Funktionsrättsrörelsen sågar LSS-utredningen

Den samlade funktionsrättsrörelsen går till hårt angrepp mot LSS-utredningen i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

I en debattartikel i Svenska Dagbladet den 11 oktober går den samlade funktionsrättsrörelsen till hårt angrepp mot LSS-utredningen som ska presentera sitt betänkande i mitten av december. Enligt artikelförfattarna, som har tagit del av underlag, kommer utredningen bland annat att föreslå:

  • En schablon för alla med assistansersättning på 15 timmar per vecka utöver tiden för att få hjälp med grundläggande behov.
  • Att rätten till assistans för barn under 16 år försvinner. Barn under 16 år ska istället få stöd inom ramen för den nya insatsen personligt stöd till barn.
  • Att endast praktiska hjälpbehov ska berättiga till personlig assistans. Behov på grund av psykiska funktionsnedsättningar ska inte längre ge rätt till stöd med självbestämmande.
  • Att insatsen ledsagarservice försvinner för att istället omfattas av den nya insatsen Personlig service och boendestöd.

KFO Personlig Assistans följer utvecklingen nära och i anslutning till att utredningen presenteras arrangerar vi ett lunchseminarium med medverkan av bland andra Bengt Westerberg, tidigare socialminister (L) och Maria Persdotter, förbundsordförande RBU. Seminariet kommer äga rum i Stockholm den 19 december. Mer information och möjlighet att anmäla sig kommer.