Regeringen svarar om Allmänna arvsfonden

Kommer inte att läggas ned

Regeringen har tagit ställning till Riksrevisionens granskning av Allmänna arvsfonden. Övergripande svarar regeringen att granskningen är ofullständig, att Arvsfonden gör stor nytta och inte kommer att läggas ned.

I en uppmärksammad granskning föreslog Riksrevisionen i våras att Allmänna arvsfonden borde läggas ned. Regeringen har nu tagit ställning till granskningen och menar att Riksrevisionens rekommendation att lägga ner arvsfonden görs på ett ofullständigt underlag.

Som Fremia och andra har påpekat dras slutsatsen på ett begränsat granskningsunderlag, som omfattar en mindre del av systemet för Allmänna arvsfonden. Granskningen är även begränsad till att endast omfatta delar av beredningsprocessen för den granskade stödformen för projektstöd.

Viktig möjliggörare av innovation

– Fremia förstår dessa skrivningar tillsammans med regeringens övriga kommentarer som att den påbörjade reformeringen av Arvsfonden ska fortsätta. Det startas ingen process för att lägga ner Arvsfonden. Det är givetvis ett mycket glädjande besked och något som Fremia och många andra organisationer i civilsamhället har arbetat för, säger Patrik Schröder, civilsamhällessamordnare hos Fremia.

I sin skrivelse noterar regeringen att Arvsfondens kontrollmiljö och rutiner har utvecklats och blivit bättre de senaste åren. Man noterar även att antalet ansökningar och beviljningar har ökat efter Covid och att Arvsfondens stöd är ett mycket viktigt innovationsstöd till civilsamhället.

Kusinarv skulle minska finansieringen drastiskt

Regeringen hänvisar samtidigt till den utredning som görs av arvsrätten, där utredaren enligt direktiven – oavsett vad hon ser för olika argument och möjligheter – ska lägga fram ett förslag på att återinrätta kusinarv i Sverige.

– Kusinarv skulle minska Arvsfondens intäkter betydligt. Fremia fortsätter påverkansarbetet för att undvika att det sker, säger Patrik Schröder.

Regeringen hänvisar också till en rad utredningar och processer som pågår runt företrädarregister, demokrativillkor, databaser över statliga bidrag, MUCF:s nya funktion att stötta civilsamhället i ekonomiska och juridiska frågor.

– Vi på Fremia fortsätter att följa och påverka i alla de här processerna, säger Patrik Schröder.