Friskvård

Undersök arbetsförhållandena med ditt systematiska arbetsmiljöarbete

Friskvård är ett område som ingår i arbetsmiljösfären. Du ökar dina anställdas välbefinnande, sprider glädje och kan på sikt få en friskare arbetsstyrka.

Friskvård kan handla om stöd för motionsaktiviteter, massage, tillgång till gym och så vidare. Ni kan också välja att tydligt deklarera i er policy hur just er verksamhet ska arbeta med friskvård och vad som gäller för de anställda.

Hela personalstyrkan

Motion och friskvård behöver inte utövas i era egna eller hyrda lokaler. Det avgörande för att det ska vara en skattefri förmån är att motionen och friskvården vänder sig till alla anställda.

Den ska också vara av enklare slag så att alla kan delta och av mindre ekonomiskt värde. Den anställde kan inte byta ut friskvårdspengen mot kontant ersättning.

Vad räknas som friskvård?

Exempel på skattefri motion är gymnastik, styrketräning, spinning, bowling, racketsporter som bordtennis, tennis, badminton eller squash, lagsporter som volleyboll, fotboll, handboll och bandy.

Enklare former av motionsdans som bugg, folkdans, squaredance och jazzdans kan vara skattefria. Detta kan även friskvårdsaktiviteter så som tai chi, chi-gong, kostrådgivning och information om stresshantering vara.

Sporter som kräver dyrare redskap eller kringutrustning som golf, segling, ridning och utförsåkning räknas inte hit.