- Titel
- Verkställande direktör
- Telefon
- 08-702 54 10
- Mejladress
-
petter.skogar@
fremia.se
Publicerat av Petter Skogar
-
Angiverilagen diskuterades under riksdagsseminarium
I dag deltog Fremias vd Petter Skogar i ett riksdagsseminarium om den så kallade angiverilagen, tillsammans med representanter från flera fackförbund och politiken. "Fremias medlemmar kommer i hög grad från civilsamhället och den idéburna sektorn. En anmälningsskyldighet skulle strida mot allt som de står för som organisationer", sa Petter Skogar.
-
Budgetkommentar: ”Regeringen behöver satsa mycket mer!”
I dag presenterade regeringen sin ekonomiska vårproposition, med tillhörande vårändringsbudget. De innehåller större satsningar än vanligt, oftast är det ju i höstbudgetarna som de stora summorna fördelas. ”Tyvärr är det ändå flera samhällsavgörande områden som glöms bort, regeringen behöver satsa mer – mycket mer”, skriver Fremias vd Petter Skogar.
-
Debatt: ”Prioritera utredningar av välfärdsbrottslighet”
Det är avgörande för samhällets tillit till välfärdssystemet att misstänkt brottslighet utreds och att åtal kan väckas. Det skriver Fremia tillsammans med SKR, Sobona och Vårdföretagarna i Dagens Samhälle.
-
Fremia deltar i hearing om angiverilagen
Fremia har blivit inbjudna av Regeringskansliet till en hearing 22 mars om utredningen om stärkt återvändandeverksamhet, specifikt om den del som handlar om informationsutbytet – ofta kallad angiverilagen. ”Våra medlemmar skulle påverkas starkt av en sådan lag, vi är emot att den införs. Den strider mot mänskliga rättigheter”, säger Petter Skogar, vd för Fremia.
-
Skadligt att regeringen skär ned på civilsamhällets innovationsfinansiering
Många idéburna organisationer vill bidra till social hållbarhet. Men de nerdragningar och omprioriteringar som regeringen genomför på social innovation riskerar att blockera sådana ambitioner. Det skriver Victoria Engman Broadley, Famna, Petter Skogar, Fremia, och Jonas Wihlstrand, Sveriges stadsmissioner på Altinget debatt.
-
Att höja ersättningen för personlig assistans gynnar hela samhället
Den statliga assistansersättningen ligger långt efter annan kostnadsutveckling. Ersättningen måste höjas så att människor med svåra funktionsnedsättningar kan delta i samhället. Det skriver Fremia tillsammans med SKR, Vårdföretagarna, IFA, JAG och Sobona på Altinget debatt.
-
Ring ut avtalsår, ring in utvecklingsår
Avtalsåret 2023 är snart slut, och det har blivit dags för oss på Fremia – liksom för många andra – att sammanfatta året. Så håll till godo, här är min ”Fremia wrapped” för 2023. Det blir också lite sneak peak inför det nya året.
-
Civilsamhället lagar glipor i välfärdsnätet
9 av 10 kommunpolitiker vill stärka civilsamhällets förutsättningar att lösa samhällsproblem och sju av tio kommunpolitiker vill se fler samarbeten med civilsamhället genom så kallat Idéburet offentligt partnerskap, IOP. Det skriver Petter Skogar, vd på Fremia, på Altingets debattsida och uppmanar politiker till handling.
-
Samverkansavtal med Famna undertecknat
Nu är det officiellt, Fremia och Famna har undertecknat det samverkansavtal som ska ta den idéburna välfärden till nya höjder. Det innebär en fortsatt medlemsutveckling och ett ännu närmare samarbete kring påverkansfrågor.
-
Budgeten: "Ekvationen går inte ihop"
Kostnadsökningarna till följd av inflationen och det historiskt höga märket gör att många av Fremias medlemmar inom civilsamhälle, idéburen välfärd, personlig assistans och arbetskooperation redan går på knäna. När regeringen i dag presenterar sin budget står det klart att många får det fortsatt riktigt tufft. Samtidigt som deras insatser behövs mer än någonsin.
-
Fremia och Famna kraftsamlar för idéburen välfärd
I går 13 september 2023 beslutade Famnas medlemmar på ett extra årsmöte att säga ja till den stadgeändring som innebär att Famna och Fremia fördjupar sin samverkan. I och med det tar vi ett viktigt steg för våra båda organisationer – och för den idéburna välfärden.
-
"Fremia redo att ta nytta till nya nivåer"
Fremias andra verksamhetsår blev händelserikt, i den vidare omvärlden, på arbetsmarknaden och internt. Kriget mot Ukraina med alla följdeffekter är hela tiden närvarande. Den nya las-överenskommelsen och omställningsavtalen påverkar partsvärlden på ett fundamentalt sätt. Politiken ger nya förutsättningar och ökar behovet av en samlande kraft för vår sektor.
