Kollektivavtal för ideella organisationer och föreningar

Ideella organisationer och föreningar är en viktig del av civilsamhället och Fremia är en stark röst för sektorn både vid förhandlingsbordet och intressepolitiskt.

En ideell förening, eller organisation, bildas när en grupp människor vill driva en fråga eller ta tillvara ett intresse. Det ger ideella organisationer speciella förutsättningar. De har inget vinstintresse och ofta utförs verksamheten av personer som engagerar sig i organisationen på sin fritid.

Arbetsrätten gäller även här

Men även ideella organisationer och föreningar måste anställa personal. För anställda personer gäller samma arbetsrättsliga regler som för övriga företag och verksamheter. Vi har lång erfarenhet av att stötta arbetsgivare i dessa frågor och vet var gränsen mellan ideellt arbete och lönearbete går.

Ytterligare en fördel är att det ingår en olycksfallsförsäkring för ideellt arbete i medlemskapet. Och att vi arbetar aktivt med civilsamhällets förutsättningar.

Rådgivare: Love Lind, Veronica Johansson, Nadia Larsson
Facklig motpart: Unionen, Akademikerförbunden

Intresserad av kollektivavtal i det här avtalsområdet?

För att omfattas av kollektivavtal som arbetsgivare, behöver du bli medlem i Fremia. Ett klokt beslut på många sätt – det finns fler fördelar än kollektivavtalet! Skicka in en medlemsansökan idag så hör vi av oss.

Till medlemsansökan

Love Lind

Titel
Förhandlingschef näringsliv och ideella organisationer
Telefonnummer
08-702 54 24
E-postadress

Veronica Johansson

Titel
Förhandlare och processjurist, Samhall
Telefonnummer
08-702 54 64
E-postadress

Nadia Larsson

Titel
Rådgivare/förhandlare ideella organisationer, näringsliv samt utbildningsansvarig.
Telefonnummer
08-702 54 77
E-postadress
Uppdaterad
för 10 månader sen