Den cirkulära handeln växer snabbt och består till stor del av idéburna organisationer som driver egna butiker. Nu har Fremia och Handelsanställdas förbund tecknat ett helt nytt kollektivavtal, anpassat för den idéburna handeln. Avtalet garanterar goda villkor, både för de idéburna arbetsgivarna och för dem som jobbar i branschen.
Allt fler idéburna organisationer driver egna butiker. Den bärande idén är att butikerna är affärsdrivande, samtidigt som de ger tillfälle till arbetsträning och finansierar organisationernas sociala verksamhet, riktad till människor som lever i utsatthet och utanförskap. Second hand-butiker, med begagnade kläder och heminredning, är den vanligaste formen av idéburen handel. Men det förekommer även handel med livsmedel genom matsvinnsbutiker och viss lagerhållning.
– Som de största parterna inom området möter Fremia och Handels nu upp det växande intresset för återbruk och second hand. Samtidigt växer även behoven av sociala insatser när allt fler människor faller igenom samhällets skyddsnät. Idéburen handel bidrar direkt till de insatserna, säger Love Lind, biträdande förhandlingschef på Fremia.
– Det är glädjande att våra medlemmar nu får ta del av schysstare villkor och får en tryggare tillvaro. Vi är glada att gemensamt kunna skaka hand med Fremia och ta ett samlat och viktigt grepp om en växande och spännande marknad i den idéburna sektorn, säger Martin Nyberg, avtalssekreterare på Handels.
Verksamhetsanpassade villkor
Kollektivavtalet för idéburen handel innehåller anpassade villkor och anställningsformer med flera syften – för handledare, volontärer och dem som arbetstränar. Avtalet kan enbart tillämpas på sociala butiksverksamheter utan vinstutdelning. Fremia och Handels delar synen att dessa butiker har en särskild ställning genom sitt samhällsnyttiga uppdrag, men ser samtidigt likheter med reguljär handel.
– Det här kollektivavtalet är inte för alla. Handels och vi kommer gemensamt att bedöma de verksamheter som vill tillämpa avtalet och säkerställa att de är idéburna och lever upp till avtalets intentioner, säger Love Lind och fortsätter:
– Med anpassade anställningsformer skapar vi en trappa in i butiksbranschen för dem som arbetstränar och lär sig yrket, med målet att bli permanent personal. Det ska vara en trygg tillvaro med goda villkor och bra löner.
– Trygghet, schyssta villkor och bra löner är ledmotiv när nya grupper ska in på arbetsmarknaden. Genom att kroka arm om dessa grundpremisser även i en förhållandevis ny bransch, där det samhällsnyttiga är utgångspunkt, breddar vi den svenska modellen och bidrar till ett bättre samhälle, säger Martin Nyberg.
Kontakt Fremia
För kommentarer: Love Lind, biträdande förhandlingschef, 08-702 54 24, love.lind@fremia.se
Övriga frågor: Jonas Gustafson, presskontakt, 0708-99 55 60, jonas.gustafsson@fremia.se
Kontakt Handels
Jonathan Pasic, pressekreterare, 010-450 80 64, jonathan.pasic@handels.se
Fakta om idéburen handel
Sammanslutningen Ideell Second hand, ISH, skriver i ett remissvar från 2021 att de i genomsnitt bidrar med 200 miljoner kronor årligen till socialt utsatta och till att över 7 000 personer erbjuds arbetsträning. Dessutom samlar organisationerna in 38 000 ton textilier per år genom sina stora nät av second hand-butiker.