Nu hyllar vi de ideella krafterna

Frivilligveckan inleds 5 december

I Sverige engagerar sig varannan person ideellt i någon av landets fler än 250 000 ideella organisationer. Det firas under Frivilligveckan som arrangeras 5–10 december 2021, av Forum och Volontärbyrån.

– Tanken med Frivilligveckan är att hylla och synliggöra de starka ideella krafter som finns i Sverige, och som gör sådan otroligt stor skillnad i vårt samhälle. Det kan vara lätt att ta det här engagemanget för givet – det vill vi ändra på, säger Maria Alsander, kanslichef på Forum – idéburna organisationer med social inriktning.

Under Frivilligveckan delas bland annat utmärkelserna Årets volontär och Årets initiativ ut. Årets initiativ är en utmärkelse som Forum delar ut till en ideell organisation som under de senaste åren har tagit fram ett initiativ som bidrar till positiv samhällsutveckling. I år delas priset ut 10 december under ett öppet och kostnadsfritt seminarium om innovation i civilsamhället.

Utmärkelsen Årets volontär instiftades av Forums verksamhet Volontärbyrån 2017, för att uppmärksamma och hylla alla miljontals ideellt engagerade människor i Sverige. Vinnaren koras på FN:s Internationella frivilligdag som firas 5 december varje år.

Volontärbyrån hittar du massor av olika sätt att engagera dig på, om du är sugen på ett ideellt uppdrag. Var med och kämpa för miljön, mänskliga rättigheter och jämställdhet, engagera dig i en förening som styrelsemedlem/ledare eller hjälp barn och unga med exempelvis läxläsning.

Forums webbplats kan du läsa mer om vad som händer under Frivilligveckan. På Ideella Sverige finns förslag på hur du kan engagera dig under veckan, och material att sprida. 

Fakta ideellt engagemang

  • Det finns 250 000 föreningar i Sverige
  • 18 timmar i snitt lägger de engagerade i månaden på sitt engagemang
  • 51 procent av befolkningen mellan 16 och 84 år har gjort minst en ideell insats under de senaste tolv månaderna
  • 3,2 procent av BNP är värdet av det ideella arbetet i Sverige, vilket motsvarar 161 miljarder kronor

Fotograf: Henrik Waardahl