Tjejzonen - en organisation för kvinnors röst i samhället

Internationella kvinnodagen uppmärksammar ojämställdhet och kvinnors situation över hela världen. Med anledning av det väljer vi att lyfta fram en våra medlemmar som arbetar med att främja unga kvinnors psykiska hälsa.

Anna Garvander är generalsekreterare på Tjejzonen. Tjejzonen är Sveriges största stödorganisation för unga kvinnor mellan 10 och 25 år.

Organisationen hanterar ca 8 000 stödkontakter per år med hjälp av uppskattningsvis 300 volontärer, även kallade Storasystrar. Anna Garvander vill lyfta unga kvinnor i samhället. Med hjälp av volontärer som kallas för Storasystrar ger man stöd till de tjejer som kontaktar Tjejzonen och på så sätt bidrar till en bättre psykisk hälsa.

Anna Garvander, generalsekereterare, Tjejzonen

Anna Garvander, generalsekreterare på Tjejzonen.

– Det absolut roligaste med mitt jobb är förmånen att få arbeta både med påverkansarbete och strategi för att sätta Tjejzonens roll i samhället och även få arbeta nära verksamheten och ta del av tjejers berättelser. Detta sammantaget är otroligt utvecklande.

Här får unga tjejer anonymt stöd

Hos Tjejzonen får flickor och unga tjejer gratis samtalsstöd på sina egna villkor och möjlighet att vara anonym. På kansliet har personalen också specialkompetens inom våldsprevention och bemötande som många av de som söker stöd har varit utsatta för.

– Vårt fokus är det förebyggande arbetet och vi kan fånga upp tjejer som lider av psykisk ohälsa och ge dem kraft att ta sig vidare.  Vi arbetar även aktivt med opinionsbildning, påverkansarbete och kunskapsspridning i frågor som rör tjejers situation och rättigheter. Vi är tjejernas röstbärare genom vår direktkontakt med tjejerna och en unik insyn i vad de behöver för att må bättre.

En volontärmodell som fungerar

Framgångsreceptet består av en volontärmodell som tagits fram i samarbete med Örebro och Stockholms universitet. Resultat av forskningen visar att Tjejzonens Storasystermetod kan främja unga tjejers psykiska hälsa.

– Vi är stolta över att kunna erbjuda en verksamhet som håller hög kvalitet och där vi arbetar fortlöpande med lärande och utvärderingar så att våra volontärer har ett bra stöd från oss på kansliet och stöttar våra stödsökande på ett bra och hållbart sätt.

Hur kan du hjälpa till?

  • Du som är kvinna och vill vara en positiv förebild för tjejer och unga kvinnor kan engagera dig som volontär hos Tjejzonen.
  • Ge en gåva genom att Swisha till 90 02 072 märk gåvan ”8 mars”. Tjejzonen har 90-konto och rapporterar till Svensk Insamlingskontroll.
Uppdaterad
den 28 december, 2020