Civilsamhällesarenan tillbaka i Almedalen 2023

Civilsamhällesarenan återkommer under Almedalsveckan 2023. I år hålls arenan torsdag 29 juni–fredag 30 juni. Fremia står bakom arrangemanget, tillsammans med myndigheten MUCF och nio aktörer inom civilsamhället. Fremia har flera representanter på plats under Almedalsveckan – hör gärna av dig för ett möte eller om du vill boka oss till ett seminarium.


Civilsamhällesarenan Almedalen 2023 kickoff
Planeringen inför Civilsamhällesarenan 2023 är i full gång. På bilden Charlotte Rydh, Giva Sverige, och Patrik Schröder, Fremia, under det första planeringsmötet.

Initiativet Civilsamhällesarenan lanserades under förra årets Almedalsvecka, och återkommer i år. Tanken är att sätta civilsamhällets engagemang och de stora samhällsfrågorna i fokus.

– Vi tycker själva att Civilsamhällesarenan förra året blev väldigt lyckad. Med det sagt, är ambitionen självklart att arrangemanget ska bli ännu bättre nu i sommar. Helt klart är i alla fall att det inte finns någon brist på ämnen att diskutera, och att behovet av ett starkt och vitalt civilsamhälle är större än någonsin, säger Patrik Schröder, civilsamhällessamordnare på Fremia.

Mycket på programmet 

Civilsamhällesarenan innehåller totalt 16 programpunkter med seminarier, debatter och samtal. Ämnen som står i fokus är bland annat civilsamhällets roll i välfärden, hur hot och hat inom civilsamhället kan motverkas, utformningen av civilsamhällespolitiken, ungas villkor i Sverige och civilsamhället i krig och kristider. Några av de medverkande är ärkebiskop Martin Modéus, Anna Johansson, generalsekreterare Amnesty, Kristina Ljungros, generalsekreterare Friluftsfrämjandet, Jonas Wihlstrand, generalsekreterare Sveriges Stadsmissioner och Martin Ärnlöv, generalsekreterare, Svenska Röda korset.

Fremia, tillsammans med Giva Sverige, arrangerar ett seminarium om varför EU:s regelverk tolkas så olika bland EU:s medlemsstater. Det resulterar i problem för civilsamhället, exempelvis i frågan om internmomsen. 

Till Civilsamhällesarenans program (uppdateras) 

Även i år håller Civilsamhällesarenan till i Hörsalen i Donnerska huset, som ligger på Donners plats mitt i centrala Visby. Det går även bra att följa hela arrangemanget via webbsändning.

Civilsamhällesarenan 2023 arrangeras av: Civos, Famna, Forum, Fremia, Giva Sverige, Ideell Arena, LSU, MUCF, NOD, Studieförbunden i samverkan och Volontärbyrån.

Fremia på plats med flera representanter

Från Fremia är vi flera representanter på plats. Vi bokar gärna tid för ett möte eller medverkar i seminarier eller andra sammanhang som rör exempelvis civilsamhället, idéburen välfärd, arbetsmarknadsfrågor, HR eller avtalsrörelsen. Kontakta gärna Patrik Schröder för mer information eller för att boka ett möte.