Dags igen för kunskapsresa till kooperationens vagga

I mitten av 1800-talet blommade en idé upp strax utanför Manchester i England. Idén slog rot och spred sina frön i hela världen. Kooperativt företagande växte och har idag fått något av en nytändning. Nu får tolv anställda inom kooperativ handel chans att göra en resa i tid och rum till den plats där allting började.

Toad Lane i engelska Rochdale norr om Manchester öppnade år 1844 den första fungerande kooperativa butiken. Som ofta med visioner stötte initiativtagarna på hinder. Projektet kantades av ett flertal svårigheter och utmaningar. Idén om att sälja hållbara matvaror till bra priser kunde ha gått om intet.

Men med lika delar engagemang, aktivt föreningsarbete och envist fokus på medlemsnytta, utvecklades butiken till en framgångssaga. Resten är historia, som det brukar heta. Den kooperativa modellen har spridits från Rochdale och ut över hela världen.

Back to the roots

Anställda inom kooperativ handel kan nu få chansen att åka med på en resa till Rochdale, Manchester, och vandra i pionjärernas fotspår. Researrangör är Kompetensutvecklingsstiftelsen som Arbetsgivarföreningen KFO och Handelsanställdas förbund gemensamt står bakom.

Syftet med kunskapsresan är att ge deltagarna bred kunskap om kooperation och inspirera fler att bli ambassadörer för den kooperativa idén.

Kunskapsresans innehåll

Under resan får deltagarna en introduktion till den svenska kooperationen. Under besöket i Rochdale får vi ta del av kooperationens historia och dess grunder. I möten med med olika kooperativa aktörer i Manchester får deltagarna också ta del av hur den engelska kooperationen Coop UK utvecklats.

Kunskapresa till kooperationens vagga i Rochdale

Kooperationens vagga är brittisk. Idag handlar miljoner konsumenter på Coop UK.

Så går det till

Du som är chef nominerar

Först nominerar du som är chef ett antal medarbetare som du tycker ska få chans att åka. Det går inte att nominera sig själv. Kriterierna är följande.

Den nominerade medarbetaren ska

 • vara anställd inom KFO–Handels butiks-, stormarknads- eller lageravtal, tjänstemän inkluderade,
 • ha varit anställd inom kooperativ handel i minst två år,
 • ha visat intresse för kooperation,
 • ha utfört ett bra jobb och
 • ha goda kunskaper i engelska eftersom tolk inte finns.

Ansökan med motivering

Du som chef måste med några rader motivera varför du tycker att medarbetaren ska få åka på kunskapsresan. Den nominerade medarbetaren ska också med några rader berätta varför den har intresse av att veta mer om kooperation.

Skicka dina nominerade till kompetensstiftelsen@kfo.se.

Resan är inställd med anledning av coronakrisen

Resan skulle ägt rum i septemeber 2020 (preliminärt 9–11 sep eller 23–25 sep) under tre dagar med två övernattningar. Nu är den lagd på is tillsvidare.

Stiftelsen väljer ut tolv

Kompetensutvecklingsstiftelsens jury väljer ut vilka tolv deltagare som får åka. Juryns beslut kan inte överklagas.

Detta ingår i kunskapsresan

 • Flygbiljetter
 • Transfer
 • Tre dagars vistelse inklusive dit- och hemresa.
 • Boende, två nätter
 • Luncher och middagar.
 • Studiebesök

Detta ingår inte

 • Lön betalas av arbetsgivaren.
 • Eventuell övertidsersättning och traktamente ingår inte.
 • Annan typ av ersättning kopplad till speciella önskemål ingår inte.
 • Andra personliga kostnader ingår inte.

Om tidigare resor

För att få inspiration, och även dela med dig av den, kan du och andra läsa om förra årets resa när det var premiär. Du kan också läsa om bakgrunden till resan.


Om Kompetensutvecklingsstiftelsen för kooperativ handel

År 1998 beslutade Arbetsgivarföreningen KFO (idag Fremia) och Handelsanställdas förbund att överföra medel från de gemensamma trygghetsfonderna till en nybildad stiftelse för kompetensutveckling inom kooperativ handel. År 2019 var det premiär för kunskapsresan till Rochdale för den kooperativa idéns främjande.

Foto: Rochdale Pioneers Museum och North/Creative Review.

Uppdaterad
för 9 månader sen