari inledde Fremia, tillsammans med flera andra nationella intresseorganisationer, ett samarbete med regionala nätverk inom civilsamhället och den idéburna sektorn. Vi träffades under en heldag i Stockholm för att lära känna varandra och skapa bättre förutsättningar för informationsutbyte och gemensamma påverkansansträngningar.
-
Civilsamhällesarenan tillbaka i Almedalen
Civilsamhällesarenan återkommer under Almedalsveckan 2023. I år hålls arenan torsdag 29 juni–fredag 30 juni. Fremia står bakom arrangemanget, tillsammans med myndigheten MUCF och nio aktörer inom civilsamhället.
-
I väntan på elstödet…
Elstöd till privatpersoner och företag har legat högst upp på den politiska dagordningen de senaste månaderna. Vem får, vem får inte, när kommer pengarna och hur mycket pengar blir det? Regeringen har stött på patrull från EU:s statsstödsregler, med en påföljande debatt om svikna vallöften. Men vad gäller nu?
-
Regeringen begränsar internmomsen
Civilsamhällesminister Jakob Forssmed meddelade för en tid sedan att regeringen föreslår ny lagstiftning kring den så kallade internmomsen. Målet är att lagstiftningen ska bli så generös som möjligt inom ramarna för EU:s momsregler. Bakom förändringen ligger ett omfattande påverkansarbete. Många civilsamhällesaktörer, bland annat Fremia, har under en lång tid kämpat för att slopa internmomsen.
-
Arbetsförmedlingens föreskrifter om uppgiftsskyldighet
Fremia har, tillsammans med Famna, lämnat remissvar till Arbetsförmedlingen på Förslag till nya föreskrifter om uppgiftsskyldighet för leverantörer (Af-2022/0072 1172).
-
Regeringen vill öka kontrollen över civilsamhället
Regeringen har gett Statskontoret i uppdrag att under kommande år kartlägga och analysera hur statliga myndigheter och organisationer säkerställer att utbetalningar av stöd till företag och civilsamhälle är korrekta.
-
Fremias fokus under Sveriges ordförandeskap i EU
Från 1 januari är det den svenska regeringen som håller i ordförandeklubban i EU. Det innebär bland annat ansvar för att leda 2 000 möten i Bryssel och Luxemburg. Men det blir även 150-talet möten runtom i Sverige. Den svenska regeringens prioriteringar för ordförandeskapet kretsar kring säkerhet, resiliens, välstånd samt demokratiska värden och rättstatsprincipen.
-
Regeringen gör omtag med demokrativillkoren
Jakob Forssmed, socialminister med ansvar för civilsamhällesfrågor, drog i november tillbaka den tidigare regeringens förslag till nya demokrativillkor. 13 december träffade Fremia tillsammans med 27 ytterligare organisationer Jakob Forssmed i ett sakråd för att diskutera frågan och den fortsatta processen.
-
Vår demokrati – värd att värna varje dag
Fremia har, tillsammans med Civos, Famna – riksorganisationen för idéburen välfärd, Forum – idéburna organisationer med social inriktning och Giva Sverige, svarat på Kulturdepartementets promemoria Vår demokrati – värd att värna varje dag (Ku2022/01317).
-
Samhället är större än staten
Regering har under hösten formulerat mandatperiodens inriktning och ambitioner i Tidöavtal, regeringsförklaring och budget. Regeringens politik och statsbudgeten har betydelse för hela samhället. Men som det också noteras i regeringsförklaringen, samhället är större än staten. Så vad kan vi se av budgetens påverkan på civilsamhällets organisationer och verksamheter?
-
Civilsamhället bidrar till att motverka långtidsarbetslösheten
I våras tecknade Fremia och Arbetsförmedlingen en nationell överenskommelse för att motverka långtidsarbetslösheten. Målet är att stärka samverkan mellan Arbetsförmedlingen och idéburna aktörer, och därigenom skapa förutsättningar så att personer som står långt ifrån arbetsmarknaden får ökade möjligheter till behovsanpassat stöd och för att kunna övergå i arbete eller studier.
-
Civilsamhället efter valet
Sverige är på väg att få en ny regering bestående av Moderaterna och Kristdemokraterna, och troligen Liberalerna. Även Sverigedemokraterna är en del av regeringsunderlaget. Vad betyder det för civilsamhällets organisationer och vilka förväntningar har Fremia på den nya regeringen?
-
Tydliga skillnader mellan partiernas civilsamhällespolitik
Samtliga riksdagspartier skriver under på att civilsamhället och den idéburna välfärden är viktiga. Däremot är det klart mer sparsmakat med konkreta – och budgetsatta – satsningar som främjar civilsamhället. Och det finns tydliga skillnader mellan partierna. Det visar en ny genomgång av partiernas partiprogram, motioner, budgetpropositioner och valmanifest.
-
Inspel till Kammarkollegiet inför kommande register för idéburna aktörer i välfärden
Famna och Fremia har knutit kontakt med Kammarkollegiet, som har fått regeringens uppdrag att skapa det system för registrering av idéburna aktörer i välfärden som ska införas från 1 januari 2023. Registret är en viktig del av riksdagsbeslutet i juni om idéburen välfärd.
