Civilsamhällesarenan 2024 i Almedalen – planering pågår

Den numera väletablerade Civilsamhällesarenan arrangeras 26–27 juni 2024, under Almedalsveckans mest välbesökta dagar. Fremia, tillsammans med ett tiotal andra paraplyorganisationer, står bakom arenan och planeringen är redan i gång för fullt.

Det är tredje året i rad som Civilsamhällesarenan arrangeras. Arenan har funnit sin form i Donnerska huset på Donners plats, mitt i centrum av Almedalsveckan.

Inför årets Almedalsvecka meddelade myndigheten MUCF att de behöver dra ner på sitt engagemang på grund av budgetskäl, något som Altinget var tidiga att rapportera om.

– Att MUCF är tvungna att dra sig ur har såklart inneburit en del omplanering för oss på Fremia och övriga i arrangörsteamet. Men ambitionsnivån är lika hög som tidigare, Civilsamhällesarenan kommer att bli mötesplatsen nummer ett i Almedalen även i år, säger Patrik Schröder, Fremia.

Programmet under utveckling

Årets program är fortfarande under utveckling, men några ämnen som kommer att beröras är folkbildningsutredningen, civilsamhällets brottsförebyggande arbete, vad som kan göras för att förebygga hot och hat mot civilsamhällets företrädare, hur civilsamhället kan arbeta med AI samt civilsamhällets finansiering.

– Vi ska se till att programmet blir minst lika intressant som tidigare år. Många av seminarierna förra året var helt fullsatta, och än fler följde arrangemangen via vår livesändning eller såg dem i efterhand på webben, säger Patrik Schröder.

Civilsamhällesarenan 2024 arrangeras av Fremia tillsammans med Civos, Forum, Giva Sverige, Ideell Arena, LSU, MUCF, Nod, Studieförbunden och Volontärbyrån. Eventuellt tillkommer någon ytterligare arrangör.