Fremia tog initiativ till gemensam kampanj för den personliga assistansen

Sedan i somras har Fremia, tillsammans med Kommunal och tio organisationer i funktionsrättsrörelsen, drivit kampanjen Rimliga villkor. Syftet är att stärka resurserna till den personliga assistansen efter flera års urholkning av assistansersättningen. Budskapet är tydligt: vi kräver rimliga villkor för den personliga assistansen och ett stopp på neddragningarna.

Genom att företrädare för assistansberättigade, personliga assistenter och assistansanordnare går samman blir budskapet starkare. Det ökar våra möjligheter till genomslag. Höstens budgetbesked från den nya regeringen, om en uppräkning av assistansersättningen för 2023 med endast 1,5 procent är en stor besvikelse.

– Men Fremias och kampanjens fokus är långsiktigt och kommer snarare att växla upp under nästa år. Det finns en enorm kraft i att så många organisationer driver denna fråga gemensamt och det kommer vi att bygga vidare på, säger Henrik Petrén, branschansvarig för personlig assistans på Fremia.

Stort genomslag för #rimligavillkor

Fyra kortare filmer har tagits fram inom kampanjen och spridits i sociala medier. Filmerna visar olika relationer mellan assistansberättigade och personliga assistenter och finns, liksom övrigt kampanjmaterial, på www.rimligavillkor.se. Kampanjfilmerna och inläggen i sociala medier har fått stor spridning, med nästan 200 000 visningar.

Hittills har kampanjen till stor del handlat om att visa betydelsen av personlig assistans och vad yrket personlig assistent innebär.

– Vi är övertygade om att kunskapen behöver öka, både hos politiker och allmänhet, om att personlig assistent är ett yrke som ställer stora krav på kompetens och kvalitet. Det stärker våra argument för att den personliga assistansen ska få de resurser som krävs, säger Henrik Petrén.

Namninsamling fortfarande öppen

Via kampanjsidan finns också möjlighet för vem som helst att skriva på en namninsamling för #rimligavillkor. Hittills har cirka 4 000 personer skrivit under namninsamlingen. När den nya regeringen hade tillträtt överlämnades listor med de underskrifter som så långt hade kommit in till socialtjänstministern Camilla Waltersson Grönvall.

I samband med regeringsförhandlingarna genomfördes också en manifestation på Mynttorget i Stockholm som samlade ett hundratal assistansberättigade, personliga assistenter och assistansanordnare.

Debatten om assistansersättningen går vidare

Samtliga organisationer som står bakom kampanjen skrev en gemensam debattartikel i Expressen inför att regeringen skulle lägga fram sin budget. Kampanjen har uppmärksammat redaktionellt av bland annat Assistanskoll, Heja Olika och Kommunalarbetaren (alla pressklipp finns på www.rimligavillkor.se).

– Under den närmaste tiden kommer vi också att försöka få in debattartiklar med lokalt perspektiv, allt för att fler ska förstå kopplingen mellan resurser och möjligheten att få en bra personlig assistans. Vi arbetar också för att få fler redaktioner att uppmärksamma frågan i nyhetsartiklar och inslag. Målet är att frågan ska hamna högre på den politiska agendan, om inte inför nästa års budgetförhandlingar. Vi kommer inte att ge upp, säger Henrik Petrén.

Relaterat innehåll