Högt tryck på kompetensprogrammet PICK

Behovet av kompetensutveckling inom civilsamhället och idéburen sektor är stort. Det visar anmälningstrycket till kompetensprogrammet PICK, som har varit högt sedan det lanserades strax efter årsskiftet.

Kompetensprogrammet PICK finansieras av Europeiska Socialfonden och genomförs av Företagsakademin. Utbildningarna, som i ett första skede riktas till organisationer i Stockholms län, utförs av handplockade och högkvalitativa leverantörer. Satsningen kommer från att Fremia som projektägare, tillsammans med Famna och Unionen, vill svara upp mot sektorns ökade behov av kompetensutveckling. 

”Det lät för bra för att vara sant”

Kompetensprogrammet innehåller utbildningar inom bland annat affärskunskap, ledarskap, digitalisering och kommunikation. De organisationer som deltar kan ge sina medarbetare kompetenshöjande marknadsmässiga utbildningar, för en förmånlig administrativ avgift.

 Jag trodde det var en bluff när information om kompetensprogrammet kom ut, det lät för bra för att vara sant, säger Eva-Lotta Malmfält, Ekonomi- och Kansliansvarig på Min Stora Dag.

Min Stora Dag är en av de deltagande organisationerna, 27 av deras medarbetare får nu höja kompetensen inom områden som digital marknadsföring, ledarskap och kommunikationsstrategier. Allt för att det ska kunna ska nå och hjälpa fler barn i sin målgrupp framåt.

Genom att utveckla våra anställda kan vi nå och hjälpa fler barn framåt.

Eva-Lotta Malmfält, Min Stora Dag

– Det händer mycket inom dessa områden och det är viktigt för oss att hänga med. Vi tar fullt ansvar för varje givarkrona som skänkts till oss och därför blir utbildningsbudgeten vanligtvis mycket begränsad. Att nu kunna erbjuda vidareutveckling på en annan nivå till våra anställda är jätteroligt, säger Eva-Lotta Malmfält.

Högt tryck och intresse

Sedan lanseringen i januari har 44 organisationer med över 3 500 deltagare anmält sig till Kompetensprogrammet PICK.

På listan över de mest bokade kurserna finns AI i praktiken, digital marknadsföring samt filma och redigera för sociala medier i toppen. Intresset är också stort för kurser inom opinionsbildning och påverkan, praktisk projektledning, självledarskap och retorik.

– Det är ett kvitto på att satsningen är efterfrågad och välriktad. Uppdaterad kompetens är en avgörande faktor, både för de anställda och för våra medlemmar, säger Love Lind, biträdande förhandlingschef på Fremia och projektägare för Kompetensprogrammet PICK.

Det är ett kvitto på att satsningen är efterfrågad och välriktad.

Love Lind, förhandlingschef och projektägare, Fremia.

– Vikten av att ha rätt kompetens på rätt plats blir extra tydlig i dessa tider, när stora delar av civilsamhället får ändrad finansiering och minskade anslag och därför måste se över sin bemanning, säger Love Lind.

Om Kompetensprogrammet PICK

  • Projektet genomförs av Företagsakademin och finansieras via Europeiska socialfonden (ESF).
  • Projektet vänder sig till organisationer i Stockholms län som tillhör den idéburna sektorn och civilsamhället. 
  • Antalet utbildningsplatser i projektet är begränsat till 1 500 platser och utbildningarna beräknas pågå till oktober 2026.  

Läs mer om kursutbudet och gör din intresseanmälan hos Företagsakademin. 
Till Kompetensprogrammet PICK