Nu förhandlas Fremias avtal för Personlig assistans

Avtalsrörelse 2023

Förhandling pågår med Kommunal om Fremias kollektivavtal inom personlig assistans. Det nuvarande avtalet löper ut den 30 september i år, men än går det inte att säga när det nya avtalet kommer att vara klart.

Nu omförhandlas avtalet för personlig assistans. Vi meddelar dig som är medlem och omfattas av avtalet när det är klart.

Klara Sahleström, rådgivare och avtalsansvarig förhandlare.

Avtalsförhandlingarna inleddes innan sommaren när Fremia och Kommunal växlade sina yrkanden. Sedan dess har Fremias förhandlare träffat kommunal vid flera tillfällen för att diskutera kring det nya kollektivavtalet för personlig assistans. Överläggningarna berör både de allmänna villkoren och det löneavtal som parterna också tecknar.

– Vi förhandlar med Kommunal om de nya lönenivåerna utifrån märkets förutsättningar. Men marginalerna är redan så gott som obefintliga i våra medlemmars verksamheter. Den låga assistansersättningen sätter hård press på medlemmarna, eftersom uppräkningen av ersättningen inte hänger med i de allmänna löneökningarna, säger Klara Sahleström, rådgivare och avtalsansvarig förhandlare på Fremia.

Som arbetsgivare ska du invänta att det nya löneavtalet är klart innan du sätter medarbetarnas nya löner. Det gäller även om det nya avtalet inte är färdigförhandlat innan det nuvarande löper ut.

➜ Mer om Fremias yrkanden inför avtalsförhandlingarna.

Inför avtalsförhandlingarna har frågan om dygnspass aktualiserats. Anledningen är att det införs nya regler för dygnsvila inom den kommunala sektorn från och med den 1 oktober i år. Fremias medlemmar påverkas i dagsläget inte av bestämmelserna. Ambitionen är att under förhandlingarna hitta en form för att fortsatta diskussionerna om frågan med Kommunal.

➜ Mer om de skärpta reglerna för dygnsvila.

Vi håller dig uppdaterad om de fortsatta förhandlingarna och meddelar dig i nyhetsbrev och här på fremia.se när ditt avtal är färdigförhandlat. Håll utkik!

Rådgivare inom personlig assistans

Klara Sahleström

Titel
Rådgivare/förhandlare personlig assistans, förskola och skola, hushållsnära tjänster.
Telefonnummer
08-702 54 70
E-postadress

Lars-Sture Johansson

Titel
Rådgivare/förhandlare personlig assistans
Telefonnummer
08-702 54 05
E-postadress
Uppdaterad
för 7 månader sen