Seminarium: Styrelsens roll och ansvar i oroliga tider

Stockholm, 20 april 2023

Civilsamhället är satt under ekonomisk och juridisk press. Politiska förslag hotar civilsamhällets oberoende i Sverige och i världen. Hur ska styrelser i civilsamhällets organisationer navigera i det nya landskapet? 20 april bjuder Styrelsepost in dig som är styrelseledamot till mingel och föreläsning på temat styrelsens roll och ansvar i oroliga tider. Kvällen arrangeras i samarbete med Fremia.

Från politiken har vi sett flera förslag om demokrativillkor på olika områden. En del av förslagen är redan implementerade och fler är på gång. Vi kan också se att finansieringen av civilsamhällets kärnverksamhet är hotad. Flera bidrag har stått stilla i många år, samtidigt som föreningslivet växer. Nu lyfts dessutom förslag på ny lagstiftning kring arvsrätten för kusiner. Det skulle kraftigt minska Allmänna arvsfondens medel, som är en viktig källa för civilsamhällets projektfinansiering. Det här behöver vi alla rusta oss inför.   

Välkommen till ett kostnadsfritt seminarium där vi bjuder på både kunskap och nätverkande!  

Innehåll

Styrelsepost har bjudit in advokat Peter Hellman från Engström & Hellman advokatbyrå för att prata om vad man som styrelse i en förening bör tänka på i ekonomiskt oroliga tider. Han reder också ut hur det egentligen fungerar med ansvarsfrihet, om styrelsen alltid måste följa årsmötets beslut och svarar på frågan om det finns något personligt ansvar i en ideell förening.

Peter inleder seminariet med en föreläsning om styrelsens ansvar och roll. Därefter följer ett samtal mellan honom och Anna Bergkvist, vd på Styrelsepost.

Under seminariet diskuterar vi bland annat:

  • Hur rustar vi våra styrelser och vårt styrelsearbete för att ta oss an ett nytt politiskt landskap?
  • Vilket ansvar har styrelsen i olika situationer?
  • Hur arbetar vi bäst för att säkra det demokratiska utrymmet?
  • Hur säkrar vi den långsiktiga finansieringen framåt?

Om seminariet

Seminariet riktar sig särskilt till dig som är styrelseledamot inom civilsamhälle eller folkrörelse. Antalet platser är begränsade och fördelas efter först till kvarn-principen. Arrangörer är Fremia och Styrelsepost.

Program
18.00 Mingel och lättare tilltugg
18.30–19.45 Föreläsning och samtal på scen
19.45–20.30 Fortsatt samtal mellan deltagarna
20.30 Avslut

Praktisk information
När: 20 april, 18.00–20.30
Var: Sensus Möte, Klara Södra kyrkogata 1. Endast fysiskt deltagande är möjligt.
Kostnad: Kostnadsfritt för Fremias medlemmar
Sista anmälningsdag: 11 april 

Om föreläsarna

Anna Bergkvist och Peter Hellman
Anna Bergkvist utbildar styrelser i framgångsrikt styrelsearbete och är erfaren som ordförande inom civilsamhället. Hon är idag chef och personalvetare i grunden.

Peter Hellman är advokat med mångårig erfarenhet från arbete med ideella föreningar på såväl nationell som lokal nivå och en av Sveriges mest seniora föreningsjurister. Engström & Hellman advokatbyrå är en av få advokatbyråer i Sverige som är experter på förenings- och folkrörelsejuridik.

Kontaktperson på Fremia: Patrik Schröder: patrik.schroder@fremia.se, 08-702 54 06

Anmälan

Intresset har varit stort, tack för det! Vi har stängt ordinarie anmälan och återkommer till er som redan anmält er inom kort med definitiv bekräftelse på att ni har fått en plats.

Inte anmäld? Mejla patrik.schroder@fremia.se för väntelista. Skriv "Styrelsepost" i ämnesraden och ange Namn, organisation, befattning och kontaktuppgifter i mejlet.