Fremia ingår i referensgruppen för utredningen om vinst i skolan som bistår utredarna med kunskapsstöd. Fremias rådgivare och tre medlemsrepresentanter har träffat utredarna för att ge perspektiv på frågorna.
Vi vill ge utredningen verklighetsanknytning.
– Det här var ett bra tillfälle för oss att lyfta våra medlemmars förutsättningar och de utmaningar som de kommer att ställas inför om det nya regelverket implementeras utifrån utredningens direktiv, säger Aira Byciute Nygård, rådgivare och förhandlare på Fremia.
Under mötet diskuterades främst de små förskoleverksamheternas förutsättningar för att ha en stabil ekonomi och budget i balans, möjlighet att söka statsbidrag och tilläggsbelopp och kommunernas tillsynsprocesser.
Från vänster: Karin Malmström och Aira Byciute Nygård, rådgivare och förhandlare, Fremia, Ylva Johnsson, utredningens huvudsekreterare, Rose-Marie Hanning, rektor, Torparmors personalkooperativ, Susanne Arkevret, rektor, Trollängens personalkooperativ, Joakim Stymne, utredare i utredningen, Gunnar Järsjö, rådgivare och förhandlare, Fremia.
Vittnesmål från verkligheten
Fremias medlemsrepresentanter lyfte vikten av att tillsynsmyndigheterna behöver ha rätt kompetens för att göra likvärdiga och rättssäkra bedömningar. Det här är något som medlemmarna har erfarenhet av att det har funnits brist på i vissa fall.
Under mötet pekade representanterna på att alla statliga bidrag ska också kunna sökas och beviljas på samma villkor. I dagsläget varierar ansökningsprocesserna väldigt mycket i olika kommuner.
”Bra diskussioner”
Aira Byciute Nygård berättar att diskussionerna som hölls under mötet var bra. Hennes förhoppning är att utredarna nu har fått en bättre bild av medlemmarnas verksamheter och de utmaningar som medlemmarna ställs inför i sin vardag.
– Jag vill rikta ett stort tack till de tre medlemsrepresentanterna som deltog på mötet. Era inspel har stor betydelse för det fortsatta arbetet! Vi arbetar vidare med utredningens frågor och kommer i nästa steg att delta i utredningens referensgruppsmöte den 28 augusti.
Fler erfarenheter efterfrågas
En annan viktig fråga som diskuterades var införandet av sanktionsavgifter för huvudmän som inte följer skollagens bestämmelser.
För att kunna få en bra bild av hur det i dagsläget ser ut med tillsynsprocess och beslut i olika kommuner efterfrågar utredningssekretariatet om fler medlemmars erfarenheter av detta.
– Om du kan berätta om tillsynsprocessen i er kommun eller har haft ett tillsynsärende där er uppfattning skiljer sig från tillsynsmyndighetens vill jag gärna prata mer med dig om det. Din erfarenhet bidrar till att referensgruppens möjlighet att få gehör ökar. Då kan sekretariatet fatta beslut som har bättre anknytning till den verklighet din organisation har att förhålla sig till. Så hör gärna av dig till mig, uppmanar Aira Byciute Nygård.