Arbetsmiljöarbete – Arbetsanpassning och rehabilitering

Fördjupa dina kunskaper i reglerna kring arbetsanpassning och rehabilitering. Vi ger dig verktygen för att organisera arbetet och skapa goda rutiner. Tydlighet och en genomtänkt ordning i arbetsmiljöarbetet underlättar och kan förebygga sjukfrånvaro.

Arbetsmiljöarbetet innefattar många olika delar, med utgångspunkt i frågor som bidrar till att alla kan ha det bra på jobbet. I den här utbildningen går vi på djupet i arbetsanpassning och rehabilitering, som är en viktig del i arbetsgivarens ansvar.

Ibland händer det att arbetstagare blir frånvarande på grund av sjukdom. Och förmodligen känner du redan till att du som arbetsgivare eller chef har vissa skyldigheter när det handlar om arbetsanpassning och rehabilitering. Men vad innebär det för dig som arbetsgivare och chef och vad behöver du göra? Finns det något som kan göras innan sjukfrånvaro blir aktuell?

Vi benar ut vad som egentligen menas med arbetsanpassning och rehabilitering, vad som skiljer det ena från det andra och hur långt ditt arbetsgivaransvar sträcker sig. Du får fördjupa dig i reglerna som du har att rätta dig efter och hur de kan fungera i det systematiska arbetsmiljöarbetet. Vi pratar även om hur arbetet kan organiseras, både i förebyggande syfte för att undvika sjukdom och olycksfall och vid återgång i arbete efter sjukfrånvaro.

Utbildningsledare: Kerstin Wrisemo och Nadia Larsson

Övrigt:

Utbildningen riktar sig till dig som är styrelseledamot, har personalansvar, är chef eller arbetar inom HR. Utbildningen är på avancerad nivå och förutsätter att du som deltar har grundläggande kunskaper inom arbetsmiljöområdet.

Även skyddsombud/arbetsmiljöombud kan anmälas att delta i utbildningen tillsammans med respektive arbetsgivarrepresentant.

Tips!

Har du väldigt lite eller inga kunskaper inom arbetsmiljöområdet? Titta på våra utbildningar på grundläggande nivå, exempelvis Arbetsmiljö - lär dig grunderna.

Praktisk information:

Utbildningen hålls digitalt via Teams. Den pågår i tre timmar med en kortare paus i mitten. Vi uppmuntrar till frågor och interaktivitet under utbildningen för att du ska får ut mesta möjliga av den.

Du får en kallelse med anslutningslänk två dagar innan utbildningsdag.

Betalning ska ske senast 30 dagar efter att du fått fakturan.

Detaljer
Kurstyp
Grundutbildning - Digital
Syfte
Att skapa förståelse för arbetsanpassning och rehabilitering, vetskap om regler, hur rutiner kan utformas, hur förebyggande arbete kan utformas och vad som kan göras för att underlätta återgång i arbete efter sjukfrånvaro.
Målgrupp
Utbildningen vänder sig till styrelseledamöter, chefer, ledare, HR och arbetsmiljöansvariga inom alla branscher som har grundläggande kunskaper inom arbetsmiljö. Kursen är avsedd för alla typer av verksamheter oavsett storlek.
Förkunskaper
Grundläggande kunskaper inom arbetsmiljöområdet.
Avbokningspolicy
Din anmälan är bindande så länge du inte har avbokat eller överlåtit din plats. Det innebär att även om du inte deltar i utbildningen så debiteras du hela kursavgiften. Undvik kostnaden genom att avboka dig via vår webbtjänst eller kontakta utbildning@fremia.se senast tre arbetsdagar innan kursdag. Överlåta din plats: Du kan låta en annan person överta din kursplats, så länge det är en person inom din organisation. För att överlåta platsen måste du meddela oss namn, telefonnummer och mejladress till din ersättare. Mejla uppgifterna till oss på utbildning@fremia.se. Vi behöver de nya uppgifterna eftersom anslutningslänken och all övrig information skickas via mejl till kursdeltagarna. Ibland behöver vi även nå deltagarna via telefon. Även kursintyget behöver uppdateras med rätt uppgifter. Avboka din plats: Logga in på ditt konto på fremia.se. I inloggningsmenyn som fälls ut till höger på sidan hittar du avbokningen under ”Dina utbildningar”.