Kommunal antar Fremias och LO:s huvudavtal om omställning

Förhandlingschefen: "Mycket glädjande."

Kommunal ansluter sig till Fremias och LOs huvudavtal för omställning. Avtalet gäller retroaktivt från 1 oktober 2022. Hela överenskommelsen om trygghet, omställning och anställningsskydd omfattar nu arbetsgivare anslutna till Fremia och deras anställda inom Kommunals område.

Publicerad 21 okober 2022.

– Att Kommunal, Fremias största motpart, nu ansluter sig till vårt huvudavtal med LO är givetvis mycket glädjande, säger Jesper Neuhaus, förhandlingschef på Fremia.

Avtalet är ett huvudavtal mellan LO och Fremia, som Kommunal har valt att anta som enskilt förbund. Avtalet innebär att arbetsgivare inom Fremia på Kommunals område, nu omfattas av samma turordningsregler inom LAS och omställningsstöd som övriga arbetsmarknaden.

Ett trygghetspaket i framkant

För anställda innebär avtalet ett utökat omställnings- och kompetensstöd, tillgång till det nya offentliga omställningsstudiestödet och även ett kompletterande kollektivavtalat studiestöd. Avtalet utmärker sig på några punkter, bland annat genom att alla anställda omfattas av omställningsstöd fram till 68 års ålder istället för 65 och har tillgång till stödinsatser under 18 månader istället för 12. Dessutom räknas all anställningstid för att kvalificera sig för det kortvariga och kompletterande studiestödet, inte bara den tid som den anställda har arbetat inom sektorn.

– Vi är stolta över att fortsatt kunna erbjuda ett trygghetspaket i framkant till civilsamhälle, idéburen och kooperativ sektor. Våra lösningar ska vara så inkluderande som möjligt, därför är din ålder eller var du tidigare har arbetat oviktigt. Alla anställda i Fremias sektor ska ha rätt till samma stöd, säger Jesper Neuhaus.

Avtalet gäller retroaktivt från 1 oktober 2022, Fremias omställningsorganisation CIKO tar hand om omställningsstödet till arbetsgivare och anställda inom LOs områden.

Uppdaterad
för 1 månader sen

Relaterat innehåll