-
Glöm inte civilsamhället i en kommande energikris
Flera av Fremias medlemmar inom civilsamhället är oroade för hur en kommande energikris skulle kunna komma att slå mot deras verksamhet. Fremia har många medlemmar som har stora lokaler för sina verksamheter och kraftigt höjda energipriser för uppvärmning och el kan få stora konsekvenser.
-
Arbetet med demokrativillkoren fortsätter
Allt tyder på att regeringens förslag till nya demokrativillkor för civilsamhället klubbas i riksdagen nu under hösten. Många inom civilsamhället ser med stark oro på delar av förslagen och Fremias insatser för att demokrativillkoren ska bli så bra som möjligt fortsätter.
-
Stort intresse för Civilsamhällesarenan i Almedalen
Intresset var stort när det nya initiativet Civilsamhällesarenan lanserades under årets Almedalsvecka i Visby. Många av seminarierna, som gästades av bland andra civilminister Ida Karkiainen och ett flertal riksdagsledamöter, var fullsatta. Det hettade till i de politiska diskussionerna vid flera tillfällen.
-
Riksdagspartiernas syn på 15 centrala frågor för civilsamhället
För att få en bild av politikens syn på civilsamhällets viktigaste frågor har vi bett riksdagspartierna svara på en enkätundersökning. De 15 frågorna tar avstamp i de huvudförslag som togs fram inom Nysta – Civilsamhällets nystartsgrupp för ett nytt samhällskontrakt.
-
Civilsamhället bygger ett bättre samhälle
Ukraina, demokrati, idéburen välfärd, långtidsarbetslöshet, internmoms och ideellt engagemang. Det var några av frågorna som togs upp under ett seminarium 10 maj där många av de tongivande organisationerna inom civilsamhället medverkade.
-
Fremia del av Civilsamhällesarenan i Almedalen 2022
En ny arena för civilsamhället ser dagens ljus under Almedalsveckan 2022. Myndigheten Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, står som huvudarrangör tillsammans med Fremia och flera andra organisationer inom civilsamhället.
-
Rätt mottagare granskning och integritet
Fremia har, tillsammans med Civos, Famna, Forum och Giva Sverige, lämnat remissvar till kulturdepartementets slutbetänkande på utredningen om granskning av stöd till civilsamhället (SOU 2021:99).
-
Överenskommelse för att bryta långtidsarbetslösheten
I dag lanserar Arbetsförmedlingen och arbetsgivarorganisationen Fremia en nationell överenskommelse för att motverka långtidsarbetslösheten. Målet är att stärka samverkan mellan Arbetsförmedlingen och idéburna aktörer, och på så sätt skapa förutsättningar så att personer som står långt ifrån arbetsmarknaden får ökade möjligheter till behovsanpassat stöd.
-
Stora brister synliggörs i civilsamhällets coronarapport
Under coronapandemin ökade samhällets behov av insatser från civilsamhället. Samtidigt drabbades många organisationer hårt av pandemin och fick inte heller del av statens stödåtgärder. Nu lanseras civilsamhällets coronarapport ”Pandemin och civilsamhället – konsekvenser, insatser och stödåtgärder.”
-
Debatt: Så knäcker vi långtidsarbetslösheten
Långtidsarbetslösheten är destruktiv för både vårt samhälle och för de enskilda individerna. Därför har Fremia, tillsammans med Skoopi, lagt fram förslaget "Civilsamhälleslyftet."
-
Så vill civilsamhället knäcka långtidsarbetslösheten
I dag lanserar Skoopi och Fremia Civilsamhälleslyftet, ett gemensamt förslag för att bekämpa långtidsarbetslösheten. Förslaget riktar sig till personer som på grund av ett funktionshinder har nedsatt arbetsförmåga och därför står långt ifrån arbetsmarknaden. Förslaget har skickats i ett PM till arbetsmarknadsutskottet i riksdagen, inför arbetsmarknadsminister Eva Nordmarks besök där 17 februari.
-
Begränsa inte civilsamhällets möjligheter att verka i Sverige
Det är rimligt att en nolltolerans ska gälla för bidrag till civilsamhällesorganisationer med antidemokratisk verksamhet. Samtidigt är det viktigt att det finns en proportionalitet mellan problemets storlek och de åtgärder som vidtas. Det skriver Patrik Schröder, samordnare civilsamhällesfrågor Fremia, i en debattreplik i Altinget.
-
Skralt med pandemistöd till det breda civilsamhället
Det breda civilsamhället har fått förhållandevis lite pandemistöd, jämfört med exempelvis näringslivet. Samtidigt har många utsatta människor behövt mer hjälp av civilsamhällets organisationer under coronapandemin. Fremias Patrik Schröder intervjuas i Altinget Civilsamhälle.
-
”Fremia vill skapa bästa möjliga förutsättningar för civilsamhället”
Arbetsgivarföreningen Fremia stärker sin position som påverkansorganisation genom att rekrytera Patrik Schröder. Han tillträder en nyinrättad tjänst som samordnare för civilsamhällesfrågor.
-
Nysta – ett spännande och konstruktivt civilsamhällesinitiativ
Civilsamhällesinitiativet Nysta kom till 2020. Utifrån ett samhällsnyttigt driv och utan att bilda någon formell organisation har fem stora civilsamhällesorganisationer och en högskola gått samman för att arbeta fram en konkret reformagenda för hur civilsamhället i högre grad kan bidra till att möta de samhällsutmaningar som vi står inför.