Arbetsrätt – arbetsbristprocessen i praktiken

Vid en omorganisation eller om din verksamhet minskar kan det uppstå arbetsbrist. Men vad är arbetsbrist och vad innebär en förhandling i en arbetsbristsituation? Fördjupa dig i processen kring omorganisation och arbetsbrist.

När du som arbetsgivare avser att omorganisera verksamheten, minska eller lägga ner enheter eller kontor finns risk att det uppstår arbetsbrist. I en sådan situation är det viktigt att känna till hur du ska agera och vad som gäller arbetsrättsligt. I den här utbildning går vi igenom processen för omorganisering och arbetsbrist. Tillsammans fördjupar vi oss i de olika stegen du ska gå igenom vid en arbetsbristprocess.

Fremias experter ger dig svar på frågor som: Vad innebär arbetsbrist? Vad behöver jag förbereda innan jag förhandlar? Vad sker under förhandlingen? Vad gör jag efter att förhandlingen är avslutad?

Efter utbildningen bör du känna dig trygg i att veta hur du genomför en arbetsbristförhandling.

Övrigt:

Utbildningen är på avancerad nivå och riktar sig till dig som har personalansvar, är chef eller arbetar inom HR – alla med ansvar för att förhandla med facket. Du som deltar ska ha grundläggande kunskaper inom arbetsrätt.

Tips! Har du väldigt lite eller inga kunskaper inom arbetsrätt kan du kika på våra utbildningar på grundläggande nivå, exempelvis Arbetsrätt - lär dig grunderna .

Utbildningsledare: Per Gradén och Gunnar Järsjö

Praktisk information:

Utbildningen hålls digitalt via Teams. Den pågår i tre timmar med en kortare paus i mitten. Vi uppmuntrar till frågor och interaktivitet under utbildningen för att du ska får ut mesta möjliga av den.

Du får en kallelse med anslutningslänk två dagar innan utbildningsdag.

Betalning ska ske senast 30 dagar efter att du fått fakturan.

Detaljer
Kurstyp
Grundutbildning - Digital
Syfte
Deltagarna ska efter kursen känna sig trygga i att genomföra en förhandling gällande arbetsbrist och uppfylla sina skyldigheter utifrån lagen om anställningsskydd, samt veta vilka verktyg som finns att tillgå under processen.
Målgrupp
Personalansvariga, chefer, HR - alla som har ansvar för att anställa, säga upp och förhandla med facket.
Förkunskaper
Grundläggande kunskaper i arbetsrätt.
Avbokningspolicy
Om du får förhinder är det viktigt att du meddelar oss detta så att vi kan erbjuda någon annan din plats. Anmälan är bindande, men du kan överlåta din plats till annan person i ditt företag/din organisation. Vid överlåtelse av din plats måste du meddela oss namn och mejladress till ersättaren, eftersom anslutningslänk och all övrig information till kursdeltagarna kommer att skickas ut via mejl. Om du inte överlåtit din plats till annan person i ditt företag/ din organisation och inte heller avbokat dig, debiteras du hela kursavgiften. För att undvika denna kostnad, avboka dig via vår webbtjänst eller kontakta utbildning@fremia.se senast tre arbetsdagar innan kursdag.