Som direktor på Linköpings Stadsmission har Sanna Detlefsen ett stort engagemang i samhällets jämställdhetsarbete, där en av huvudfrågorna har varit behandling för våldsutsatta kvinnor. Med en teoretisk bakgrund inom beteendevetenskap med fokus på klinisk psykologi, sociologi och genusvetenskap har Sanna en stark drivkraft att hjälpa och stötta människor i utsatta livssituationer.
Sanna berättar om sin bakgrund och hur hon hamnade i den roll hon har idag:
− Jag har bott i Östergötland närmare bestämt Linköping sedan 25 år tillbaka, det var en ren slump att jag flyttade hit då jag skulle läsa kurser på en folkhögskola. Jag bokade en tågbiljett men visste inte alls vart jag skulle hamna. Jag tog en taxi till skolan i Linköping och sedan dess har jag blivit kvar. En anledning till det är mitt arbete på Linköpings Stadsmission, berättar Sanna.
Den första rollen efter studierna blev på Stadsmissionens HVB som föreståndare, en roll som passade Sanna utmärkt.
− Jag fick ett stort förtroende att utveckla verksamheten som riktar sig till kvinnor med beroendeproblematik. Tillsammans med många engagerade och väldigt kompetenta kollegor har vi utvecklat verksamheten genom åren till att vara i spets när det gäller behandling för kvinnor som även är våldsutsatta. Jag påbörjade arbetet 2003 och sedan dess är det många skarpa och duktiga personer som tagit över stafettpinnen och fortsatt att utveckla Oasen, behandlingshemmet för kvinnor med beroendeproblematik, säger Sanna.
Stark drivkraft för människor i utsatthet
En stark drivkraft ligger bakom mycket av engagemanget på Linköpings Stadsmission och enligt Sanna skulle många av alla engagerade vara aktiva i flera andra organisationer om de hade ett annat jobb.
− Vi har en väldigt stark drivkraft att göra livet bättre för människor som lever i utsatthet. Genom bemötande, professionellt arbete och värdegrund verkar vi hela tiden för att ge människor nya livschanser, förklarar Sanna.
Linköpings Stadsmission jobbar utifrån åtta samhällsproblem, fattigdom, våld i nära relation, hemlöshet, ofrivillig ensamhet, beroende, arbetslöshet, segregation och psykisk ohälsa.
− Tillsammans med det offentliga och näringslivet jobbar vi för att skapa en verksamhet för den enskilda individen i en deltagarresa mot samhörighet och inkludering. Utöver det jobbar vi även med påverkansarbete för att bidra med utveckling av strukturer i samhället. Verksamheterna är allt från HVB och boendelösningar till arbetsintegration. Vi möter alla åldrar från flera olika delar av samhället, säger Sanna.
Feministiskt engagemang
Enligt Sanna är framgången i hennes roll som direktor kopplat till en stark inre drivkraft att göra det bättre för människor som blir osynliggjorda och utsatta.
− Mitt feministiska engagemang har övertygat mig om att en stark mångfald är bra. Jag vill gärna bryta normer, det kan vara både en framgångsfaktor och jobbigt. Ibland väldigt svårt. Som ledare är det svårt att veta när jag ska ta kritik för att det är ytterst relevant, eller när jag får kritik för att jag är kvinna och bryter normer. Det ena ska jag ta på stort allvar, men kritik och aggression som uppstår för att jag är kvinna vill jag skjuta åt sidan. Jag har många nära medarbetare som hjälper mig med sortering. Och en otrolig viktig aspekt av att leda är att hela tiden se till att ha nära medarbetare som kan mer och är duktigare än jag så nu kan jag nästan minst av alla på hela Stadsmissionen, säger Sanna.
Utveckling i fokus
Det roligaste med arbetet på Linköpings Stadsmission är enligt Sanna, att hela tiden utveckla verksamheten, hitta den röda tråden mellan medlemmar, styrelse, ledning och medarbetare som gör skillnad för människor.
Sanna förklarar mer:
− Jag älskar att vinna upphandlingar eller att inviga en ny verksamhet och att höra när medarbetare lyckas. Den glädjen är dubbel, för ofta när en medarbetare har lyckats med något betyder det att en annan människa har fått det bättre.
Fremia hjälper oss att bli en modern, nytänkande och attraktiv arbetsgivare
Linköpings Stadsmission har nyligen bytt arbetsgivarorganisation och blev medlemmar i Fremia vid årsskiftet 2022 och Sanna har höga förväntningar på medlemskapet:
− På strategisk nivå tror jag att medlemskapet i Fremia kommer att ge oss väldigt bra analyser, kontakter och ingångar till att påverka de större dragen i samhället. Både Fremia och Famna gör ett otroligt arbete som jag hoppas att vi kan bidra med från vårt håll. I vår egen kontext tänker jag att Fremia hjälper oss att bli en modern, nytänkande och attraktiv arbetsgivare. Vi behöver fräscha upp blicken på oss själva som en idéburen aktör. Tillsammans i våra olika roller kommer vi att kunna bidra till ett bättre samhälle, avslutar Sanna.
Text: Sara Andréasson