- Titel
- Branschorganisationen Fremia Personlig Assistans
- Telefon
- 08-702 54 07
- Mejladress
-
henrik.petren@
fremia.se
Jag är ansvarig för branschorganisationen Fremia Personlig Assistans sedan september 2018.
Närmast har jag varit generalsekreterare på Riksförbundet för Rörelsehindrade Barn och Ungdomar, RBU, och innan dess förbundsjurist på samma organisation. Jag har arbetat med juridisk rådgivning, opinionsbildning och intressepolitik inom personlig assistans sedan 2007. Mellan åren 2003 och 2007 var jag anställd på Försäkringskassan.
Min akademiska utbildning består av en juris kandidatexamen från Stockholms universitet 2003 samt juridikstudier vid University of Birmingham, Storbritannien.
Publicerat av Henrik Petrén
-
Nytt dialogforum med Försäkringskassan om personlig assistans
I slutet av maj träffade Fremia Försäkringskassan i vårens sista dialogforum om personlig assistans. På agendan stod bland annat assistansanordnares skyldigheter.
-
”Den personliga assistansen är kostnadseffektiv men underfinansierad”
Personlig assistans produceras till en betydligt lägre kostnad hos fristående anordnare, jämfört med hos kommunerna. En genomsnittlig kommun har 27 procent högre kostnad än en genomsnittlig fristående anordnare. Det visar en ny rapport som Grant Thornton har gjort på uppdrag av Vårdföretagarna.
-
Uppskattad branschkonferens inom personlig assistans
Fremiadagarna, den årliga konferensen för medlemmar inom personlig assistans, genomfördes den 14-15 mars. Antalet deltagare ökade med 60 procent jämfört med föregående år och att döma av utvärderingarna var arrangemanget mycket uppskattat.
-
Kommuner nekar assistansersättning på grund av arbetstidsdirektivet
De senaste veckorna har Fremia fått signaler om att vissa kommuner nekar utbetalning av ekonomiskt stöd för personlig assistans med hänvisning till att arbetstiden inte är förenlig med EU:s arbetstidsdirektiv.
-
Aktuellt i det branschpolitiska arbetet inom personlig assistans
Fremias branschkommitté för personlig assistans har hållit sitt första möte för 2024. Som vanligt fanns det ett flertal högaktuella frågor att diskutera. Nedan sammanfattar Henrik Petrén några av de viktigaste punkterna på branschkommitténs agenda i februari 2024:
-
Ett stärkt och samlat skydd av välfärdssystemen
Fremia har svarat på socialdepartementets betänkande Ett stärkt och samlat skydd av välfärdssystemen (SOU 2023:52) .
-
Stora utmaningar inom personlig assistans
Precis som vanligt har det hänt en hel del inom den personliga assistansen under 2023. Henrik Petrén sammanfattar några viktiga händelser under året och blickar framåt mot 2024, när den personliga assistansen fyller 30 år.
-
Lönerna ökar nästan dubbelt så mycket som assistansersättningen
Förhandlingarna av Fremias kollektivavtal för personlig assistans i avtalsrörelsen 2023 är avslutade, och ett nytt avtal är tecknat. Våra medlemmar ser framför sig en ökning av lönekostnaderna på 7,4 procent under innevarande och nästkommande år. Det kommer att bli oerhört tungt för många, men det stora problemet är inte löneökningarna, skriver Henrik Petrén, Bransch personlig assistans, Fremia.
-
Nu gör vi antikorruptionsarbetet enklare
För att underlätta kompetensutvecklingen och förebygga korruption inom vård, omsorg och personlig assistans lanserar vi 29 november Antikorruptionsskolan, en digital och kostnadsfri utbildning.
-
Debatt: ”Rätten till personlig assistans är akut hotad”
Den personliga assistansen har sedan länge dränerats ekonomiskt. I årets höstbudget krävs ett rejält lyft för att rätten till personlig assistans ska kunna finnas kvar, skriver Fremia med flera debattörer i Svenska Dagbladet.
