Fremia utsedd till godkänd utbildningssamordnare

Medlemmar kan söka ersättning för arbetsmiljöutbildningar

Fremia har godkänts som samordnare av arbetsmiljöutbildningar av Afa. Det betyder att alla medlemmar kan ansöka om ersättning för utbildningskostnader i samband med deltagande i Fremias heldagsutbildningar i arbetsmiljö.

Ansvaret för arbetsmiljön är en viktig del i din vardag som arbetsgivare. Det är ett av Fremias expertområden och Fremia utgör bland annat remissinstans för statliga arbetsmiljöutredningar. Medlemmr erbjuds också förmånliga utbildningar i bland annat arbetsmiljöarbete. Nu har Afa Försäkring godkänt Fremia som utbildningssamordnare inom arbetsmiljö.

Det innebär att du kan få ersättning från Afa när chefer och arbetsmiljö- /skyddsombud inom din verksamhet deltar i någon av Fremias heldagsutbildningar inom arbetsmiljö. Ersättning kan beviljas upp till 90 procent av kostnaderna för utbildningar som startar senast den 30 juni 2024.

Du kan söka ersättning för Fremias arbetsmiljöutbildningar som hålls under minst en heldag. Det gäller till exempel den fysiska grundkursen i arbetsmiljöarbete och de skräddarsydda verksamhetsanpassade arbetsmiljöutbildningarna som hålls på plats hos dig.

– Arbetsmiljöarbetet är en oerhört viktig del av arbetsgivarens vardag. Att kunna söka ersättning och på så sätt göra det möjligt för fler att kunna fortsätta kompetensutvecklas inom området är inte bara ett välkommet besked. Jag ser det också som en välbehövd hjälp i dessa tider då många organisationer har fått minskade anslag och bidrag för att bedriva sin verksamhet, säger Nadia Larsson, som är utbildningsansvarig på Fremia.

Godkänd samordnare

För att bli godkänd som samordnare av arbetsmiljöutbildningar för Afa krävs att det inom organisationen finns expertis inom arbetsmiljöområdet och att det erbjuds arbetsmiljöutbildningar för chefer och skyddsombud.

Fremias utbildningar riktas främst till arbetsgivare och chefer, men även skyddsombud uppmanas att delta i utbildningarna tillsammans med respektive chef. Det gör vi eftersom det bästa resultatet i arbetsmiljöarbete uppnås i samverkan.

Ansök om ersättning

Du ansöker om ersättningen hos Afa Försäkring. Den betalas enbart ut till arbetsgivare som är medlemmar i Fremia och det är Afa som beslutar om stödet. Ansökan kan göras upp till 4 månader innan, och senast 4 månader efter att utbildningen påbörjats.

Den eller de som har deltagit i utbildningen ska vara chefer med personalansvar och med delegerade arbetsmiljöuppgifter, eller vara arbetsmiljö- eller skyddsombud.

Utbildningar ska motsvara minst en heldagsutbildning och de olika ersättningsnivåerna är beroende av om chef och arbetsmiljö-/skyddsombud deltar tillsammans eller ej.

För att kunna få ersättning efter slutförd utbildning behöver du även förse Afa med följande:

  • Faktura för utbildningen från Fremia
  • Kursplan
  • Deltagarförteckning
  • Besvara en enkät från Afa Försäkring

Vill du ansöka om ersättning? Kontakta oss på Fremia för att få det kompletterande underlag som krävs. Kursintyg och kursmaterial hittar var och en av kursdeltagarna på sin sida, efter att man loggat in på fremia.se.

Uppdaterad
för 1 månader sen

Relaterat innehåll