
- Titel
- Samordnare/sakkunnig civilsamhälle
- Telefon
- 08-702 54 06
- Mejladress
-
patrik.schroder@
fremia.se
Publicerat av Patrik Schröder
-
Höjt tak för lönebidragen
Lönebidrag skapar arbete och delaktighet för människor med nedsatt arbetsförmåga. Trots många positiva effekter, har taket för lönebidragen inte höjts sedan 2017. En rapport från Fremia visar att en höjning av taket skulle ha positiva effekter för människor med nedsatt arbetsförmåga, för arbetsgivare och för samhället.
-
Ny rapport: Höjt tak för lönebidrag ger jobb och delaktighet
Lönebidrag skapar arbete och delaktighet för människor med nedsatt arbetsförmåga. Trots många positiva effekter, har taket för lönebidragen inte höjts sedan 2017. En ny rapport från Fremia visar att en höjning av taket skulle ha positiva effekter för människor med nedsatt arbetsförmåga, för arbetsgivare och för samhället.
-
Fremia utvecklar stödet mot hot och hat
Samtalsklimatet har hårdnat och allt fler i civilsamhället utsätts för hot och hat. Många organisationer har interna strukturer för att hantera detta, men ibland behövs stöd utifrån. Nu växlar Fremia upp arbetet för att stödja medlemmar när de utsätts för hot och hat.
-
Efter regeringens budget: studieförbund avvecklar
Kulturens Bildningsverksamhet avvecklar sin statsbidragsberättigade verksamhet. Det är en direkt konsekvens av att regeringen i budgeten drog ner medlen till studieförbunden med en tredjedel över tre år.
-
Upphandlingsjuristen: ”Arbetsförmedlingen behöver inte upphandla arbetsträning”
Arbetsträning behöver inte alls upphandlas, som Arbetsförmedlingen hävdar i sina nya riktlinjer som började gälla 1 oktober. Det visar en ny rapport från Fremia, författad av den erfarna upphandlingsjuristen Mathias Sylvan.
-
Måste Arbetsförmedlingen upphandla arbetsträning?
1 oktober ändrade Arbetsförmedlingen sina rutiner för beslut om arbetsträning. Enligt myndigheten krockar sättet de hittills anvisat arbetssökande till arbetsträning med upphandlingsrättsliga regler. I en rapport från Fremia menar upphandlingsjuristen Mathias Sylvan att det inte stämmer.
-
Ny utredning om ungas insatser i civilsamhället
I går presenterade socialminister Jakob Forssmed (KD) en ny utredning med syfte att föreslå hur en ordning för ett offentligt erkännande av ungas insatser i civilsamhället kan utformas. Särskild utredare är Charlotte Rydh, generalsekreterare för Giva Sverige.
-
Hylla de ideella krafterna på Frivilligdagen
I Sverige engagerar sig varannan person ideellt i någon av landets fler än 250 000 ideella organisationer. Det firas under Frivilligdagen som arrangeras 5 december varje år av Forum och Volontärbyrån. Fremia är samarbetspartner.
-
Nu tvingas studieförbunden dra ner
Statsbudgeten innebar ett dråpslag för studieförbunden. Det börjar redan märkas i den konkreta verksamheten, bland annat inom kultur- och musikverksamheten.
-
Internmomsen kan avgöras i Skatterättsnämnden
Frågan om internmomsen har blivit en riktig långkörare för civilsamhället. Nu kan den komma att avgöras i Skatterättsnämnden. Det har Studieförbunden i samverkan, Riksidrottsförbundet och Studieförbundet Vuxenskolan arbetat för.
-
Fremia skapar verksamhetskommitté för civilsamhället
Fremia fortsätter att ta steg framåt för att vara en samlande kraft för ett intressepolitiskt arbete som ökar civilsamhällets utrymme och förbättrar de övergripande förutsättningarna.
-
Budgetkommentar: Hårt slag mot civilsamhällets utrymme
I statsbudgeten för 2024 görs omfattande och snabba neddragningarna på Studieförbunden och de etniska organisationerna. Det innebär ett hårt slag mot dessa organisationer, men även mot civilsamhällets infrastruktur och utrymme. Patrik Schröder kommenterar budgeten ur ett civilsamhällesperspektiv:
-
Seminarium i Umeå: Att motverka hot och hat inom civilsamhället
Den 6 oktober bjuds representanter från civilsamhället in till frukostmöte i Umeå. Syftet med mötet är att presentera det upplägg som Fremia och myndigheten MUCF har stakat ut för att ge ytterligare stöd till civilsamhället i arbetet med att hantera hot och hat.