-
Budgetkommentar: Urholkningen av assistansersättningen fortsätter
Den statliga assistansersättningen räknas i statsbudgeten för 2024 upp med 2,5 procent. Det betyder att den totala uppräkningen för 2023 och 2024 stannar på 4 procent, samtidigt som lönekostnaderna för de personliga assistenterna väntas öka med 7,4 procent under samma period. Henrik Petrén kommenterar budgeten utifrån bransch personlig assistans:
-
Förväntningar inför budgetpropositionen – personlig assistans
20 september 2023 presenterar regeringen statsbudgeten för 2024. Vi bad Fremias intressepolitiska talespersoner att göra några medskick inför slutspurten i budgetförhandlingarna. Henrik Petrén är branschansvarig hos Fremia och bidrar med våra önskemål inom personlig assistans:
-
Stort genomslag för debattartikel om assistansersättningen
Under sommaren 2023 fortsatte Fremia, tillsammans med de tio övriga organisationer som står bakom kampanjen Rimliga villkor, att lyfta behovet av en kraftigt höjd statlig ersättning för personlig assistans.
-
Regeringen måste höja assistansersättningen
Under många års tid har uppräkningen av assistansersättningen varit lägre än de avtalade löneökningarna. Det är inte hållbart. Fremia med samarbetspartners har skrivit till regeringen för att få till en rejäl höjning av ersättningen inför 2024.
-
Rimliga villkor överlämnar namninsamling till regeringen
Den personliga assistansen går på knäna. För att inskärpa allvaret i situationen överlämnade kampanjen Rimliga villkor i går en namninsamling till socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall.
-
Statligt huvudmannaskap för personlig assistans
Fremia har lämnat remissvar till socialdepartementet på Huvudmannaskapsutredningens slutbetänkande Ett statligt huvudmannaskap för personlig assistans – Ökad likvärdighet, långsiktighet och kvalitet (S2023/00990).
-
Rimliga villkor för personlig assistans – viktigare än någonsin
Det har snart gått ett år sedan Fremia och funktionsrättsrörelsen drog i gång kampanjen Rimliga villkor. Målet med kampanjen är att stärka resurserna till den personliga assistansen, efter många års urholkning av den statliga ersättningen. Med det senaste årets kostnadsökningar och kommande löneökningar är budskapet mer aktuellt än någonsin.
-
Äntligen fysiska Fremiadagar igen
Den 22–23 mars 2023 träffades Fremias medlemmar i bransch personlig assistans för två intensiva konferensdagar. Programmet blandade innehåll från externa gäster med den senaste kollektivavtalsinformationen från Fremias rådgivare. Det var påtagligt att många hade längtat efter att kunna träffas på riktigt igen – att nätverka med andra är en viktig del av Fremiadagarna.
-
Fremia i ministermöte om rättssäkerheten för assistansanordnare
Fremia bransch personlig assistans har i dag träffat socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall för att diskutera assistansanordnarnas situation angående återkrav och indragna tillstånd. Från Fremia medverkade Cecilia Blanck, ordförande i branschkommittén och Henrik Petrén, branschansvarig personlig assistans.
-
Oro i assistansvärlden efter IVO-beslut om indraget tillstånd
Beskedet att Humana, Sveriges största anordnare av personlig assistans, har fått sitt tillstånd indraget av Inspektionen för vård och omsorg (IVO) har skakat om assistansvärlden.
-
Rimliga villkor uppmärksammas i hela landet
Kampanjen Rimliga villkor, som Fremia sedan sommaren 2022 driver tillsammans med 11 andra organisationer, har fått stort medialt genomslag runt om i Sverige under de senaste veckorna.
-
Stärkt rätt till personlig assistans från årsskiftet
Den 1 januari 2023 görs ett antal lagändringar som påverkar rätten till personlig assistans. Förändringarna är ett resultat av utredningen Stärkt rätt till personlig assistans, som tillsattes mot bakgrund av de senaste årens urholkning av rätten till assistans.
