Nu tvingas studieförbunden dra ner

Statsbudgeten innebar ett dråpslag för studieförbunden. Det börjar redan märkas i den konkreta verksamheten, bland annat inom kultur- och musikverksamheten.

Fremia har tidigare kommenterat regeringens budgetslakt av studieförbunden. Redan nu börjar rapporterna komma från studieförbund runt om i landet, om hur de tvingas banta sin verksamhet. ”Det är ett dråpslag för folkbildningen. Det är krismöten mest hela tiden nu för att se över vad vi kan göra både på kort och på lång sikt, säger Fredrik Junhammar, enhetschef på Bilda Sydöst, till SVT.

I Sundsvall hölls en manifestation till för att visa missnöje med regeringens budget. Regeringens neddragningar på studieförbunden drabbar bland annat landets kultur- och musikverksamhet.

– Över landet berättar nu unga musiker om vad folkbildningen och studieförbunden har betytt för dem och för den svenska musikscenen. Det finns en oro för att nya generationer inte kommer att få stöd för att starta och komma i gång med sina band. Det blir ett tystare och tråkigare Sverige och drabbar framför allt dem som berövas en fantastisk möjlighet till social samvaro i musikens namn. Men det riskerar också i förlängningen att exportintäkter på musikområdet uteblir, säger Patrik Schröder, civilsamhällessamordnare hos Fremia.