-
Seminarium i Malmö: Att motverka hot och hat inom civilsamhället
Den 24 oktober bjuds representanter från civilsamhället in till frukostmöte i Malmö. Syftet med mötet är att presentera det upplägg som Fremia och myndigheten MUCF har stakat ut för att ge ytterligare stöd till civilsamhället i arbetet med att hantera hot och hat.
-
Studieförbunden förlorar 500 miljoner över tre år
Regeringen drar ner på anslagen till studieförbunden med 500 miljoner kronor över tre år. 2024 försvinner 250 miljoner, 2025 ytterligare 100 miljoner och 2026 ytterligare 150 miljoner.
-
Budgeten: 100 miljoner per år till civilsamhället
I fredags kom budgetnyheten att regeringen satsar 100 miljoner kronor per år på civilsamhället. Huvuddelen av pengarna ska gå till att stärka insatserna till människor i utsatthet.
-
Regeringen slopar medlen till etniska organisationer
Regeringen har bestämt sig för att avsluta bidragen till etniska föreningar. Det har gjort utspel under sommaren som dragit åt det hållet men igår kom ett skarpt budgetförslag: från årsskiftet försvinner de 19 miljoner som har gått till den här delen av civilsamhället. Trots att forskningen pekar på att de etniska organisationerna bidrar till integrationen.
-
Kommentar: Tilläggsdirektivet för återvändandeverksamhet och anmälningsplikt
På sommarens sista regeringssammanträde beslutade regeringen om ett tilläggsdirektiv till utredningen om stärkt återvändandeverksamhet. Frågan som diskuterats mest är om offentliganställda ska tvingas rapportera kontakter med människor som befinner sig i Sverige utan tillstånd till Migrationsverket eller polisen.
-
Förväntningar inför budgetpropositionen – civilsamhälle
20 september presenterar regeringen statsbudgeten för 2024. Vi bad Fremias intressepolitiska talespersoner att göra några medskick inför slutspurten i budgetförhandlingarna. Patrik Schröder är samordnare för civilsamhällesfrågor hos Fremia och bidrar med våra önskemål inom civilsamhällesområdet:
-
”Etniska organisationer gör stor nytta”
Ska det offentliga ge bidrag till så kallade etniska organisationer? Den frågan har diskuterats livligt på debatt- och ledarsidor den senaste tiden. Flera partier vill strypa bidragen, trots att allt talar för att de gör stor nytta på både individ- och samhällsnivå.
-
Vi har inte råd att gå miste om en enda fungerande lösning
I Sverige pågår just nu en debatt om det offentliga stödet till civilsamhället, där en del menar att stödet helt borde strypas. Det vore förödande, skriver Patrik Schröder, civilsamhällessamordnare på Fremia i Altinget.
-
Arbetsförmedlingens nya rutiner för arbetsträning får kritik
Arbetsförmedlingen förändrar sina rutiner för beslut om arbetsträning och förstärkt arbetsträning från 1 oktober 2023. I första hand kommer upphandlade tjänster att användas för att tillgodose de arbetssökandes behov. Många har kritiserat förändringen.
-
Europeisk konferens om social ekonomi vill se mer ”action”
I förra veckan träffades Europas centrala aktörer för den sociala ekonomin i Göteborg på konferensen ”Social Economy 2023”. Syftet var att belysa den sociala ekonomins roll för att skapa ett starkare och mer sammanhållet Europa. I ett manifest efterlyser konferensdeltagarna mer handling i EU:s handlingsplan för social ekonomi.
-
Ansökan om elstöd för organisationer har öppnat
Nu är det möjligt för företag och organisationer att ansöka om elstöd hos Skatteverket. Det kommer inte att komma några elstödsmedel per automatik, ansökan krävs. Det är endast de som använder el i elområde 3 och 4 som kan ansöka om elstödet. Sista dag att ansöka är 25 september.
-
Fremia utvecklar arbetet för att ge stöd vid hot eller hat
Fremia har inlett ett samarbete med Myndigheten för ungdoms och civilsamhällesfrågor, MUCF, för att kunna ge bättre stöd och rådgivning vid hot eller hat. Under hösten bjuder vi tillsammans in till workshops, digitalt och fysiskt, för att diskutera vilka behov och möjligheter som finns inom civilsamhället. Ett första digitalt möte hålls 7 september och anmälan är öppen.