-
Riktigt tufft läge efter ”märket” och regeringens vårbudget
I måndags presenterade regeringen sin ekonomiska vårproposition och vårändringsbudget. Det är en fortsatt återhållsam och inflationsdämpande politik som gäller. Tillsammans med kommande löneökningar och ett redan högt kostnadsläge blir det en riktigt tuff tid för många av Fremias medlemmar.
-
Samhället är större än staten
I dagarna träffas Moderaterna i Karlstad för att eftervalsanalysera och politikutveckla. Ett viktigt moderat perspektiv är att samhället är större än staten. Vi, som representerar civilsamhället och den idéburna sektorn, tackar för förtroendet och har några medskick på temat. Det skriver Lena Olsson, ordförande Värmlands Idéburna; Charlotte Rydh, generalsekreterare Giva Sverige och Petter Skogar, vd Fremia i Värmlands Folkblad.
-
Farligt när gränser förflyttas
Det har gått ett år sedan Rysslands regelvidriga invasion av Ukraina. Ett år av ofattbart lidande och prövningar för det ukrainska folket, med efterverkningar för resten av Europa och hela världen. Ett år som har flyttat gränser för vad vi trodde skulle kunna hända igen i vår del av världen.
-
Stram budget fast behoven ökar
Det blev som väntat en återhållsam första budget från den nya regeringen. Förståeligt med tanke på inflationstakten. Samtidigt är risken stor för att behoven av insatser ökar till följd av ett tufft ekonomiskt läge. Jag saknar fortsatt en mer sammanhållen syn på civilsamhällets och den idéburna sektorns betydelse. Och mycket i budgeten är fortfarande oklart.
-
Regeringsförklaringen väcker frågor
I går röstades Ulf Kristersson fram som ny statsminister och i dag har han avlagt regeringsförklaring och presenterat sin nya regering, bestående av KD, L och M. Regeringssamarbetet, där även SD ingår, bygger som bekant på det så kallade Tidöavtalet, som offentliggjordes i fredags. Många av Fremias medlemmar inom framför allt civilsamhället har uttryckt oro inför den nya politik som nu väntar.
-
Ledarskap och demokrati viktigare än någonsin
Valet 2022 blev precis den rysare som de flesta väntade sig, och resultatet nästan lika jämnt som förra mandatperioden. Samtidigt står Sverige inför stora samhällsutmaningar där Fremias medlemmar är en del av lösningen. Det kommer vi att lyfta fram i alla våra kontakter med en ny regering och riksdag.
-
Full fart på Fremias intressepolitiska arbete
Fremia är i första hand en arbetsgivarorganisation, som förhandlar kollektivavtal och tillhandahåller rådgivning och annan arbetsgivarservice. Men i vårt uppdrag ligger också att vara en samlande kraft för våra medlemmars intressen. Nu lanserar vi ett nytt intressepolitiskt nyhetsbrev.
-
Regeringens förslag till demokrativillkor undergräver demokratin
Om regeringens förslag går igenom i dess nuvarande form kommer de att begränsa förenings- och yttrandefriheten i Sverige. Vi vänder oss därför med kraft mot de delar av förslaget som ger politiker, beslutsfattare och tjänstepersoner verktygen att i framtiden undergräva det demokratiska utrymmet. Det skriver Civos, Famna, Forum, Fremia och Giva Sverige i Altinget.
-
Sveriges oberoende arbetsgivare bildar OAS
Sju oberoende arbetsgivarorganisationer har ingått ett samarbetsavtal för att bli starkare tillsammans. Detta genom att organisationerna kan verka i gemensamma frågor och därigenom bli en tydligare röst på arbetsmarknaden.
-
Ändringarna i LAS klubbade av riksdagen
I går, den 8 juni 2022, klubbade riksdagen det nya förslaget till lagen om anställningsskydd, LAS. Förändringarna börjar gälla från 1 oktober 2022. Tillsammans med det omställningspaket som förhandlas fram mellan parterna reformeras svensk arbetsrätt för ökad rörlighet och trygghet, samtidigt som arbetstagarnas möjligheter till kompetensutveckling stärks.
-
Otydligt kring civilsamhället och kooperationen i vårbudgeten 2022
I går presenterade regeringen sin ekonomiska vårproposition och vårändringsbudgeten. Fokus ligger på säkerhetsfrågor, välfärden och flyktingkrisen i spåren av invasionen av Ukraina. Bra så, men varken civilsamhället eller kooperationen syns på ett tydligt sätt i budgetposterna.
