Insamling av lönestatistik

Information till dig som ska rapportera in lönestatistik

Vår medlemstjänst för lönestatistik baseras på att du som arbetsgivare lämnar in lönestatistik varje år. Statistiken samlas in under oktober och november, och du får ett utskick när det är dags. Här får du veta vem som ska rapportera lönestatistik, varför och hur man gör.

Information till dig som ska rapportera oktoberlöner

Du som tillhör folkrörelsen och ideella verksamheter, med en lägsta årslönesumma om 300 000 kronor, eller om din verksamhet blivit anmodad att rapportera av SCB och Medlingsinstitutet, ska rapportera in löner för oktober.

För dig gäller inte resten av informationen på den här sidan, utan du kommer att få en separat inbjudan via e-post från vår samarbetspartner Statisticon. I inbjudan finns inloggningsinformation och allt du behöver veta om inrapporteringen.

  • Insamlingen är öppen 16 november till 10 december.
  • Invänta gärna lönekörningen för månaden så att du får med all avvikelse.
  • Du får som administratör i din organisation en inbjudan via e-post med all information när det är dags.

För dig som INTE tillhör folkrörelsen/SCBs urval: Så här gör du

Du loggar in på ditt medlemskonto här på fremia.se, med e-postadress och lösenord som vanligt. I inloggningsmenyn hittar du en länk till att lämna lönestatistik, som är markerad i rosa. Klicka på länken. Länken syns medan insamlingen är igång. Enbart du som är administratör kan se länken.

När du har klickat på länken får du detaljerade anvisningar och korta instruktionsfilmer som visar dig hur du ska göra.

 

Hur lång tid tar det?

Det tar från 30 minuter till ett par timmar att rapportera in löner. Det beror på hur stor organisationen är som du rapporterar för. Men du har till den 5 november på dig att göra det..

Vem kan rapportera lönestatistik?

Alla som har administratörsrättigheter till Fremias webbplats kan rapportera, men bara en person per verksamhet. När en person börjat rapportera låser vi sidan för andra administratörer. Det är av sekretesskäl eftersom lönestatistik räknas som personuppgifter.

Om du ångrar dig, och ändå vill att någon annan ska rapportera än den som påbörjat arbetet, går det bra att kontakta supporten för att få det ordnat.

Support

Behöver du hjälp med hur du gör för att rapportera september- eller oktoberlöner till lönestatistiken? Vi samarbetar med Statisticon och du når deras support via följande kanaler:

  • Support via chatt, du når den när du loggat in och klickat på länken
  • Support via kontaktformulär, som du också når när du loggat in och klickat på länken. Du får svar senast nästkommande vardag.
  • Support via telefon: ring 010-130 80 66. Öppettider för supporten är vardagar klockan 8.30-11.30, 12.30-16.30.

Behöver du hjälp med att hantera ditt användarkonto och din inloggning på fremia.se?

Inloggningshjälpen når du på vardagar 08:30–11:30, 12:30–16:30 på telefon 010-288 86 99 eller via info@fremia.se.

Vanliga frågor

Varför ska jag lämna in lönestatistik?

Lönestatistiken är en av våra mest uppskattade medlemstjänster. Den ger dig som arbetsgivare möjlighet att veta hur era löner för olika yrkeskategorier förhåller sig till andra i er bransch, eller till exempel vid lönesättning vid nyanställning.

Lönestatistiken är även ett viktigt underlag för oss på Fremia vid avtalsförhandlingar. 

Ska alla Fremias medlemmar lämna lönestatistik?

Insamlingen gäller för medlemmar i Fremia som har anmält att de har en årslönesumma på minst 800 000 kronor, och vissa verksamheter med årslönesumma om minst 300 000 kronor (bland annat arbetsintegrerande sociala företag och folkrörelser). 

Några medlemmar blir utvalda av Medlingsinstitutet/SCB att lämna lönestatistik. Är din organisation utvald får du separata utskick från SCB om det, men du rapporterar här hos oss. SCBs insamling av lönestatistik är underlag för olika makroekonomiska analyser och det är viktigt att era uppgifter är med.

Var finns information om vilka uppgifter som ska lämnas och på vilket sätt jag kan göra det?

Allt du behöver veta finns på webbsidan för inrapportering dit länken leder när du är inloggad.

Vilka löner är det som ska rapporteras in?

Det är septemberlönerna som ska rapporteras in under oktober månad. För dig som tillhör folkrörelsen och ideella verksamheter är det oktoberlönerna som rapporteras in i november. 

Jag ska lämna in uppgifter till SCB, hur gör jag då?

Om din organisation tillhör de som enligt lag är skyldiga att lämna uppgifter till Medlingsinstitutets/SCBs strukturlönestatistik får du ett separat brev om det. Vi samarbetar med SCB som samlar in uppgifterna för Medlingsinstitutet för att undvika dubbelinsamling av löneuppgifter. Du behöver bara rapportera uppgifterna till oss så sköter vi resten.

 

Facebookgrupp för lönehandläggare

Om du administrerar löner för en verksamhet som är medlem i Fremia, så kan du vara med i gruppen för lönehandläggare på Facebook. Syftet med gruppen är att dela erfarenheter och ventilera frågeställningar med kollegor.

Uppdaterad
för 2 månader sen