-
Samarbetet med regionala nätverk går vidare
I januari träffades Fremia, Nätverket Idéburen sektor i Skåne, Värmlands Idéburna och Överenskommelsen i Västra Götalandsregionen, tillsammans med flera nationella paraplyer, för att diskutera behovet av ett närmare samarbete. Sedan dess har arbetet tagits vidare och ytterligare steg tas hösten 2023.
-
329 miljoner till arbetet med ukrainska flyktingar i Sverige
Regeringen föreslår en satsning på 329 miljoner kronor för att förbättra möjligheterna till sysselsättning för ukrainska flyktingar. Satsningen finansieras av EU och syftar till att hjälpa ukrainare att integreras i det svenska samhället genom arbete och social delaktighet. En betydande del av pengarna är tänkta att gå till civilsamhället.
-
Riksdagsbeslut om internmomsen klart
För en dryg vecka sedan klubbade riksdagen en ny momslag. Här ingår också nya, förenklade bestämmelser om moms som tas ut på samarbete inom civilsamhällets organisationer, så kallad internmoms. Tyvärr finns fortfarande oklarheter kring hur Skatteverket kommer agera i frågan.
-
”Civilsamhällets vilja att göra rätt är stor”
Riksrevisionen har granskat fyra myndigheters bidragsgivning till civilsamhällesorganisationer och kommer fram till att den inte är tillräckligt effektiv. Deras förslag till lösning är mer kontroll genom gemensamma databaser över tillgängliga bidrag, en nationell stödfunktion och riskbaserade verksamhetsbesök. För att göra det enklare att leva upp till kraven föreslår Riksrevisionen också mer utbildning för bidragsmottagande organisationer.
-
Välfärdssamhället i Norden håller på att spricka
Allt fler medborgare drabbas av ensamhet, psykisk ohälsa, arbetslöshet och utanförskap. En avgörande del av lösningen är att civilsamhället får en större och mer hållbar roll i samhället. Därför går vi nu samman för att hitta konkreta svar på de oroande kristecknen, skriver flera nordiska civilsamhällesaktörer inom det sociala området i Altinget.
-
Europeisk konferens om sociala ekonomin i Göteborg
I juni samlas de viktigaste europeiska aktörerna inom den sociala ekonomin i Göteborg för konferensen ”Social Economy 2023 – Building a stronger and resilient Europe.”
-
Senaste nytt om elstödet till företag och organisationer
Regeringen har nu lämnat över en proposition till riksdagen om elstöd till företag och organisationer. Om Europeiska kommissionen godkänner statsstödsansökan är planen att företag och organisationer ska kunna ansöka om stöd från och med 30 maj 2023. Det kommer alltså inte att komma några elstödsmedel per automatik, ansökan krävs.
-
Fremia på plats för Kristdemokraternas möte i Örebro
I mitten av april samlades 1 200 Kristdemokrater i Örebro för årets KD-dagar. Fremia var på plats för att träffa ministrar, riksdagsledamöter, samt region- och kommunpolitiker från hela landet. Men också tjänstepersoner, sakkunniga och pressansvariga. Patrik Schröder, Fremias samordnare av civilsamhällesfrågor, berättar om mötet.
-
Debatt: Viktiga frågor för ett fungerade civilsamhälle
I dagarna träffas Kristdemokraterna i Örebro för att dra upp riktlinjerna för sin politik framåt. Kristdemokraterna är tydliga med att civilsamhället är en av samhällets grundbultar och vill driva en politik som stärker det civila samhället. Därför har vi inom civilsamhället och den idéburna sektorn några medskick till partiets diskussioner under KD-dagarna 2023, skriver Fremia, Giva Sverige och Örebro föreningsråd i Nerikes Allehanda.
-
Riksdagspolitiker besökte Skyddsvärnet
Fremias medlem Skyddsvärnet anno 1910, besöktes nyligen av Jonny Cato, riksdagsledamot och arbetsmarknadspolitisk talesperson för Centerpartiet. Besöket inleddes i Spånga på en av landets största secondhandbutiker och avslutades i Bromma på ett halvvägshus.
