Ny digital utbildning motverkar korruption

Nu har Antikorruptionsskolan lanserats, en digital utbildning om korruption för medarbetare inom vård, omsorg och personlig assistans. Även en gåva av mindre värde kan medföra att en anställd råkar illa ut.


När Antikorruptionsskolan lanserades medverkade bland andra Parul Sharma, IMM, Antje Dedering, Vårdföretagarna, Petter Skogar, Fremia, och Åsa Furén-Thulin, SKR.

Hur gör du egentligen om en brukare erbjuder dig en trisslott? Om du skrivs in i ett testamente eller erbjuds att låna en sommarstuga av en patient?

I vård, omsorg och personlig assistans byggs personliga relationer upp mellan medarbetare och brukare/patient. För att underlätta kompetensutvecklingen och förebygga korruption inom sektorn lanseras nu Antikorruptionsskolan; en kostnadsfri digital utbildning där medarbetare får lära sig om korruptionsrisker och varför det är viktigt att förebygga all förekomst av korruption - även sådan som kan tyckas oskyldig vid första anblick.

– Våra medlemmar inom vård, omsorg och personlig assistans drivs av engagemang och värderingar och förstår vikten av att upprätthålla förtroendet för dessa branscher. Förhoppningen är att Antikorruptionsskolan ska stärka dem i sitt arbete för att identifiera och motverka risker med mutor och korruption, säger Petter Skogar, vd, Fremia

Utbildningen är pedagogisk och lättillgänglig, den finns än så länge bara på svenska, men kommer att översättas till engelska och arabiska. Du lär dig bland annat:

  • Varför det är viktig att motverka korruption inom vård- och omsorgssektorn.
  • Vilka grundläggande principer och riktlinjer som gäller för dig som arbetar inom vård- och omsorgssektorn.
  • Vad mutor, mutbrott och korruption är.
  • Hur du praktiskt bör tänka om du blir erbjuden något i ditt arbete, eller om en annan person frågar efter en förmån.

Antikorruptionsskolan är framtagen i samarbete mellan Fremia, Sveriges kommuner och regioner (SKR) och Vårdföretagarna, med stöd från Institutet mot mutor (IMM).

Uppmana gärna era medarbetare att gå utbildningen, använd den som grund för samtal om korruption i era verksamheter och sprid den gärna vidare!

Henrik Petrén

Titel
Branschorganisationen Fremia Personlig Assistans
Telefonnummer
08-702 54 07
E-postadress

Karin Liljeblad

Titel
Branschexpert välfärd
Telefonnummer
08-702 54 92
E-postadress
Uppdaterad
för 7 månader sen