Upphandling för idéburna – hinner Göteborg först?

Igår hävdade Fremia att Stockholms stad verkar bli först med att använda de nya upphandlingsreglerna om idéburen välfärd. Men vi hade missat att Göteborgs stad redan har dragit i gång en reserverad upphandling för idéburna aktörer rörande hospiceplatser. Nu ser det alltså ut som att det sannolikt blir Göteborg som tar täten.

Igår skrev vi att Stockholms stad sannolikt blir först med att nyttja de nya lagreglerna om reserverad upphandling för idéburna aktörer. Men det visade sig att Göteborgs stad redan har dragit i gång en reserverad upphandling för hospiceplatser. Upphandlingen ligger ute nu och intresserade idéburna vård- och omsorgsgivare kan lämna anbud till den 18 maj.

Den reserverade upphandlingen i Göteborgs stad rör ett ramavtal och omfattar platser på hospice för palliativ vård. Ramavtalet kan omfatta en eller flera idéburna vård- och omsorgsgivare och omfattar cirka 32 000 vårddygn under fem år. 

Bra att vi hade fel

– Ibland känns det extra bra att erkänna att jag troligen hade fel. Som den här gången, när den första idéburna upphandlingen verkar komma ännu snabbare än vi först trodde, säger Karin Liljeblad, senior branschexpert hos Fremia, med glimten i ögat.

Det verkar alltså som att det inte är Stockholm, utan Göteborg som sannolikt blir första kommun att nyttja de nya upphandlingsreglerna för idéburen välfärd.

– Det är glädjande att både Göteborg och Stockholm ser värdet av mer idéburen verksamhet inom vård och omsorg och använder de nya lagreglerna. Nu hoppas vi att fler kommuner och regioner följer efter, säger Karin Liljeblad, senior branschexpert hos Fremia.

Tipsa oss om fler idéburna upphandlingar

Finns det fler goda exempel på kommuner och regioner som nyttjar de upphandlingsreglerna som ger möjligheter för mer idéburen välfärd? Tipsa oss gärna i så fall på karin.liljeblad@fremia.se.

Uppdatering: Göteborgs stad har dessvärre avbrutit denna upphandling på grund av för få potentiella anbudsgivare.

Uppdaterad
den 17 maj, 2023