-
Fremias initiativ till kampanj för den personliga assistansen
Sedan i somras har Fremia, tillsammans med Kommunal och tio organisationer i funktionsrättsrörelsen, drivit kampanjen Rimliga villkor. Syftet är att stärka resurserna till den personliga assistansen efter flera års urholkning av assistansersättningen. Budskapet är tydligt: vi kräver rimliga villkor för den personliga assistansen och ett stopp på neddragningarna.
-
Kritiskt läge för den personliga assistansen
Budgeten för 2023 blev en stor besvikelse för assistansberättigade, personliga assistenter och assistansanordnare. Uppräkningen av assistansersättningen med 1,5 procent för 2023 innebär i praktiken en urholkning jämfört med kostnadsökningar för löner och annat, en trend som har pågått ända sedan 2014. Det är förstås helt ohållbart.
-
Assistansbranschens förväntningar på en ny regering
Mycket talar för att partierna L, KD, M och SD kommer att utgöra underlag för den regering som ska styra Sverige framgent. I väntan på klarhet i hur en sådan regering exakt kommer att se ut och vilken politik den kommer att föra, kan vi egentligen bara spekulera om vad det kommer att betyda för den personliga assistansen. Här är assistansbranschens förväntningar på den kommande regeringen.
-
Personlig assistans behöver rimliga villkor
För våra medlemmar i den personliga assistansen är målet inte vinst. Men den statliga assistansersättningen måste räcka till för att erbjuda assistenterna rimliga villkor och de assistansberättigade en kvalitativ assistans.
-
Fremias kritik mot proposition uppmärksammas
Sedan regeringen presenterade sin proposition om att myndighetsbeslut om återkrav ska utgöra exekutionstitel har Fremia i flera kanaler påtalat negativa konsekvenser för rättssäkerheten om propositionen skulle antas av riksdagen.
-
Rättsutredning om myndighetsbeslut som exekutionstitel
Denna vecka inleder riksdagens civilutskott behandling av en proposition som föreslår att myndighetsbeslut ska utgöra exekutionstitel.
-
Bra förslag i utredningen Stärkt rätt till personlig assistans
Fremia Personlig Assistans har lämnat remissyttrande över utredningen Stärkt rätt till personlig assistans - Ökad rättssäkerhet för barn, fler grundläggande behov och tryggare sjukvårdande insatser (SOU 2021:37).
-
Angående ledartext i Expressen
”Hur många assistanshärvor krävs innan ni sätter stopp?” frågar sig Anna Dahlberg på Expressens ledarsida den 11 september 2021.
-
Ytterligare förlängning av ersättning för skyddsutrustning
Regeringen har meddelat att man förlänger perioden för ersättning till assistansanordnare för skyddsutrustning med ytterligare två månader. Detta innebär att assistansanordnare kan ersättas för kostnader som uppkommer även under maj och juni 2021.
-
Bred samverkan för att motverka välfärdsbrottslighet
Välfärdsbrott och kopplingen till organiserad brottslighet har den senaste tiden varit en omdiskuterad fråga. För att möta denna utmaning och diskutera möjliga vägar framåt verkar nu aktörer från branschorganisationer och det offentliga tillsammans för att hindra välfärdsbrottsligheten. I ett första steg har ett rundabordssamtal anordnats för att föra diskussionen framåt.
-
KFO och Famna agerar för vaccin till assistenter och LSS-personal
Folkhälsomyndigheten har presenterat vilka grupper som ska prioriteras när ett vaccin mot covid-19 finns tillgängligt. Fremia Personlig Assistans har under hösten argumenterat för att personliga assistenter och assistansberättigade måste få prioritet. Vi är inte nöjda med beskeden hittills och begär tillsammans med organisationen Famna förtydliganden från Folkhälsomyndigheten och SKR.
