Arbetsmiljöverkets nya föreskrifter börjar gälla den 1 januari 2025. Innan dess behöver du sätta dig in i vad de innehåller, och hur och var du hittar vilka regler som gäller för din verksamhet. Här får du en överblick av vad du behöver göra.
Arbetsmiljöverkets föreskrifter preciserar vad som gäller för arbetsmiljön, som till exempel för buller, farliga ämnen, ensamarbete och arbetsplatsens utformning. Nu har regelstrukturen arbetats om och alla häften digitaliseras. Tanken är att det ska bli lättare att hitta, förstå och använda Arbetsmiljöverkets regler om arbetsmiljö.
Bekanta dig med den nya regelstrukturen och hitta vad som gäller för din verksamhet.
Nu är det dags att förbereda dig inför att de nya föreskrifterna träder i kraft. Ge dig in och botanisera bland dem, så att du hittar fram till de regler som gäller för just din verksamhet. Gå in på Arbetsmiljöverkets hemsida och läs igenom vad de innehåller.
Delta i info-träff
Den 12 november 2024 kl 9-10:30 anordnar Fremia ett kostnadsfritt webbinarium om Arbetsmiljöverkets nya föreskrifter. Vi fokuserar på vad du som arbetsgivare behöver ha koll på inför att de träder i kraft. Passa på att ställa dina frågor.
Hitta rätt i den nya strukturen
Idag finns 67 häften med egna AFS-beteckningar som samlar föreskrifter utifrån olika ämnesområden. Från och med den 1 januari 2025 kommer föreskrifterna att sorteras in i 15 nya AFS-häften. Innehållet i var och en av de nya häftena är mer omfattande och delas in i både avdelningar och kapitel.
Som arbetsgivare behöver du främst ha koll på åtta av de nya häftena.
Börja här
Börja med att bekanta dig med de två viktigaste ASF-häftena som du behöver ha koll på:
Du behöver sedan gå igenom de här ytterligare sex häftena, och leta efter fler regler som gäller för just din verksamhet.
För vissa arbetsgivare kan även de här föreskrifterna kring bygg och produkter vara aktuella:
Ta hjälp av paragrafnyckel
Som stöd för att hitta var de nu gällande föreskrifterna hamnat i den nya ordningen har Arbetsmiljöverket tagit fram en användbar paragrafnyckel. Ta hjälp av den för att hitta rätt i de nya föreskrifterna.
Vad behöver du göra nu?
Se över din verksamhets interna rutiner och skriftliga information som handlar om arbetsmiljö och arbetsmiljöarbete. Finns det något som behöver anpassas till vad de nya föreskrifterna säger?
Checklista
-
Få koll på den nya regelstrukturen
Gå in på Arbetsmiljverkets hemsida för att se hur den nya strukturen för reglerna är uppbyggd.
-
Kartlägg reglerna
Gå in i de nya föreskriftshäftena för att se vad de innehåller och leta fram de regler som gäller för din verksamhet.
-
Berörs din verksamhet?
Undersök om det tillkommit nya regler som berör din verksamhet och som du behöver hantera.
-
Uppdatera dokument
Jämför de nya föreskrifterna med din verksamhets interna dokument om arbetsmiljö för att se om något behöver uppdateras. Behövs det till exempel nya rubriker, nya AFS-nummer eller behöver formuleringar av krav uttryckas på nytt sätt?
-
Informera
Informera och samverka med dina anställda och skyddsombud om Arbetsmiljöverkets nya regler och om någon uppdatering i interna rutiner och policys behöver göras.
Bindande regler och vägledning
Alla arbetsgivare har skyldighet att känna till vilka regler som gäller och som är tillämpliga i arbetsgivarens verksamhet.
Arbetsmiljöreglerna finns för att du som arbetsgivare ska kunna förebygga ohälsa och olycksfall i arbetet och att i övrigt uppnå en god arbetsmiljö. Alla regler inom arbetsmiljöområdet har sin grund i arbetsmiljölagen. Som komplettering till arbetsmiljölagen finns arbetsmiljöförordningen.
Arbetsmiljöverket författar reglerna som ska skydda mot ohälsa och olycksfall i arbetet. Föreskrifterna samlas i författningar, så kallade AFS-häften (Arbetsmiljöverkets FörfattningsSamling). Varje paragraf i författningssamlingarna (AFS-häftena) är en föreskrift i sig och fyller mer detaljerat ut vad arbetsmiljölagen och arbetsmiljöförordningen säger.
Alla paragrafer i arbetsmiljölagen, arbetsmiljöförordningen och i Arbetsmiljöverkets föreskrifter är bindande regler. De är alltså inte förhandlingsbara. Ingen kan träffa överenskommelser om att göra avvikelser från det som står i reglerna, de ska följas.
Vägledningen - ett stöd för dig
I de allmänna råden och vägledningarna kan Arbetsmiljöverket mer utförligt förklara vad som menas med det som står i de bindande reglerna.
Genom de allmänna råden och vägledningarna ges hjälp i tanken med att förstå vad som menas med föreskrifterna. Till exempel finns det vägledningar om systematiskt arbetsmiljöarbete, organisatorisk och social arbetsmiljö och minderårigas arbetsmiljö där mer stöd ges till att förstå vad som gäller.
Om arbetsmiljöregler inte följs
Brott mot arbetsmiljölagen, föreläggande eller förbud (med eller utan vite) och sanktionsavgifter är olika repressalier som kan utdömas och drabba arbetsgivare om inte arbetsmiljöreglerna efterlevs.
Inträffar allvarliga händelser, så som dödsfall och allvarliga personskador, kan det dessutom bli tal om prövning för om det begåtts ett brott enligt brottsbalkens bestämmelser om brott mot liv och hälsa, så kallat arbetsmiljöbrott.
Vi hjälper dig
Det kan vara en utmaning att översätta befintliga regler till praktisk hantering i verksamhetens dagliga arbete. Som medlem i Fremia hjälper vi dig när du behöver. På fremia.se har vi samlat sådant du behöver veta, förklaringar kring vad som gäller, mallar som du kan anpassa och checklistor att följa. Och våra rådgivare finns alltid till hands för att svara på dina frågor.
Hos oss kan du också bygga på din arbetsmiljökunskap och bli trygg i att du gör rätt från början. Fremia erbjuder både grundläggande utbildningar och möjlighet att fördjupa dina kunskaper inom olika delar.