-
Civilsamhället involveras i penningtvättsutredningen
Bland EU:s åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism finns krav på att banker ska känna till sina kunders verkliga huvudmän. Enligt nya förslag ska alla juridiska personer, även ideella föreningar och trossamfund, registrera sina verkliga huvudmän i Bolagsverkets register. Sverige vill undanta den ideella sektorn och beslutar nu om tilläggsdirektiv till penningtvättsutredningen.
-
Förslag till förordning om elstöd till företag
Fremia har lämnat remissvar till Klimat- och näringslivsdepartementet på Förslag till förordning om elstöd till företag (KN2023/02353).
-
Fremia värd för nordisk dialogplattform om sociala frågor
Vid det nordiska toppmötet för civilsamhällesfrågor i Köpenhamn 2021 fanns en tydlig vilja att stärka det systematiska samarbetet mellan organisationer som arbetar med sociala frågor. Nu står det klart att Fremia blir svensk värd för samarbetet. Under 2023–2024 bjuder vi in till flera dialogmöten.
-
Fremia träffade civilsamhällesminister Jakob Forssmed
I mitten av februari träffade Fremia civilsamhällesminister Jakob Forssmed, tillsammans med Famna, Forum och Civos. Samtalet spände mellan övergripande finansieringsmodeller till IOP, Kammarkollegiets register, internmoms och demokrativillkor.
-
Debatt: Avskaffa internmomsen, riksdagen
Gör de ändringar som krävs för att internmomsen ska avskaffas – en gång för alla. Det skriver Fremia, tillsammans med 15 andra civilsamhällesorganisationer i ett upprop i Altinget.
-
Hur blir det med internmomsen?
Fremia applåderade regeringens och civilsamhällesminister Jakob Forssmeds tidigare meddelade om nya regler kring internmomsen. Det uttalade målet från regeringen är att lagstiftningen ska vara så generös som möjligt inom ramarna för EU:s momsregler. Men enligt Skatteverket gör det förslag som nu ligger på bordet ingen skillnad i praktiken.
-
Fremia inleder samarbete med regionala civilsamhällesnätverk
I mitten av januari inledde Fremia, tillsammans med flera andra nationella intresseorganisationer, ett samarbete med regionala nätverk inom civilsamhället och den idéburna sektorn. Vi träffades under en heldag i Stockholm för att lära känna varandra och skapa bättre förutsättningar för informationsutbyte och gemensamma påverkansansträngningar.
-
Fremia i Almedalen 2023
Civilsamhällesarenan återkommer under Almedalsveckan 2023. I år hålls arenan torsdag 29 juni–fredag 30 juni. Fremia står bakom arrangemanget, tillsammans med myndigheten MUCF och nio aktörer inom civilsamhället. Fremia har flera representanter på plats under Almedalsveckan – hör gärna av dig för ett möte eller om du vill boka oss till ett seminarium.
-
I väntan på elstödet…
Elstöd till privatpersoner och företag har legat högst upp på den politiska dagordningen de senaste månaderna. Vem får, vem får inte, när kommer pengarna och hur mycket pengar blir det? Regeringen har stött på patrull från EU:s statsstödsregler, med en påföljande debatt om svikna vallöften. Men vad gäller nu?
-
Regeringen begränsar internmomsen
Civilsamhällesminister Jakob Forssmed meddelade för en tid sedan att regeringen föreslår ny lagstiftning kring den så kallade internmomsen. Målet är att lagstiftningen ska bli så generös som möjligt inom ramarna för EU:s momsregler. Bakom förändringen ligger ett omfattande påverkansarbete. Många civilsamhällesaktörer, bland annat Fremia, har under en lång tid kämpat för att slopa internmomsen.
-
Arbetsförmedlingens föreskrifter om uppgiftsskyldighet
Fremia har, tillsammans med Famna, lämnat remissvar till Arbetsförmedlingen på Förslag till nya föreskrifter om uppgiftsskyldighet för leverantörer (Af-2022/0072 1172).
-
Regeringen vill öka kontrollen över civilsamhället
Regeringen har gett Statskontoret i uppdrag att under kommande år kartlägga och analysera hur statliga myndigheter och organisationer säkerställer att utbetalningar av stöd till företag och civilsamhälle är korrekta.
-
Fremias fokus under Sveriges ordförandeskap i EU
Från 1 januari är det den svenska regeringen som håller i ordförandeklubban i EU. Det innebär bland annat ansvar för att leda 2 000 möten i Bryssel och Luxemburg. Men det blir även 150-talet möten runtom i Sverige. Den svenska regeringens prioriteringar för ordförandeskapet kretsar kring säkerhet, resiliens, välstånd samt demokratiska värden och rättstatsprincipen.
