Det våras för kooperationen

Idag, när jag tittar tillbaka på det gångna året ser jag en kooperation som står i full ekonomisk blom. Självklart finns även de som kämpar i både motvind och uppförsbacke, men låt mig börja i vårsolen.

Just nu är det de där dagarna i maj när alla knoppar brister och allt är frodigt grönt och vi ser en ny vår bokstavligen skölja över oss. Då tänker jag på alla stämmor och årsmöten som även de så här års står som spön i backen. Det är en fin tid för medlemsdemokrati och ett växande engagemang. Intresset för kooperativa företag ökar i Sverige när frågor som nytta, värde och hållbarhet allt mer står i fokus när vi diskuterar framtiden. Och visst är det fantastiskt att en så gammal idé som kooperativt företagande kan kännas så ny?

Kooperationen har bidragit till en positiv samhällsutveckling i flera hundra år. Visst, det har varit några dikeskörningar här och där, men det har snarare berott på bristande kompetens snarare än att affärsmodellen inte håller. 

Engagemanget för kooperation ökar

Jag kan se att engagemanget för och i de kooperativa företagen ökar. Allt fler vill medverka och bli medlem i en verksamhet där dialog och demokrati är nyckelord. Inte på bekostnad av affärsmässighet utan som en förutsättning för att kunna göra goda affärer. Bara Coop och KF har fått över 100 000 nya medlemmar under året som gått. Ett styrketecken. En studie från Internationella Kooperativa Alliansen visar att kooperativa och ömsesidiga företag är mer motståndskraftiga i kristider. Jag tycker att det är intressant med en affärsmodell som är förknippad med så många fördomar visar sig vara den som levererar bäst när det verkligen gäller. Det finns en positiv kraft i att göra affärer tillsammans.

Och när näringslivet själv får rösta fram de mest hållbara företagen i Sverige så placerar sig de kooperativa företagen i topp. HSB, Folksam, OK, Coop och Södra har alla tagit hem utmärkelser för mest hållbara företag. Riksbyggen placerar sig i topp när det är dags att värdera kundnöjdhet. Och Fonus vinner prestigepris för sin kampanj om djuränklingar. Det är både rörande och genialiskt. Vem tänker på våra mest älskade husdjur i tider av sorg? Nu vet vi. Och våra vänner inom Lantmännen visar att en medlemsägd organisation kan göra sitt bästa år någonsin – av medlemmar, för medlemmar, till medlemmar. Det är värde och nytta i den finaste av föreningar.

Jag ser också att det arbete vi gör inom Svensk Kooperation främjar både synen på och villkoren för den samlade svenska kooperationen. Det är en viktig organisation som gör stor nytta. Mycket är gjort, men det mesta återstår att göra. Och jag lovar att oförtrutet jobba vidare för att driva arbetet med att förbättra förutsättningarna för alla kooperativa och ömsesidiga företag, medlemmar i Fremia eller ej. Allt från den lilla men så oerhört betydelsefulla kooperativa förskolan till bjässar som KF.

Jag är också oerhört glad över att Pernilla Svebo, ordförande för Vägen Ut! kooperativen, finns med på rankinglistan över de 100 mest inflytelserika kvinnorna inom socialt företagande.

Affärsmässig samhällsnytta

Motvinden då, tänker du säkert? Jo, den blåser och får mig osökt att tänka på alla arbetsintegrerande sociala företag som alltid har kämpat för att de personer som står långt från arbetsmarknaden ska få en möjlighet att få arbete. Det är en kamp som sker både i motvind och uppförsbacke, men jag är så imponerad av det arbete som utförs i hela vårt avlånga land av dessa lokala kraftcentra. Våra vänner på Skoopi gör ett enastående jobb att med knappa resurser alltid stå längst fram på barrikaden för att åstadkomma förändring och förbättring för de arbetsintegrerande sociala företagen. Och vara en röst för de små verksamheter som landet runt bidrar till arbete och att fler får vara en del av både arbetsliv och samhällsliv. Affärsmässig samhällsnytta skulle det kunna sammanfattas.

Jag är oerhört stolt och glad över att få vara en del av den kooperativa rörelsen!

Det är vår i luften, den kooperativa våren är här!

P.S. För mig som värmlänning är det också gött att höra när KFs ordförande Leif Linde berättar att Coopbutiken i Grums har fått pris för vänlighet i butik. Så det är värt att ta vägen förbi nästa gång du är i den delen av Värmland. D.S.