Vilken webbläsare ska jag använda?

Det finns flera webbläsare att välja mellan både på datorn och i mobilen. Den här webbsajten fungerar fint med alla vanliga webbläsare, men vi rekommenderar att du  väljer någon av de ledande.

Webbläsare på datorn

Bäst: Google Chrome

Om du vill använda den klart ledande webbläsaren ska du använda Googles Chrome. Andelen användare globalt är drygt 80 procent. Några av anledningarna till att Chrome tagit ledartröjan är

  • enkelhet (ren och begriplig design),
  • snabbhet (framför allt för komplexa webbsidor),
  • säkerhet (ingenjörerna i Googles Chromiumteam har rykte om sig) och
  • plattformsoberoende (funkar på alla vanliga datorer).

Därför rekommenderar vi att du också använder Chrome.

Sämst: Microsoft Internet Explorer (IE)

En webbläsare du däremot bör sluta använda är Internet Explorer. Det tycker tillverkaren Microsoft själva också. Utvecklingen av den webbläsaren har upphört sedan länge. Andelen som använder Internet Explorer och efterföljaren Edge på dator har krympt till runt fyra procent globalt.

Använder du Apples Iphone så kör du troligen webbläsaren Safari. Och det går ju hur bra som helst. Har du en Andriodmobil så kör du garanterat Chrome.

World Wide Web Consortium (W3C)

Siffrorna talar sitt tydliga språk

Här ser du webbläsartrenden månad för månad. Statistiken publiceras av internationella webbkonsortiet W3C. Det är den organisation som sätter globala industristandarder för produkter och webbutveckling, bland annat när det gäller tillgänglighet, och som vi alla har att förhålla oss till.

Användartips

Hitta nyckelord på en webbsida (Iphone)

Såhär hittar du nyckelord på en webbsida när du använder webbläsaren Safari på en Iphone.

Cirka 80–90 procent av Fremias medlemmar använder Iphone. Principen är dock likadan på en Android eller om du använder en annan webbläsare som exempelvis Chrome på din mobil.

Söka på webbsida, Iphone.

Uppdaterad
för 10 månader sen