Mejla info@fremia.se eller ring 08-702 54 00, knappval 2, så hjälper vi dig.
Integritet och samtycke
Och så det här med GDPR. Genom att logga in på webbsajten godkänner du vår integritetspolicy och samtycker till hur vi hanterar dina personuppgifter. Vill du återkalla ditt samtycke, kontakta info@fremia.se.
Under 2023 förhandlar arbetsgivare och fackförbund om kollektivavtalen som reglerar villkoren på den svenska arbetsmarknaden.
Fremias avtalsrörelse löper under hela året, med olika branscher vid olika tidpunkter. Här kan du lära dig mer om hur avtalsrörelsen går till och hålla dig uppdaterad om det aktuella läget i förhandlingarna när de har startat.
Ett kollektivavtal gäller alltid för en avgränsad period, ibland under ett år och ibland omfattar avtalet flera år. När avtalet är på väg att löpa ut ska det förhandlas om. Under en avtalsrörelse pågår flera parallella förhandlingar mellan arbetsgivarorganisationer och fackförbund om nya kollektivavtal.
Kort historik
Avtalsrörelsen är både anrik och unik för Sverige. Det är en del av den svenska modellen, som växte fram ut Saltsjöbadsavtalet som tecknades 1938. Grunden i den svenska modellen är att arbetsgivare och arbetstagare förhandlar och kommer överens om villkoren på arbetsmarknaden, i stället för att som i många andra länder lagstifta om dem.
Men åter till Saltsjöbadsavtalet. Efter en lång och konfliktfylld period på arbetsmarknaden i 1900-talets början kom arbetsgivarna, SAF och fackförbunden, LO, överens om ett huvudavtal i Saltsjöbaden 1938.
I huvudavtalet fastställdes spelreglerna på den svenska arbetsmarknaden, bland annat om hur förhandlingar ska gå till och lösas ut vid oenighet, när fredsplikt gäller och vilka stridsåtgärder som tillåts. Lagen om anställningsskydd, LAS, och medbestämmandelagen, MBL, som infördes under 70-80-talen ersatte delar av huvudavtalet, men många principer från 1938 gäller än idag.
Kollektivavtalet är en stark idé, som årtionde efter årtionde ger svensk arbetsmarknad tydlighet, trygghet, ordning och arbetsro.
Avtalsrörelsens faser
Avtalsrörelsen steg för steg
Beslut om övergripande inriktning
Fremias styrelse fattar beslut om en övergripande inriktning för avtalsrörelsen. Inriktningen anpassas sedan till respektive avtalsområde med hjälp av de branschvisa verksamhetskommittéerna som styrelsen har utsett.
Yrkanden växlas
Fremias förhandlare och fackförbundens ombudsmän växlar sina yrkanden för avtalsområdet och en analysfas tar vid.
Förhandlingarna påbörjas
Förhandlingarna påbörjas mellan Fremia och fackförbunden på central nivå. Denna fas brukar vanligtvis ta mest tid och sker under en längre period med olika förhandlingstillfällen.
Medling eller annan tvistelösning
Eventuell medlare, eller annan kollektivavtalad tvistelösning, kliver in om parterna inte kan komma överens. Parternas positioner värderas och ett bud utarbetas för att få parterna att närma sig varandra.
Eventuell konflikt
Om medlingen inte når en lösning kan någon av parterna varsla om konflikt. Vanligtvis innebär konfliktågärder blockad eller arbetsnedläggelse inom hela eller delar av en verksamhet. Som arbetsgivare kan du bli primärt berörd av en konflikt genom att din verksamhet direkt omfattas av den. Du kan även påverkas sekundärt, om verksamheter du samarbetar med tas ut i konflikt.
Ett nytt avtal tecknas
Ett nytt avtal tecknas. Efter slutförhandling tecknas ett nytt kollektivavtal mellan Fremia och fackförbundet. Fremia tar därefter fram kommentarer och stödmaterial till det nya avtalet, till hjälp för dig som arbetsgivare.
Industrins parter går först – och sätter märket
Industriavtalet, som tecknas mellan fack och arbetsgivare inom industrisektorn, brukar gå först ut i förhandlingarna under en avtalsrörelse. Det är inom dessa förhandlingar som det så kallade ”märket” sätts. Märket anger utrymmet för löneökningar i Sverige, utan att den internationella konkurrenskraften äventyras.
När industrins parter har satt märket följer andra kollektivatal, däribland Fremias områden, efter och förhandlar villkor och löner utifrån märkets nivå. Industrin går först eftersom den agerar på en konkurrensutsatt marknad. Märket innefattar de totala kostnadsökningarna, så väl lön som andra kostnader, räknat i procent över en viss tidsperiod.
Inför avtalsrörelsen 2023 har Facken inom industrin yrkat på löneökningar om 4,4 procent. Industriarbetsgivarna menar att kravet är för högt, spär på inflationen och riskerar en inflations- och lönespiral. Nivån på märket kommer att förhandlas av industrins parter med start i januari 2023.
Vissa avtal är sifferlösa. Det innebär att det varken finns en centralt angiven procentsats eller ett krontal för medarbetarens löneökning. I stället sätts lönerna på arbetsplatsen i ett lönesamtal mellan chef och medarbetare. Det är vanligt att tjänstemän har denna typ av lönemodell.
Med sifferlösa avtal styrs lönesättningen av verksamhetens och medarbetarens utveckling och behov. Fremias hållning för sifferlösa löneavtal är att de utgår från märket. Det finns inget garanterat utrymme för löneökning, men en garanterad process för transparent lönesättning.
Så jobbar våra förhandlare
Fremias förhandlare företräder arbetsgivarna vid förhandlingsbordet. Som stöd i arbetet har förhandlaren en verksamhetskommitté, som består av representanter från arbetsgivare inom avtalsområdet. Verksamhetskommittén bidrar i framtagandet av yrkanden och säkerställer att de är anpassade till det aktuella avtalsområdet.
Under alla avtalsrörelsens faser har verksamhetskommittéerna en viktig roll att mejsla ut Fremias hållning, analysera motbud och värdera lösningsförslag från motpart eller medlare. När processen närmar sig ett nytt avtal har verksamhetskommittén och den ansvariga förhandlaren nära kontakt.
Min syn är att parterna går in i avtalsrörelsen med ett gemensamt mål: att värna den svenska modellen, säkerställa schyssta villkor för anställda och bibehålla arbetsfred på arbetsmarknaden.
Fremias tidslinje
Fremias avtalsrörelse pågår under hela året, med branschvisa förhandlingar vid olika tidpunkter. Oberoende av när i tiden ett avtal förhandlas följer arbetet samma struktur.
December
Verksamhetskommittéernas ledamöter utses.
Analysarbete.
Januari-mars
Förberedelser.
Analysarbete: branschläget och lönestatistik.
Fremias styrelse beslutar om avtalsinriktning.
Branschvisa avtalskrav arbetas fram inom verksamhetskommittéerna.