Här hittar du rapporter, utredningar, böcker och kartläggningar vi har tagit fram. Ibland gör vi det tillsammans med andra, och då är vi tydliga med det.
-
Höjt tak för lönebidragen
Lönebidrag skapar arbete och delaktighet för människor med nedsatt arbetsförmåga. Trots många positiva effekter, har taket för lönebidragen inte höjts sedan 2017. En rapport från Fremia visar att en höjning av taket skulle ha positiva effekter för människor med nedsatt arbetsförmåga, för arbetsgivare och för samhället.
-
Måste Arbetsförmedlingen upphandla arbetsträning?
1 oktober ändrade Arbetsförmedlingen sina rutiner för beslut om arbetsträning. Enligt myndigheten krockar sättet de hittills anvisat arbetssökande till arbetsträning med upphandlingsrättsliga regler. I en rapport från Fremia menar upphandlingsjuristen Mathias Sylvan att det inte stämmer.
-
Idéburet Offentligt Partnerskap IOP – rapport och exempel 2023
Idéburet offentligt partnerskap (IOP) är en samverkansform mellan den idéburna och offentliga sektorn. Syftet är att, genom samverkan, uppnå ett samhällsnyttigt mål där båda parter bidrar med resurser. Denna rapport belyser möjligheterna till partnerskap med idéburna aktörer och tar upp aktuella exempel på IOP runtom i Sverige.
-
Intressepolitiskt program 2023–2026
Fremias intressepolitiska program 2023–2026 sammanfattar hur vi ser på samhällsutvecklingen och i vilken riktning den bör gå. Vår sektor är omistlig för att skapa ett bättre samhälle, och måste behandlas så i politiska processer och andra viktiga beslutskedjor.
-
Idéburna skolor och fristående skolhuvudmän
Troligtvis den första studien som gjorts om idéburna skolors utveckling sedan friskolereformen. Publicerad i samarbete med utredaren Mats Wingborg. Framtagen för att vara kunskapsunderlag för politiska beslut.
-
Ett Sverige där anställda äger
Vi tror att nya ägandeformer är en del av lösningen på utanförskap, ekonomisk ojämlikhet och regionala obalanser. Likaså för att få innovationsmotorn att spinna och för en värdeskapande ekonomi på lång sikt. Men Sverige ligger efter.
-
Anställd i det svenska civilsamhället
Att vara anställd i civilsamhället är något annat än att jobba inom det offentliga eller privata. För många är det engagemanget, värderingarna och möjligheten att bidra till att förändra världen som lockar. Men hur ser arbetsvillkoren och utvecklingsmöjligheterna egentligen ut?