-
Regeringen gör omtag med demokrativillkoren
Jakob Forssmed, socialminister med ansvar för civilsamhällesfrågor, drog i november tillbaka den tidigare regeringens förslag till nya demokrativillkor. 13 december träffade Fremia tillsammans med 27 ytterligare organisationer Jakob Forssmed i ett sakråd för att diskutera frågan och den fortsatta processen.
-
Vår demokrati – värd att värna varje dag
Fremia har, tillsammans med Civos, Famna – riksorganisationen för idéburen välfärd, Forum – idéburna organisationer med social inriktning och Giva Sverige, svarat på Kulturdepartementets promemoria Vår demokrati – värd att värna varje dag (Ku2022/01317).
-
Samhället är större än staten
Regering har under hösten formulerat mandatperiodens inriktning och ambitioner i Tidöavtal, regeringsförklaring och budget. Regeringens politik och statsbudgeten har betydelse för hela samhället. Men som det också noteras i regeringsförklaringen, samhället är större än staten. Så vad kan vi se av budgetens påverkan på civilsamhällets organisationer och verksamheter?
-
Civilsamhället bidrar till att motverka långtidsarbetslösheten
I våras tecknade Fremia och Arbetsförmedlingen en nationell överenskommelse för att motverka långtidsarbetslösheten. Målet är att stärka samverkan mellan Arbetsförmedlingen och idéburna aktörer, och därigenom skapa förutsättningar så att personer som står långt ifrån arbetsmarknaden får ökade möjligheter till behovsanpassat stöd och för att kunna övergå i arbete eller studier.
-
Civilsamhället efter valet
Sverige är på väg att få en ny regering bestående av Moderaterna och Kristdemokraterna, och troligen Liberalerna. Även Sverigedemokraterna är en del av regeringsunderlaget. Vad betyder det för civilsamhällets organisationer och vilka förväntningar har Fremia på den nya regeringen?
-
Tydliga skillnader mellan partiernas civilsamhällespolitik
Samtliga riksdagspartier skriver under på att civilsamhället och den idéburna välfärden är viktiga. Däremot är det klart mer sparsmakat med konkreta – och budgetsatta – satsningar som främjar civilsamhället. Och det finns tydliga skillnader mellan partierna. Det visar en ny genomgång av partiernas partiprogram, motioner, budgetpropositioner och valmanifest.
-
Inspel till Kammarkollegiet inför kommande register för idéburna aktörer i välfärden
Famna och Fremia har knutit kontakt med Kammarkollegiet, som har fått regeringens uppdrag att skapa det system för registrering av idéburna aktörer i välfärden som ska införas från 1 januari 2023. Registret är en viktig del av riksdagsbeslutet i juni om idéburen välfärd.
-
Glöm inte civilsamhället i en kommande energikris
Flera av Fremias medlemmar inom civilsamhället är oroade för hur en kommande energikris skulle kunna komma att slå mot deras verksamhet. Fremia har många medlemmar som har stora lokaler för sina verksamheter och kraftigt höjda energipriser för uppvärmning och el kan få stora konsekvenser.
-
Arbetet med demokrativillkoren fortsätter
Allt tyder på att regeringens förslag till nya demokrativillkor för civilsamhället klubbas i riksdagen nu under hösten. Många inom civilsamhället ser med stark oro på delar av förslagen och Fremias insatser för att demokrativillkoren ska bli så bra som möjligt fortsätter.
-
Stort intresse för Civilsamhällesarenan i Almedalen
Intresset var stort när det nya initiativet Civilsamhällesarenan lanserades under årets Almedalsvecka i Visby. Många av seminarierna, som gästades av bland andra civilminister Ida Karkiainen och ett flertal riksdagsledamöter, var fullsatta. Det hettade till i de politiska diskussionerna vid flera tillfällen.
-
Riksdagspartiernas syn på 15 centrala frågor för civilsamhället
För att få en bild av politikens syn på civilsamhällets viktigaste frågor har vi bett riksdagspartierna svara på en enkätundersökning. De 15 frågorna tar avstamp i de huvudförslag som togs fram inom Nysta – Civilsamhällets nystartsgrupp för ett nytt samhällskontrakt.
