
- Titel
- Arbetsmiljö och socialförsäkringsfrågor
- Telefon
- 08-702 54 37
- Mejladress
-
kerstin.wrisemo@
fremia.se
Arbetsmiljö är mitt ansvarsområde som rådgivare. Vi som organisation jobbar både brett och djupt i syfte att ge stöd och underlätta för dig som medlem i ditt arbetsmiljöarbete. Även frågor inom socialförsäkringen ligger på mitt bord. Till exempel rehabiliteringsärenden.
Arbetsmiljöområdet spänner över breda fält. Från påverkan av beslut om nya regler på området, exempelvis svarar jag på en hel del remisser, till hur praktiskt arbetsmiljöarbete kan fungera i din verksamhet.
Bland mina styrelseuppdrag kan nämnas Kollektivavtalsstiftelsen för kompetensutveckling inom kooperativ handel. Det är en stiftelse som vi har tillsammans med Handelsanställdas förbund. Jag är även ledamot i Alna Sveriges styrelser och sitter med i verksamhetsrådet till Myndigheten för arbetsmiljökunskap. I övrigt deltar jag i många olika samråd och sammanhang hos Arbetsmiljöverket.
Jag håller också kurser i arbetsmiljö och systematiskt arbetsmiljöarbete för våra medlemmar.
Publicerat av Kerstin Wrisemo
-
Nya rekommendationer om symptomfria barn
Symtomfria barn bör stanna hemma om någon i familjen har covid-19. Det meddelar Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande.
-
Uppdateringar med anledning av coronakrisen
De senaste uppdateringarna från regering och myndigheter med anledning av coronakrisen. Vi har sedan mars 2020 uppdaterat våra webbsidor hundratals gånger om de åtgärder som specifikt berör arbetsgivare. Vi publicerar också länkar till rätt information hos regering, riksdag och myndigheter.
-
Arbetsmiljöverket ställer krav på Hackås förskola
Arbetsmiljöverket ställer krav på Hackås förskola i Jämtland att genomföra riskbedömningar och vid behov komplettera med fler skyddsåtgärder som exempelvis personlig skyddsutrustning. Det meddelar Arbetsmiljöverket.
-
Inspektionsrunda från Arbetsmiljöverket
Under september 2020 startar Arbetsmiljöverket en tillsyn bland privata förskolor för att kontrollera hur arbetsgivare förebygger smittrisker med avseende på coronapandemin. Tillsynen genomförs som telefonintervjuer. Totalt 250 inspektionstillfällen är planerade.
-
Vad händer när det är dags att komma tillbaka?
Coronakrisen: Vissa verksamheter har anpassat sina arbetsplatser snabbt trots tuffa utmaningar. Men alla har varit tvungna att anpassa sig på något sätt. Typiskt har varit att många jobbar hemifrån eller är permitterade. Läs min checklista för återgången till arbetsplatsen.
-
Undvik smitta även efter coronakrisen
Vad behöver vi tänka på i arbetet framöver för att även fortsättningsvis minimera spridning av smitta? Lär av det som varit för att jobba säkrare i framtiden. Så här checkar du av att du är på rätt väg med arbetsmiljön.
-
Nya föreskrifter från Arbetsmiljöverket
Arbetsmiljöverket har föreskrifter om hur en arbetsplats ska utformas sett ur ett arbetsmiljöperspektiv. Föreskrifterna är tvingande. Det betyder att du som arbetsgivare och ytterst ansvarig för arbetsmiljön måste följa föreskrifterna.
-
Nya inspektioner från Arbetsmiljöverket i sommar
Uppdaterat: Arbetsmiljöverket kör igång med en ny vända av inspektioner. Nu är det arbetsplatser inom branscherna vård, äldreomsorg, handel och lokalvård som är berörda. Inspektionerna sker nu under sommaren 2020. Något slutdatum är inte angivet men enligt Arbetsmiljöverket rör det sig om totalt cirka 600 arbetsplatser.
