Trygg truckanvändning?

Arbetsmiljöverket inspekterar truckanvändning

I mars inleder Arbetsmiljöverket en ny inspektionsinsats av arbetsställen som använder truckar. Syftet är att minska antalet olyckor som involverar truckar och skapa säkrare arbetsförhållanden.

5 400 arbetsgivare har fått brev från Arbetsmiljöverket inför myndighetens inspektionsinsats som startar den 15 mars och pågår till och med 31 december 2024. Totalt kommer Arbetsmiljöverket genomföra 1 000 anmälda och 1 000 oanmälda inspektioner.

Som arbetsgivare behöver du helt enkelt ha koll på säkerheten när truckar används.

Kerstin Wrisemo, expert arbetsmiljöfrågor, Fremia

Om din verksamhet inspekteras kommer myndigheten att granska det systematiska arbetsmiljöarbetet och att du som arbetsgivare har bedömt och åtgärdat riskerna i din verksamhet. Under inspektionen kontrollerar myndigheten också om det finns rutiner för riskfyllda arbetsmoment på arbetsplatsen, om truckförare har de kunskaper som behövs för arbetet och om de som använder en truck har ditt skriftliga tillstånd enligt arbetsmiljöföreskrifterna.

– Det händer att allvarliga olyckor inträffar i samband med truckanvändning och finns det allvarliga risker ska det finnas skriftliga instruktioner för arbetet. Du behöver även ha koll på belastningsergonomiska risker som kan finnas i samband med hantering av gods och varor och hur ni arbetar med att förebygga ohälsa och olycksfall i arbetet. Det är sådant som Arbetsmiljöverket vill veta mer om vid en inspektion, säger Kerstin Wrisemo, expert i arbetsmiljöfrågor på Fremia.

Förutom att ha rutiner för riskfyllda arbetsmoment behöver du ha koll på truckförarnas tillstånd att köra truck.

– Om truckar körs utan tillstånd kan du få betala sanktionsavgift. En bra början kan alltså vara att se till att alla som kör truck har ett förarbevis, tipsar Kerstin Wrisemo.

Uppdaterad
för 1 månader sen

Relaterat innehåll