-
Civilsamhället bygger ett bättre samhälle
Ukraina, demokrati, idéburen välfärd, långtidsarbetslöshet, internmoms och ideellt engagemang. Det var några av frågorna som togs upp under ett seminarium 10 maj där många av de tongivande organisationerna inom civilsamhället medverkade.
-
Fremia del av Civilsamhällesarenan i Almedalen 2022
En ny arena för civilsamhället ser dagens ljus under Almedalsveckan 2022. Myndigheten Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, står som huvudarrangör tillsammans med Fremia och flera andra organisationer inom civilsamhället.
-
Rätt mottagare granskning och integritet
Fremia har, tillsammans med Civos, Famna, Forum och Giva Sverige, lämnat remissvar till kulturdepartementets slutbetänkande på utredningen om granskning av stöd till civilsamhället (SOU 2021:99).
-
Överenskommelse för att bryta långtidsarbetslösheten
I dag lanserar Arbetsförmedlingen och arbetsgivarorganisationen Fremia en nationell överenskommelse för att motverka långtidsarbetslösheten. Målet är att stärka samverkan mellan Arbetsförmedlingen och idéburna aktörer, och på så sätt skapa förutsättningar så att personer som står långt ifrån arbetsmarknaden får ökade möjligheter till behovsanpassat stöd.
-
Seminarium: arbetsgivarservice och intressepolitik för civilsamhället
Fremia bjuder in till seminarium i Umeå om vår arbetsgivarservice och intressepolitik för civilsamhället.
-
Seminarium: arbetsgivarservice och intressepolitik för civilsamhället
Fremia bjuder in till seminarium i Malmö om vår arbetsgivarservice och intressepolitik för civilsamhället.
-
Stora brister synliggörs i civilsamhällets coronarapport
Under coronapandemin ökade samhällets behov av insatser från civilsamhället. Samtidigt drabbades många organisationer hårt av pandemin och fick inte heller del av statens stödåtgärder. Nu lanseras civilsamhällets coronarapport ”Pandemin och civilsamhället – konsekvenser, insatser och stödåtgärder.”
-
Debatt: Så knäcker vi långtidsarbetslösheten
Långtidsarbetslösheten är destruktiv för både vårt samhälle och för de enskilda individerna. Därför har Fremia, tillsammans med Skoopi, lagt fram förslaget "Civilsamhälleslyftet."
-
Så vill civilsamhället knäcka långtidsarbetslösheten
I dag lanserar Skoopi och Fremia Civilsamhälleslyftet, ett gemensamt förslag för att bekämpa långtidsarbetslösheten. Förslaget riktar sig till personer som på grund av ett funktionshinder har nedsatt arbetsförmåga och därför står långt ifrån arbetsmarknaden. Förslaget har skickats i ett PM till arbetsmarknadsutskottet i riksdagen, inför arbetsmarknadsminister Eva Nordmarks besök där 17 februari.
-
Begränsa inte civilsamhällets möjligheter att verka i Sverige
Det är rimligt att en nolltolerans ska gälla för bidrag till civilsamhällesorganisationer med antidemokratisk verksamhet. Samtidigt är det viktigt att det finns en proportionalitet mellan problemets storlek och de åtgärder som vidtas. Det skriver Patrik Schröder, samordnare civilsamhällesfrågor Fremia, i en debattreplik i Altinget.
-
Skralt med pandemistöd till det breda civilsamhället
Det breda civilsamhället har fått förhållandevis lite pandemistöd, jämfört med exempelvis näringslivet. Samtidigt har många utsatta människor behövt mer hjälp av civilsamhällets organisationer under coronapandemin. Fremias Patrik Schröder intervjuas i Altinget Civilsamhälle.
-
”Fremia vill skapa bästa möjliga förutsättningar för civilsamhället”
Arbetsgivarföreningen Fremia stärker sin position som påverkansorganisation genom att rekrytera Patrik Schröder. Han tillträder en nyinrättad tjänst som samordnare för civilsamhällesfrågor.
-
Nysta – ett spännande och konstruktivt civilsamhällesinitiativ
Civilsamhällesinitiativet Nysta kom till 2020. Utifrån ett samhällsnyttigt driv och utan att bilda någon formell organisation har fem stora civilsamhällesorganisationer och en högskola gått samman för att arbeta fram en konkret reformagenda för hur civilsamhället i högre grad kan bidra till att möta de samhällsutmaningar som vi står inför.