Kollektivavtal för kreativa näringar

Är ni en medarbetar- eller partnerägd byrå som ser engagemang och värderingar som viktiga konkurrensfördelar? Då kan ett kollektivavtal för media, kommunikation och kreativa näringar vara något för er.

Unikt kollektivavtal för kreativa näringar

Kollektivavtalet präglas av att det är anpassat till branschens egna villkor och förutsättningar. Lönebildningen sker till exempel på företaget i en dialog mellan chef och medarbetare. Det innebär att löneökningar utgår från verksamhetens och medarbetarnas resultat, förutsättningar och behov i stället för att förhandlas centralt mellan parterna. Bra för både företag och medarbetare.

En annan detalj som gör avtalet unikt på unikt på svensk arbetsmarknad är att arbetstidsregleringen utgår från hur människor faktiskt jobbar i branschen. Du vet, vi vet att det normala är oreglerad arbetstid. Det innebär inte att medarbetarnas arbetsmiljö äventyras. Tvärtom. Alla har samma skydd som tidigare samtidigt som verksamhetens behov kommer först. Även regleringen av föräldralön är anpassad efter branschens villkor och behov. 

Kvalitetsmärke för arbetsgivare

Ett plus i kanten för dig som arbetsgivare är att ett kollektivavtal signalerar att du tar dina medarbetare på allvar, och tänker långsiktig hållbarhet. Du ger dig själv ett kvalitetsmärke gentemot såväl uppdragsgivare som anställda.

Hur tecknar du som arbetsgivare kollektivavtal?

Det kan kännas som en dum fråga, men det är det inte alls. För att teckna kollektivavtal som arbetsgivare, blir du medlem i den arbetsgivarorganisation som har det kollektivavtal som passar dig. För det här avtalet är det hos oss i Fremia du blir medlem. 

Det är arbetsgivarorganisationen som förhandlar och tecknar kollektivavtalen med fackförbunden, så du behöver inte göra något mer. Arbetsgivarorganisationen förhandlar även fram väldigt fördelaktiga pensions- och försäkringsavtal åt dig, mer heltäckande och med lägre priser än om du ska göra det själv.

Dessutom får du tillgång till arbetsgivarservice, råd, stöd, utbildningar och mycket mer för att du ska kunna älska arbetsgivarlivet lika mycket som din verksamhet. Vi beskriver det lite mer ingående här, och ger dig tio goda skäl att bli medlem

Facklig motpart: DIK.

Intresserad av kollektivavtal i det här avtalsområdet?

För att omfattas av kollektivavtal som arbetsgivare, behöver du bli medlem i Fremia. Ett klokt beslut på många sätt – det finns fler fördelar än kollektivavtalet! Skicka in en medlemsansökan idag så hör vi av oss.

Till medlemsansökan

Fredrik Mandelin

Titel
Pensions- och försäkringsexpert
Telefonnummer
08-702 54 26
E-postadress

Veronica Johansson

Titel
Förhandlare och processjurist, Samhall
Telefonnummer
08-702 54 64
E-postadress
Uppdaterad
för 11 månader sen