-
Information om ersättning för skyddsutrustning
[UPPDATERAD 20210414] Assistansanordnare kan nu få ersättning för merkostnader för skyddsutrustning för personliga assistenter. Regeringen har fattat beslut om en förordning som innebär att ansökningar kan göras till Försäkringskassan som handlägger och beslutar.
-
Välkommen assistansuppräkning men lång väg kvar
Regeringen och samarbetspartierna har idag meddelat att assistansersättningen räknas upp med 3,5 procent inför nästa år vilket betyder att varje assistanstimme då ersätts med 315 kronor. Men fortfarande saknas drygt 20 kronor jämfört med den allmänna löneutvecklingen.
-
Ett viktigt yrke som förtjänar bra villkor
Arbetsgivarföreningen KFO har yttrat sig över utredningen Översyn av yrket personlig assistent - ett viktigt yrke som förtjänar bra villkor. KFO, som har haft möjlighet att biträda utredningen i dess expertgrupp, anser att det är en angelägen och väl genomförd utredning som har lämnat ett balanserat betänkande.
-
Att assistent har arbetat trots sjukersättning är inte skäl att stoppa utbetalning av assistansersättning
Kammarrätten i Stockholm har meddelat en principiellt viktig dom som tydliggör att det är den faktiska arbetsförmågan hos en personlig assistent som är avgörande för bedömningen av om assistans har utförts. Detta oavsett hur Försäkringskassan har bedömt personens arbetsförmåga i beslut om sjukersättning.
-
Regeringen tillsätter ny utredning av vissa assistansfrågor
Regeringen har beslutat om direktiv till en ny utredning som ska se över möjligheten att stärka rätten till personlig assistans för stöd vid egenvårdsinsatser, ge förslag på hur rätten till personlig assistans för behov av hjälp med tillsyn kan stärkas samt göra en översyn av föräldraansvaret vid bedömningen av barns rätt till personlig assistans.
-
Personlig assistent är ett uppskattat yrke
Den 15 januari lämnades utredningen Översyn av yrket personlig assistent till regeringen. Personlig assistent är med omkring 100 000 anställda ett av Sveriges vanligaste yrken. Utredningen visar att de flesta trivs med sitt jobb men att statens urholkning av resurserna innebär en risk för försämrade villkor.
-
Riksdagen blundar för assistanskris
Sju svåra år för den personliga assistansen. Sedan 2014 har assistansersättningen urholkats jämfört med ökade lönekostnader. Riksdagens budgetbeslut för 2020 innebär inte den förändring som krävs för att garantera de assistansberättigade en långsiktigt uthållig och kvalitativ assistans.
-
Regeringen reviderar assistansförslag efter kritik från KFO med flera
Efter samstämmig kritik från Arbetsgivarföreningen KFO, våra medlemmar inom personlig assistans och funktionsrättrörelsen meddelar regeringen nu att man lyssnar på kritiken och kommer att omarbeta ett lagförslag som skulle ha inneburit ett lagfästande av hårt kritiserad assistanspraxis.
-
Lagförslag om andning och sondmatning riskerar bli pyrrhusseger
Regeringens lagförslag om andning och sondmatning som blev offentligt igår har slagit ned som en bomb i assistansvärlden. Det starkt ifrågasatta begreppet ”mycket privat och integritetskänslig och karaktär” föreslås nämligen skrivas in i lagen som en avgränsning av vilka delar av de grundläggande behoven som kan ge rätt till personlig assistans.
-
Assistanskris på flera fronter
Att rätten till personlig assistans har urholkats är väl känt. Men även för den som beviljas assistans är rättigheten i fara. Ersättningen är nu så låg att ett assistansbeslut riskerar att bli en pappersprodukt – det är inte säkert att den räcker för att faktiskt också anordna assistans i verkligheten. En ny enkätundersökning av Branschorganisationen KFO Personlig Assistans visar på ett akut läge.