
- Titel
- Intressepolitik för civilsamhälle och idéburen välfärd
- Telefon
- 08-702 54 03
- Mejladress
-
karin.svedberg@
fremia.se
Första gången jag kom till Egypten var jag mycket ung och hade turen att uppleva något formativt. Jag kom att bo på koptiska kloster och golvades av kraften och värmen som den koptiska minoriteten lyckades skapa och dela med utomstående, trots att de var omgärdade av en delvis ogästvänlig och ibland aggressiv omvärld.
Urkraften i människor som kommer samman och gör fredligt motstånd mot dominerande och förkvävande förutsättningar eller samhällsordningar har därefter varit en inspirationskälla och en livsnerv. Värmen för fenomenet har tagit mig till miljöarbete på Irland, socialt arbete i Mongoliet, lamaskötsel på Nya Zeeland och arbete med civilsamhället i Turkiet.
Jag har samlat på mig så kallad landerfarenhet från Kosovo, England, Filippinerna och Indonesien, och jag har lärt mig att backa traktor med släp, mjölka get och jak, och en hel del om engagemang, aktivism och organisering.
Någonstans på vägen var det läge att också lära mig om marknaden och det här med vinstdrift, och fyra års studier på Handelshögskolan i Stockholm för att bli civilekonom gav input på det området. Från slitet med grafer och ekvationer, och inte minst närgående studier av mer socialantropologisk karaktär, tog jag med mig den bestämda uppfattningen att allmänintresset är oändligt mycket mer värdefullt än egenintresset, samt att marknadskrafternas förmåga att organisera betydelsefulla mänskliga aktiviteter är begränsade.
Allt som sker inom det vi kallar välfärd, och bra mycket mer därtill, betraktar jag som betydelsefulla mänskliga aktiviteter.
För att balansera tillvaron gav jag mig också hän några tankens passioner och avlade magisterexamen i idéhistoria på Stockholms Universitet. Efter arbete som tjänsteperson på Sida och Riksdagen, och som organisationskonsult inom det internationella biståndet, så hamnade jag på Ideell Arena och därefter på Famna, riksorganisation för idéburen välfärd.
Någonstans under mina sex år på Famnas kansli så utkristalliserade sig den vision som jag nu arbetar för att förverkliga: En stark och funktionell infrastruktur för det civilsamhälle som så i grunden berikar vårt samhälle. En sådan infrastruktur omfattar till exempel ändamålsenlig lagstiftning, regelverk och myndighetsutövande, både för civilsamhället som formaliserade organisationer och arbetsgivare, samt som arena för det essentiella ideella engagemanget.
Det är en glädje att få sträva efter detta i mitt arbete inom Arbetsgivarföreningen KFO och i mina styrelseuppdrag för Forum – idéburna organisationer med social inriktning, Idéburna Skolors Riksförbund och Ideell Arena.
Publicerat av Karin Svedberg
-
Civilsamhällets roll i arbetsmarknadspolitiken
Nystas team för arbetsmarknad och kompetensutveckling hälsar välkomna till ett fullspäckat seminarium om civilsamhällets roll i en tid när arbetslösheten stiger och de som redan innan krisen stod långt från arbetsmarknaden riskerar ännu större utmaningar. Hur inkluderar och resursstärker vi de som står längst från arbetsmarknaden i en tid som präglas av turbulens och stora samhällspåfrestningar?
-
Så kan civilsamhället lyfta Sverige
Den 26 januari presenterar Fremia debattboken Dags att bry sig: Så kan civilsamhället och den idéburna sektorn lyfta Sverige, Ekerlids förlag med Sophie Nachemson-Ekwall, doktor i företagsekonomi från Handelshögskolan i Stockholm som författare.
-
Civilsamhällets organisationer får hjälp med samordning
Coronakrisen tvingar ner många av civilsamhällets organisationer på knä. De jobbar hårt med att stödja utsatta grupper av människor. Civilsamhället gör stor nytta men verksamheterna är ofta små och saknar resurser. Regeringen och samrådsorganet NOD som är länk mellan regering och civilsamhälle har beslutat att hjälpa till.
-
Utredning om idéburen välfärd kan stärka Sverige
Fredagen den 12 december 2019 överlämnade utredaren Samuel Engblom betänkandet Idéburen välfärd till civilminister Lena Micko. Syftet med utredningen är att förbättra villkoren för idéburna aktörer i välfärden. Vi välkomnar utredningens grundligt bearbetade och konstruktiva förslag.
-
Nordens största konferens för ideell och idéburen sektor inom välfärden
Vill du utvecklas som chef och ledare? Vill du få koll på vad som händer i omvärlden? Har du lust att träffa likasinnade som leder ideella och idéburna organisationer? Bli inspirerad av våra nordiska grannländer och lära dig vad som är på gång i EU? Anmäl dig redan idag till Falköping 2020!
-
Vad är egentligen civilsamhället?
Civilsamhället definieras enligt Sveriges riksdag som en arena, skild från staten, marknaden och det enskilda hushållet, där människor, grupper och organisationer agerar tillsammans för gemensamma intressen. Men sektorn består i praktiken av många aktörer med sina egna definitioner.