-
Arbetsmiljöverkets lokala beslut om skyddsutrustning gäller inte för alla arbetsplatser
Det lokala beslut om skyddsutrustning på vård- och omsorgsboendet Serafen i Stockholm, där Arbetsmiljöverket gick på skyddsombudets linje, gäller enbart på den arbetsplatsen. Det meddelar Folkhälsomyndigheten och Arbetsmiljöverket gemensamt.
-
Ny studie om hur ohövlighet påverkar arbetsmiljö i handeln
Att vi människor inte alltid tänker på att vara hövliga mot varandra har nog de flesta varit med om. Ökad ohövlighet i samhället inverkar även på arbetslivet där det tenderar att bli en arbetsmiljöfråga. Ett exempel är i handeln där anställda i butik dagligen möter kunder. Därför inleds nu en studie om ohövlighet för att kartlägga hur stort problemet är.
-
Arbetsmiljönämnden för personliga assistenter fyller 10 år
Arbetsmiljöförhållandena för personliga assistenter bjuder på speciella utmaningar när det dagliga arbetet sker nära brukaren och dennes familj. Av den anledningen bildade vi tillsammans med Kommunal en speciell nämnd för att kunna ge stöd till medlemmarnas arbetsmiljöarbete.
-
Digital konferens för lyckat arbetsmiljöarbete
Välkommen till en aktiv och engagerande digital dag den 5 november 2020 om hur vi tillsammans kan vässa arbetet för en bättre arbetsmiljö.
-
Schemaläggning kan minska trötthet
En ny studie har tittat på skiftarbete och arbetstider för sjukvårdspersonal. Resultatet visar på vikten av bra schemaläggning. Studien har genomförts av Göran Kecklund, professor vid Stressforskningsinstitutet på Stockholms universitet, och är finansierad av AFA Försäkring.
-
Guide för systematiskt arbetsmiljöarbete
Systematiskt arbetsmiljöarbete (SAM) är en metod för att underlätta arbetsmiljöarbetet. Genom att följa den här guiden, kan vi hjälpa dig att systematiskt planera, leda och kontrollera verksamheten på ett sätt som leder till att arbetsmiljön uppfyller kraven och att ingen arbetstagare blir sjuk eller skadar sig i arbetet.
-
Uppdaterat kring medicinska kontroller
Inom vissa branscher behöver det finnas tydliga processer för obligatoriska läkar- och hälsoundersökningar. Dessa så kallade medicinska kontroller är viktiga delar i det systematiska arbetsmiljöarbetet, för att kunna garantera en säker och trygg arbetsmiljö. Syftet är att förebygga olyckor och arbetsrelaterad ohälsa.
-
Inspektioner i vårdbranschen på grund av arbetsrelaterad psykisk ohälsa
Över en fjärdedel av landets yrkesverksamma upplever arbetsorsakade hälsoproblem, varav hälften uppger psykiska besvär. Nu genomför Arbetsmiljöverket nära 2 000 inspektioner av arbetsgivare inom vård eller boende, butikskontroll, reklam och webb, samt kultur och teater.
-
Diskriminering på jobbet och diskrimineringsgrunder
Alla arbetsgivare ska enligt diskrimineringslagen bedriva ett aktivt arbete med att förebygga och främja lika rättigheter i arbetslivet.
-
Vem gör vad i arbetsmiljöarbetet?
Exempel på roller och ansvarsfördelning i det förebyggande arbetsmiljöarbetet.
-
Minderåriga
För barn och ungdomar gäller särskilda regler för arbetstider och vilka arbetsuppgifter de får utföra.
-
Delegering
Arbetsmiljöansvaret går att delegera, förutsatt det är tydligt vem som bär ansvaret.
-
Vad händer om skyddsombudet stoppar din verksamhet?
-
Arbetsmiljö och arbetsgivarens ansvar
Arbetsmiljö handlar förstås om ergonomi, de praktiska anpassningarna och om arbetstider. Men också om bedömning av risker och sociala aspekter på verksamheten. På de här sidorna om arbetsmiljö vill vi vidga ditt perspektiv på begreppet och ge dig redskap som hjälper dig i ditt ansvar som arbetsgivare.
-
Arbetsmiljökommittéer