”Det bästa är att jag får göra så mycket på egen hand”

Theodora Eliasson praktiserar hos Fremia vårterminen 2024

Att arbeta självständigt och ta egna initiativ, kunskap om det politiska landskapet och mängder med nya kontakter. Det är tre viktiga saker som Theodora Eliasson tar med sig från sin praktiktid hos Fremia.

Theodora Eliasson är från början från Helsingborg men har de senaste åren bott i Göteborg där hon gått statsvetarprogrammet på Göteborgs universitet. Hon tar examen i juni, när praktikperioden hos Fremia är slut. Planen från början var att gå direkt vidare till masterstudier, men i och med praktiktiden har hon fått smak för arbetslivet.

– Innan praktiken på Fremia var jag helt säker på att jag skulle fortsätta plugga på masternivå i höst. Under våren har jag insett hur lärorikt det är att vara i arbetslivet, och jag känner mer och mer att jag nog vill jobba i några år innan jag påbörjar en master, säger Theodora.

Varför ville du göra praktik, och varför just inom på Fremia?

– Jag kände att jag ville få använda den kunskap jag fått på utbildningen i verkligheten, och samtidigt få praktisk erfarenhet. Att lära sig hur saker och ting fungerar i verkligheten tror jag gör att man också blir vassare akademiskt. Fremia kändes som en bra praktikplats med tanke på att det är en så övergripande organisation, med mycket samverkan med andra. Jag tyckte också att fokuset på civilsamhället verkade meningsfullt.

Vad har varit bäst hittills med att göra praktik här hos oss på Fremia?

– Det bästa är att jag får göra så himla mycket på egen hand. Jag har verkligen fått utrymme att driva projekt framåt, och lärt mig otroligt mycket av att testa mig fram. Samtidigt är alla på Fremia jättestöttande och behöver jag hjälp får jag det. Det är en väldigt bra balans.

Är det något som har varit extra utmanande?

– I början var det absolut utmanande att jobba såpass självständigt. Det kändes lite läskigt att ta egna initiativ, men efter ett tag kom jag in i det. Över lag är det ju en helt annan grej att vara i arbetslivet jämfört med att plugga, och det var en ganska stor omställning första månaden. Men samtidigt en väldigt bra erfarenhet.

Vad tar du med dig från praktiktiden som du kan använda framåt?

– Oj, typ allt! Hur vardagen går till på ett kontor, hur möten brukar vara upplagda. Men också mycket värdefull kunskap kring Sveriges politiska system – hur det går till praktiskt när man svarar på en remiss, till exempel. Jag tar också med mig en massa kontakter; jag har träffat hur många personer som helst, som jag hoppas få träffa mer i mitt framtida yrkesliv.

Hur ser dina framtidsplaner ut?

– På lång sikt vet jag inte exakt vad jag vill göra. Nu är jag nog lite färgad av Fremia, men att arbeta inom civilsamhället verkar väldigt meningsfullt och roligt.

Relaterat innehåll