-
Hej politiker!
Nu är det valår igen och jag förstår att ni har mycket att göra. Men det jag har på hjärtat är så viktigt att det faktiskt inte kan vänta, det gäller nämligen oss alla. Det gäller vården, skolan och omsorgen. Det gäller arbetsmarknaden, segregationen och kriminaliteten. Och det gäller den sociala och ekologiska hållbarheten – ja, egentligen alla de största och viktigaste samhällsfrågorna.
-
”Den svenska modellen är bland det vackraste vi har”
Den svenska modellen är fundamentet för arbetsmarknaden i Sverige, och för Fremias verksamhet. De flesta är överens om att modellen har tjänat oss väl och spelat en avgörande roll för Sveriges välstånd och internationella konkurrenskraft. Jag skulle vilja sträcka mig så långt som att den svenska modellen är ett uttryck för bland det vackraste vi har i Sverige.
-
Ukraina: ”Civilsamhällets engagemang tröstar mig”
Det har snart gått två veckor sedan Putins Ryssland invaderade Ukraina och oerhörda rapporter från kriget har avlöst varandra sedan dess. Ett demokratiskt och fredligt lands framtid står på spel. Civilsamhället har en mycket viktig roll att spela för utvecklingen.
-
Ny modell för arbetsmarknaden ser dagens ljus
För en dryg vecka sedan klubbade regeringen det nya omställningspaketet med de största förändringarna på arbetsmarknaden i modern tid. En ny svensk modell, med fokus på kompetensutveckling och flexibilitet snarare än inlåsning och stagnation. Förslagen väntas bli lag 30 juni 2022.
-
Ett år med Fremia
Vad fort ett år går ändå. Samtidigt: vi har hunnit med så otroligt mycket sedan KFO och Idea slogs ihop till Fremia för precis ett år sedan. Men visst har vi även haft en hel del utmaningar.
-
Bra förutsättningar för svenska modellen i Sveriges nya regering
Många höjde nog på ögonbrynen inför flera av de ministerutnämningar som Sveriges nya statsminister Magdalena Andersson presenterade i går. Av särskilt intresse för partsvärlden: I regeringen sitter nu de tidigare ordförandena för LO, Saco och TCO. Ytterligare två statsråd har facklig bakgrund, och ett har ett förflutet inom arbetsgivar- och branschvärlden.
-
”Idéburen sektor behövs i arbetsmarknadspolitiken”
Idéburna aktörer, som exempelvis arbetsintegrerade sociala företag, har en avgörande roll i den svenska arbetsmarknadspolitiken. Speciellt när det gäller dem som står allra längst från arbetsmarknaden. Därför behövs konkret politik som involverar idéburen sektor mer i arbetsmarknadspolitikens verksamhet. Det slår arbetsgivarföreningen Fremia fast i ett remissvar.
-
Nu växer Fremia – för ökad medlemsnytta och bättre förutsättningar
Det här är en otroligt rolig bloggtext att skriva! Sedan i somras har vi nämligen välkomnat åtta nya medarbetare till Fremia. Syftet är att leverera ännu mer medlemsnytta och förbättra förutsättningarna för kooperativa företag, idéburen välfärd och civilsamhällets organisationer att verka i Sverige.
-
Låt inte politiken gynna storbolagen framför civilsamhället
De utredningar och betänkanden som har lagts fram i samband med skapandet av Sveriges nya arbetsmarknadspolitik saknar helt konsekvensanalyser för civilsamhället och den sociala ekonomin. Det skriver Petter Skogar, vd för Fremia på Altinget debatt.
-
Arbetsgivarhöstens mest spännande veckor är här
Efter en lång tid av distansarbete, åtminstone för många av oss som arbetar på kontor, kan vi nu gå tillbaka arbetsplatserna. I alla fall öppnades möjligheten när Folkhälsomyndigheten lyfte restriktionerna häromdagen. Samtidigt har pandemin förändrat hur vi ser på arbetslivet, arbetsplatsen och relationen till privatlivet. Hur kommer framtidens arbetsliv – och samhälle – att se ut? Den frågan tar upp en stor del av min tankekraft just nu, och det är säkert samma för många av er.
-
”Budgeten saknar ett helhetsgrepp för idéburen sektor”
Både ris och ros när Fremia kommenterar regeringens budgetförslag för 2022. Omstöpningen av arbetsrätten är mycket välkommen, men processen dit har varit alldeles för sluten. Det finns flera bra enskilda satsningar på den idéburna sektorn. Däremot saknas en mer systematisk syn på civilsamhällets samhällstärkande funktion.
