Avtalsrörelsen 2016 avslutad

I och med undertecknandet av kollektivavtalet för anställda inom fristående förskolor, skolor och fritidshem den 27 oktober avslutades 2016 års avtalsrörelse för KFOs del.

Avtalsrörelsen inleddes redan i april då KFOs avtal med Handelsanställdas förbund för anställda inom butiker, stormarknader och lager omförhandlades. KFO har därefter omförhandlat ett drygt 20-tal kollektivavtal som berör runt 100 000 anställda hos KFOs cirka 4 000 medlemmar. De flesta avtal var färdigförhandlade antingen strax innan utlöpningsdatumet eller under de närmsta veckorna därefter.

Förhandlingsresultatet har hållit sig i nivå med de avtal som förhandlats inom övriga arbetsmarknaden. Löneökningarna har i de flesta avtal landat på det så kallade märket om 2,2 procent och med en avtalsperiod på 12 månader. Ett undantag är det avtal med Kommunal som nyligen undertecknades för Hälsa, vård och övrig omsorg som kommer att gälla i 37 månader.

Nu befinner sig KFOs förhandlare i startgroparna inför nästa års avtalsrörelse. LO har, som tidigare rapporterats om, samordnats sig och lämnat ett gemensamt krav om lönehöjningar om 2,8 procent eller lägst 672 kronor.

Uppdaterad
för 7 månader sen