Vi ligger i testbädd för att se om synapserna kopplar rätt

Sex veckor till jul. Det är lätt att bli stressad över att inse hur lite tid det faktiskt är kvar dit. Samtidigt har jag själv upplevt, att om alla i ett team verkligen vill, så går det att uppnå det nästan omöjliga. Vi har gjort det förr.

Sen sist har vi kämpat vidare med att få upp testmiljön för nya Fremia. Nere i de undre systemschaktens lager är arbetsmiljön ganska oglamorös. Samtidigt belönande när jobbet kommer upp till ytan och förvandlas till en god användarupplevelse.

Testmiljöns två delar

Testmiljön består av två delar. Dels ett affärssystem, eller CRM-system som det kallas ibland, och dels en webbsajt. Dessa två är sammankopplade med varandra via ett antal integrationer. De pratar med varandra hela tiden. Din medlemsdata ligger i affärssystemet, medan allt det du ser på din skärm, på mobilen, surfplattan eller datorn, finns på webbsajten.

När du loggar in gör du det på webbsajten, på ideella.se om du är medlem i Idea, och på kfo.se om du är medlem i KFO. Från och med årsskiftet loggar alla in på fremia.se. Vid inloggning anger du din mejladress och ditt lösenord. Dina uppgifter skickas krypterade till affärssystemet som godkänner din inloggning om din mejladress blir igenkänd.

När du hämtar känslig data som till exempel ditt kollektivavtal eller vissa kollektivavtalsrelaterade dokument så skickas en begäran till affärssystemet som visar dig dokumenten på webbsajten.

Vi mappar och matchar

Det är bara du som kan ditt lösenord. Ingen annan. Såvida du inte har berättat för någon om det förstås. Vilket inte är en särskilt bra idé. Vi känner alltså inte till ditt lösenord vilket annars kan vara normalt att tro. Nej, det är krypterat, så inte ens vi kan se det.

Vi testar nu att inloggningar funkar och att de matchar med dina avtal och dokument. Så att allt ser okej ut.

Ideas medlemmar kommer till en ny miljö

Det är främst Ideas medlemmar som kommer till en ny miljö. Vi ska göra allt vi kan för att ni ska känna er välkomna. Nu bygger vi nånting nytt tillsammans.

Vi testar också att allting kring ekonomin funkar som det ska. Ideas medlemmar kommer inte att behöva lämna två olika årslönesummor som tidigare. Utan enbart en. Total årslönesumma och antal anställda på nyårsafton är de uppgifter vi vill ha.

Testerna beräknas vara klara den sista november

Att mappa data och testa den är lite som att koppla ihop synapserna i en hjärna. Vi är djupt inne i gruvgångarna med pannlamporna på. Allt för att servicenivån ska hålla den standard vi vill att den ska göra.

Testerna pågår nu för fullt och beräknas vara klara i november 2020. Då är det knappt fyra veckor kvar till jul. Tveka inte att höra av dig till mig om du har frågor.

Uppdaterad
den 4 mars, 2021