-
Budgeten saknar ett helhetsgrepp för idéburen sektor
I måndags presenterade regeringen sitt budgetförslag för 2022, i ett tufft läge på många sätt. Vi är fortfarande inne i en pandemi med omfattande arbetslöshet – och ett växande antal långtidsarbetslösa – i många sektorer. Samtidigt är kompetensbristen stor på andra områden, och det finns ett skriande behov av utbildad arbetskraft.
-
Budgeten saknar ett helhetsgrepp för idéburen sektor
I måndags presenterade regeringen sitt budgetförslag för 2022, i ett tufft läge på många sätt. Vi är fortfarande inne i en pandemi med omfattande arbetslöshet – och ett växande antal långtidsarbetslösa – i många sektorer. Samtidigt är kompetensbristen stor på andra områden, och det finns ett skriande behov av utbildad arbetskraft.
-
Fremia och PTK har träffat en avsiktsförklaring
Fremia och PTK har under våren förhandlat om ett nytt avtal som omfattar frågor som rör trygghet, omställning och kompetensstöd. Målsättningen är att även på detta område träffa ett nytt huvudavtal motsvarande det mellan PTK och Svenskt Näringsliv.
-
Det våras för kooperationen
Idag, när jag tittar tillbaka på det gångna året ser jag en kooperation som står i full ekonomisk blom. Självklart finns även de som kämpar i både motvind och uppförsbacke, men låt mig börja i vårsolen.
-
Ge anställda inom civilsamhället trygghet
Föreningar och organisationer måste ges möjligheter att vara en jämbördig part till näringslivet och offentlig sektor. Och få samma förutsättningar finansiellt.
-
Det ideella arbetet kan aldrig ses som en självklarhet
Idéburet står endast för 3 procent av sysselsättningen i välfärden, långt under OECD-genomsnittet. Vi måste förändra förhållningssättet till den tredje sektorn.
-
Polarisering – ett hot mot svensk demokrati?
Stormningen av Kapitolium är ett uttryck för våldsbejakande högerextremism och konsekvensen av en stark politisk polarisering. Ett samhälle med djupa klyftor, brist på bildning, en hotad livsstil och med sociala mediers och partiernas klickdrivna kommunikation är en farlig cocktail för demokratin.
-
Fremia växer fram
Hur många timmar har ett dygn? Ibland kan det verka som om det har betydligt fler timmar än 24. Och det verkar som om alla vi på kansliet adderar timmar till våra klockor. Men trots många timmar ser jag att arbetet genomsyras av en målmedveten entusiasm.
-
Civilsamhällets svar på hur vi bygger ett bättre Sverige
Corona var gnistan. När pandemin i början av året svepte in över Sverige förde den med sig många svåra utmaningar för samhället. Men pandemin kom även att synliggöra en rad brister som fanns där redan innan.
-
Vi vill främja civilsamhället
Det senaste året har diskussionen intensifierats kring hur civilsamhället ska samverka för att få bättre förutsättningar. Begrepp som Projekt Pondus, Nyorg och slutligen Fremia (uttalas främja) har figurerat.
-
Vi skriver historia och förändrar framtiden
Jag är otroligt glad och stolt över att få verkställa våra medlemmars beslut från stämmorna – att det är genom samverkan och samarbete vi möter framtiden och nu tillsammans med Idea bildar Sveriges största oberoende arbetsgivarförening Fremia. Den nya organisationen träder i kraft vid årsskiftet 2020/2021 och kommer till en början att företräda 5 400 medlemsföretag med tillsammans 145 000 anställda.
-
Nysta: Dags för ett nytt samhällskontrakt
Nysta står för civilsamhällets nystartsgrupp för ett nytt samhällskontrakt. Det är ett initativ och en strategi för att möta nya problem vi behöver gemensamma lösningar på. Det skriver vi tillsammans med organisationerna Idea, Giva Sverige, Forum och Famna på DN Debatt.
-
Tillsammans för en starkare sektor
Arbetsgivarföreningen KFO och Idea, fristående arbetsgivarorganisation för ideella organisationer, kraftsamlar för att skapa en ny gemensam arbetsgivar- och intresseorganisation för den idéburna sektorn.
-
#NyOrg: Starkare tillsammans
Starkare tillsammans är ledord i vår strävan att samla den idéburna sektorn. Områden som juridik, kompetensutveckling, påverkansarbete och kommunikation gynnas av en gemensam struktur för att skapa bästa möjliga medlemsnytta.
-
#NyOrg: Civilsamhällespodden #58
Lördagen den 24 augusti 2019 medverkar vi i Civilsamhällespodden tillsammans med producenten Tjarls Metzmaa. Det kommer att handla om organisering av arbetsgivare förstås, men också om vad aktuella projekt Pondus är för något.
-
Årsredovisningar och verksamhetsberättelser