
- Titel
- Chefsjurist, juridisk verksamhet
- Telefon
- 08-702 54 16
- Mejladress
-
sven.rosqvist@
fremia.se
Publicerat av Sven Rosqvist
-
Nya lagar och ändringar i kollektivavtal från 1 januari 2023
Vid årsskiftet har flera nya lagar trätt i kraft och regeländringar har slagit igenom i flera kollektivavtal. Här listar vi nyheterna som är bra för dig att ha koll på.
-
Blanketter och mallar
Sedan den 1 oktober gäller de nya reglerna i lagen om anställningsskydd, LAS. Det innebär att ditt kollektivavtal med tillhörande avtalsmallar och blanketter har uppdaterats utifrån hur de påverkas av lagändringen.
-
Mall för visselblåsarpolicy
Nu finns en mall för visselblåsarpolicy som uppfyller lagens informationskrav, och innehåller ett enkelt förslag på ett visselblåsarsystem, så att du som arbetsgivare ska kunna uppfylla kraven i Visselblåsarlagen.
-
Fördjupning om ändringarna i LAS
Stora förändringar i lagen om anställningsskydd, LAS, och studiestödslagstiftningen trädde i kraft den 1 oktober 2022. Här får du en ingående beskrivning av vad ändringarna innebär.
-
Nya blanketter för tystnadspliktsförbindelser
De tidigare broschyrer som fanns om tystnadsplikt är nu ersatta av blanketter för tystnadspliktsförbindelser. Det ger dig som arbetsgivare möjlighet att vid anställning teckna en förbindelse som inskärper vikten av att iaktta lojalitet och diskretion. Blanketterna är redigeringsbara.
-
Arbetsgivarens informationsplikt ökar
Riksdagen har med anledning av EU:s arbetsvillkorsdirektiv beslutat om vissa ändringar i lagen om anställningsskydd, LAS. Den främsta ändringen avser 6 c § LAS, som reglerar vilken information en arbetsgivare ska lämna i början av ett anställningsförhållande. Ändringarna gäller från den 29 juni 2022.
-
Ny period för stöd för korttidspermittering
Korttidspermittering innebär att arbetsgivaren under en period kan sänka arbetstiden för sina anställda samtidigt som dessa får behålla en stor del av lönen. Tack vare att staten går in och subventionerar lönekostnaden. Mot bakgrund av att covid-19-pandemin fortfarande pågår har regeringen aviserat om en ny period för stöd för korttidsarbete.
-
Kan ovaccinerad personal sägas upp?
I ljuset av pandemin ställs många av Fremias medlemmar inför nya frågor att hantera som arbetsgivare. En vanligt förekommande fråga till våra rådgivare är om det går att säga upp ovaccinerad personal. Fremias chefsjurist Sven Rosqvist svarar nedan ur ett praktiskt arbetsrättsligt perspektiv.
-
Lojalitetsplikt och bisyssla
Den arbetsrättsliga lojalitetsplikten innebär att förhållandet mellan arbetsgivaren och arbetstagaren ska vila på en ömsesidig lojalitet och förtroende. Det är en ömsesidig arbetsrättslig princip.
-
Är det tillåtet att klimatstrejka?
Organisationen Fridays for Future har inför FN:s klimatmöte i New York uppmanat världens fackliga organisationer att gå ut i klimatstrejk. Med anledning av detta vill jag ge det strikt arbetsrättsliga perspektivet på händelserna.
-
Ideellt arbete och lönearbete — Var går gränsen?
Det finns en omfattande rättspraxis avseende arbetstagarbegreppet, men den rättsliga osäkerheten är fortfarande stor, när det gäller gränsdragningen mellan ideellt arbete och lönearbete. Det visar inte minst de tvister som har uppkommit under de allra senaste åren.
-
GDPR-guide: Hantera personuppgifter rätt
GDPR, den nya dataskyddsförordningen, trädde i kraft den 25 maj 2018. Samtidigt upphörde den gamla Personuppgiftslagen (PuL) att gälla. Här reder vi ut begreppen och vad som gäller för dig som är arbetsgivare.
-
Chefsavtal
Chefsavtal, ett anställningsavtal för personer i företagsledande ställning, ska skrivas utifrån de förutsättningar som gäller i det enskilda fallet. Dessutom gäller inte LAS för företagsledare, utan vanliga avtalsrättsliga regler. Här får du veta vad ett chefsavtal bör innehålla, varför och vad du ska tänka på.
-
Inlasning, konvertering till tillsvidareanställning
När någon blir tillsvidareanställd per automatik efter en längre tids visstidsanställning kallas det för inlasning eller konvertering. Det förstnämnda begreppet kommer från förkortningen LAS.
-
Turordning enligt LAS
Turordning betyder att de anställda rangordnas efter anställningstidens längd vid uppsägning på grund av arbetsbrist. Den som har längre anställningstid har företräde till kvarvarande arbetsuppgifter framför den som har kortare anställningstid, principen sist in först ut. Vid lika lång anställningstid ger högre ålder företräde.
-
Uppsägning och anställnings upphörande
En arbetsgivare kan ensidigt avsluta en anställning genom uppsägning eller avskedande.