Lunchseminarium om LSS-utredningen

Branschorganisationen KFO Personlig Assistans arrangerar ett lunchseminarium för att fånga upp de första kommentarerna till LSS-utredningen. Medverkar gör bland annat tidigare socialministern Bengt Westerberg (L).

– Innehållet i den här utredningen är centralt för våra medlemmar men är viktigt för alla människor i Sverige. Därför är det självklart för oss att ta del i debatten, säger Henrik Petrén, ansvarig för KFO Personlig Assistans.

Även om LSS-utredningen ännu inte har presenterats är delar av innehållet redan känt. Bland annat genom att företrädare för funktionshinderrörelsen, som har haft direkt insyn i utredningen, offentliggjort sin skarpa kritik mot de förändringar som utredningen väntas föreslå.

»Försämringar fler än vi kunnat föreställa oss«

I en debattartikel i SvD i oktober konstaterade funktionshindersrörelsens företrädare att »listan på föreslagna försämringar är mycket längre än vi någonsin kunnat föreställa oss«.

Nästan 20 000 personer i Sverige är beviljade personlig assistans och berörs direkt av utredningen liksom de omkring 100 000 personer som arbetar hel- eller deltid som personliga assistenter. I branschorganisationen KFO Personlig Assistans samlas över 500 medlemsföretag som är anordnare av personlig assistans. Därför är det naturligt att KFO Personlig Assistans noga följer utvecklingen och vad LSS-utredningen kommer fram till.

Starka och kända röster

– Vi är redan starkt kritiska till det vi förväntar oss ska komma från utredningen, säger Henrik Petrén, ansvarig för KFO Personlig Assistans.

Onsdagen den 16 januari arrangerar KFO Personlig Assistans ett seminarium om LSS-utredningen. Medverkar gör bland andra Bengt Westerberg, tidigare socialminister (L), Maria Persdotter, förbundsordförande RBU, Susanne Berg, STIL och Magnus Andén (genom god man Cecilia Blanck), Riksföreningen JAG.

– Med seminariet vill vi bidra till debatten. Deltagarna är alla kända och starka röster inom personlig assistans och de företräder olika perspektiv – från det politiska till brukarperspektivet, säger Henrik Petrén.


Tid och plats

Onsdagen den 16 januari klockan 11:00–12:30 på Klara södra kyrkogata 1 (gatuplanet) i Stockholm.

Lunchseminariet och paneldebatten i sin helhet. Prenumerera på vår Youtubekanal.


Mediebevakning

Inför slutbetänkandet den 10 januari 2019, kl 15:00

SVT: Oro inför LSS-utredningen: »Förtvivlan är stor«

TV4: LSS-utredningen: »Framtiden känns inte hoppfull för oss som behöver assistans«


Skuggproposition

Läs vår skuggproposition, ett lagändringsförslag till utredningen.

Uppdaterad
den 20 januari, 2019